Морамо одлучно против криминала

Земље Западног Балкана усвојиле су посебну декларацију у којој су се обавезале да ће размјењивати све оперативне и обавјештајне податке у области безбједности. Такође, ускоро ће бити формиран заједнички управљачки одбор који ће пратити реализацију и имплементацију овог документа. Потврдио је ово за Вијести. ба министар безбједности БиХ Драган Мектић, који учествује на Самиту о Западном Балкану, а који се, у оквиру Берлинског процеса, одржава у Лондону.

Босна и Херцеговина 10.07.2018 | 21:48
 Морамо одлучно против криминала
"На основу усвојене декларације и заједничког управљачког одбора, који ће се састајати минимално два пута годишње, формираћемо заједничке истражне тимове који ће радити на откривању и спрјечавању организованог криминала и других безбједносних изазова.  Дакле, није довољно само усвојити декларацију и констатовати да имамо разне врсте безбједносних изазова, него се морамо одлучно супротставити криминалу", истакао је Мектић.

На Самиту у Лондону разговарао је са својим колегама из земаља Западног Балкана, али и ЕУ, о крупним безбједносним изазовима са којима се државе регије суочавају посебно у процесу европских интеграција.

Фокус је био на борби против тероризма, организованог и сајбер криминала, те контроли малог и лаког наоружања, али и борби против корупције, те проблему трговине људима и миграцијама.

"Водио сам панел о проблему трговине људима и миграцијама на којем сам говорио о аспектима трговине људима ради модерног ропства, те радне експлоатације, сексуалне експлоатације, трговине дјецом и слично. То постаје проблем и посебан изазов за цјелокупну европску безбједност", казао је Мектић.

У свом излагању, посебан фокус је ставио на питање миграција и значајну улогу коју треба да има ЕУ у рјешавању и спрјечавању илегалних миграција.

"Неколико пута сам поновио да је ријеч о незаконитим, илегалним миграцијама, те да је ЕУ извориште тих миграција и да се оне завршавају у ЕУ, али и да смо ми на Западном Балкану једна врста посљедице неефикасне европске политике, као и да се Европа мора више фокусирати на рјешавање овог проблема. Посебно сам нагласио да овом рутом 80 посто управља организовани криминал и трговина људима. Свима сам поставио питање да ли ћемо поклекнути и пасти пред организованим криминалом, који је ову руту направио само да би на основу кријумчарења људима зараживао огромне суме новца. То је, малтене, постао бизнис уноснији од трговине дрогом", упозорио је министар безбједности БиХ. 

Додао је да би спрјечавањем организованог криминала добрим дијелом биле спријечене и нелегалне миграције.

Будући да неколико дана борави на Самиту у Лондону, питали смо га да ли је било ријечи о наводном доласку британских обавјештајаца у БиХ.

"Није било ријеч о томе. Ми смо се бавили озбиљним безбједносним изазовима, посебно на Западном Балкану. Самит би био крајње неозбиљан да смо се бавили дезинформацијама, шпекулацијама, манипулацијама и инсинуацијама", поручио је министар Мектић.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Планови

10.07.2018 20:03

Ухљебице неко дјецу своју..ста цес боре се људи за то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxy

11.07.2018 00:42

Има и ту истине, а треба угусити конкуренцију. па не мозес се ти бавити ни криминалом а да њих нема у тој прици.

Name

Михајло

11.07.2018 05:59

А ко нормалан висе мозе вјеровати, један је зивот и брзо оде, а власт се игра народом и њиховим зивотима.

Name

Цудо једно

10.07.2018 20:14

Западни Балкан се гуси од криминала а ови опет декларација.Сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2018 21:05

Политичко-тајкунско-банкарска елита је највећа криминална организација.

Name

Разиел

10.07.2018 20:20

ТОYС'Р'УС WЕ'Р'Д'ППЛ и ми вјерујемо у ваше ријечи! Стопа криминала пада чим вас смакнемо са власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

10.07.2018 20:55

Ко тебе каменом, ти њега Декларацијом! И за сваки случај, умјесто образа, окрени му другу страну Декларације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууууу

10.07.2018 22:52

Добро досли у РС .тога имамо на извоз мислим криминала...хххха да вам мало извеземо да, сеа растеретимо бар 1 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

11.07.2018 05:31

Јесте ли примијетили како ниједан од ових људи на слици нема одвратну, велику трбусину и подвољак као наси политицари... сви некако витки и нормални. по насим политицарима се тацно види да здеру и ниста не раде. Цаст изузецима...

ОДГОВОРИТЕ