Арсеналов “ређиста“ од 168 центиметара!

Да је висок 180 вредео би 100. 000. 000! Лукас Тореира и званично у дресу Тобџија за 30. 000. 000 евра.

Фудбал 12.07.2018 | 09:00
Арсеналов “ређиста“ од 168 центиметара!
Карактерисало је то последње сезоне Арсена Венгера у Лондону. Било је лепоте у игри, било је чаробних потеза, али никад чврстине у везном реду. И чим би требало показати мишиће Арсенал је добијао батине. Сада би све могло да се промени, јер Тодбџије су и званично потписале уговор са Лукасом Тореиром, доскорашњим задњим везним Сампдорије, који је у дресу Уругваја блистао на Мундијалу у Русији.

Посао вредан 30.000.000 евра што је цена која би могла да се испостави као погодба лета ако 22-годишњи везиста игре из репрезентације пренесе и на премијерлигашки ниво. Јер објективно, ни Гранит Џака, а још мање Мохамед Елнени – или пре њих Франсис Кокелан – нису играчи који стижу да закрпе сваку руку у везном реду.

Тореира јесте и то се јасно видело у Русији, умео је млади фудбалер и да са својих 168 центиметара и 64 килограма раменом отресе људску машину Кристијана Роналда.

“Да је висок 180 центиметара вредео би 100.000.000 евра“, хвалио га је својевремено тренер Сампдорије Марко Ђампаоло.

Можда још заслужнији за каријеру момка стасалог у Монтевидео Вондерерсима – који је фудбалском свету подарио и Енца Франческолија и Маура Каморанезија – био је некадашњи репрезентативац Италије Масимо Одо. Тореира је наиме у Пескари, где је почео европску каријеру још као 17-годишњак, играо “фантазисту“, класичну десетку. У то време поредили су га са Карлосом Тевезом.

Онда уместо Федерика Ђампаола – Марковог рођеног брата – на клупу седа Одо. Тореира мења позицију. Сада је “ређиста“. Разарач противничке игре.

“Да будем искрен, одмах ми се допало“, говорио је Тореира. “Снажан сам фудбалер. Агресиван. Темперамента. Волим дуел, али могу и да стварам саиграчима шансе и постижем голове“.

Лета 2015. то је приметила и Сампдорија па га је за 1.500.000 евра довела у Ђенову. И тек тада је Италија могла да види какав је у ствари играч Тореира.

“Не брините због његове висине. Да је само мало виши већ бисте причали о томе да је међу најбпљим ређистама на свету. Има кратку лопту, дуг пас, зна да је отме, зна како да започне акцију, увек зна где треба да иде. Будите сигурни, завршиће у неком великом клубу“, пророчки сада делује Ђампаолове изјаве.

Како је само био у праву. У протекле две сезоне нико у Серији није имао толико успешних стартова. Прошле сезоне нико није ривалима узео више лопти. Нико није прочитао толико противничких акција. Да упростимо: Тореирина дефанзивна статистика у просеку је скоро двоструко боља од Џакине. Репрезентативац Швајцарске је за 90 минута на терену у просеку имао 2,1 успешан старта и једну прекнуту акцију ривала. Тореира: 2,8 и округло два. Јесте Серија А слабија у Премијер лиге, али чињеница је и да је Тореира играо у слабијем тиму од Арсеналовог. Имао је и четири гола и један намештен. Да не буде да је нападачки бескористан. Напротив.

“Ђампаоло од нас тражи да играмо вертикалан фудбал, да гурамо лопту напред, моја прошлост у улози плејмејкера ту помаже. Посебно кад си дефанзиван плеј, много те људи окружује, имаш мало времена за размишљање“, појашњавао је Тореира.

Прошлог лета, хтели су га Лацио и Севиља. Овог и Рома, Јувентус и Интер. Наравно и Атлетико у Шпанији. Чоло Симеоне обожава такве играче. Али и Унај Емери зна шта је Арсеналу до сада недостајало. Подсетимо још само, Емери је већ довео голмана Берна Леноа (25.000.000 евра/Бајер Леверкузен), штопера Сократиса Папастатопулоса (16.000.000/Борусија Дортмунд) и десног бека Штефана Лихтштајнера (слободан играч/Јувентус).

Можда грешимо, али чини нам се да и у таквој конкуренцији Лукас Тореира фигурира као један од главних кандата за појачање сезоне. Не само у Арсеналу, већ у целој Премијер лиги. Отров од играча. И баш профил какав је недостајао Емерију.

Извор:моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар