Знате ли зашто се недјељом не игра на Вимблдону?

Много је симболике по којима је Вимблдон специфичан турнир и најпопуларнији на свету.

Тенис 10.07.2018 | 22:45
Знате ли зашто се недјељом не игра на Вимблдону?
Посебан је и по томе што се у недељу која означава средину такмичења не играју мечеви, а многи имају криву представу о томе зашто је то тако.

Од 1988. године, када је Аустралијан опен са траве прешао на бетон, Вимблдон је једини гренд слем на којем се не играју мечеви у недељу, дан који се назива “Мидл Сандеј” (Миддле Сундаy).

Многи су у заблуди да то правило има некакво симболично значење. Мада је трећи гренд слем заиста пун симболике, у овом случају је нема – разлог што се данас не играју мечеви је заправо потпуно практичан. 

Управо тог дана, организатори турнира освежавају травнате терене, који се због великог броја мечева у првој седмици прилично истроше – до те мере да на некима на већој површини земља долази до изражаја. 

У недељу, када играчи оду на одмор, а публика прескочи посету теренима “Ол Ингланд клуба”, на сцену ступа Нил Стадли и његових 28 сарадника. Они цео тај дан освежавају и опорављају траву и терене, уништене од игре, али и животиња које се хране семеном.

Ипак, било је и преседана. Већина вас се сећа да се 2016. године заправо играло на “Мидл Сандеј”, а то није био јединствен случај – мечеви су се играли на овај дан и 1991, 1997. и 2004. 

Разлог је више него јасан – киша је претходних дана значајно пореметила одвијање такмичења, па је било неопходно да се игра и у недељу како би се турнир окончао на време. 

Ове године је време више него милостиво према организаторима, за сада…

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар