Ђоковић о подршци Хрватској...

Спорт превазилази веру, расу, нацију. . .  Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић реаговао је на коментаре јавности о његовој подршци фудбалерима Хрватске на Светском првенству.  Ђоковић: Ево зашто навијам за Хрвате. . .  Део јавности у Србији критикује најбољег српског тенисера и једног од најбољих у историји овог спорта због подршке хрватској фудбалској репрезентацији. Он одговара: "Постоје спортске, људске вредности. . . Спорт брише границе".

Тенис 10.07.2018 | 22:15
Ђоковић о подршци Хрватској...
Ђоковић је на удару критичара што подржава Хрватску на Мундијалу, посебно јер су "ватрени" у четвртфиналу турнира играли са Русијом.

Српски тенисер је током Мундијала објавио фотографију како гледа меч између Хрватске и Аргентине уз поруку: "Ајмо ватрени".

Новак Ђоковић је без размишљања одговорио на питање: За кога навијаш на Светском фудбалском првенству у Русији?

"За Хрватску и волео бих да буде првак света", одговорио је најбољи српски тенисер и један од најбољих тенисера свих времена који је тренутно на Вимблдону.

Они који себе воле да зову "патриотама", "борцима за српску част" и слично, скочили су на овог момка, оптерећени прошлошћу и својим "зрикавим погледима". Тај брижљиво "храњени" шовинизам, који никакве везе са нормалношћу нема, увек исплива на површину, доказујући нам да ће још много воде протећи кад ћемо уместо "да комшији цркне крава", кажемо: "Браво, комшија, ево руке! Ваљда ћу и ја некад као ти". А комшија ти одговори: "Помоћи ћу ти, врло радо".

Новак Ђоковић је био баш клинац када је био рат у бившој Југославији. Довољно је био порастао да се сећа бомбардовања СР Југославије. И то га ужасава. Али, сачувао је довољно чистоће у себи да каже да навија за КОМШИЈЕ (који су га увек лепо дочекали).

Истина, његово је ПРАВО да навија за кога хоће. И право је ових других да не навијају за Хрватску. Али, не и да онима који навијају за Хрватску наређују шта и како треба.

Део јавности је, дакле, жестоко критиковао Ђоковића, чак се и поједини медији баве Ђоковићевом одлуком кога подржава у фудбалу и "поручују му да би требало више да се посвети тенису, а не навијању за Хрватску".

Најбољи српски тенисер је реаговао поводом ових критика на свој рачун. Погрешио је у само једном - што је уопште реаговао. Јер, његово је право да навија.

"Постоје спортске вредности уз које сви одрастамо. Наравно, свако се другачије односи према њима, јер је изузетно важан утицај средине у којој сте одрастали и у којој живите, околину у којој радите, утицај људи који су око вас и који вас подржавају, какво сте образовање стекли. 

То јесу фактори који утичу на однос према њима, али, истовремено, постоје и неке универзалне спортске вредности које сви препознајемо – фер-плеј, поштовање противника, уважавање спортских правила, посвећеност, пружање свог максимума на спортском борилишту. 

Спорт прича "унверзални језик", брише границе међу људима, превазилази разлике у вероисповести, раси, националности – и то је оно што привлачи људе спорту. Зато људи свих генерација – а нарочито млади – гледају ка спортистима као својим идолима, јер они пролазе кроз искушења, жртвују се, и кроз спорт илуструју "животну борбу" и дају пример како би људи требало да се поставе према бројним изазовним ситуацијама у животу. 

За мене је таква улога увек била велика привилегија, коју увек имам на уму. Наравно, нисте увек у потпуности у могућности да будете идеални у сваком облику понашања, али се трудим да увек будем свестан својих гестова и њиховог значења. 

У тенису, односи међу играчима су много директнији, приснији, што је свакако другачије у фудбалу и осталим тимским спортовима. Ми смо свакодневно упућени једни на друге, делимо свлачионице, припремамо се за наступе у непосредној близини, буквално се крећемо у неколико истих десетина квадратних метара – и истовремено имамо велико међусобно поштовање и уважавање", рекао је Новак Ђоковић за Телеграф.рс.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар