Рониоци крећу у помоћ дјечацима

Рониоци на Тајланду припремају се да данас наставе с веома ризичном акцијом извлачења преосталих осам дјечака и њиховог фубалског тренера из поплављене пећине на сјеверу Тајланда.

Свијет 09.07.2018 | 09:34
Рониоци крећу у помоћ дјечацима
Група од 12 дјечака и њихов тренер налазили су се у пећини од 23. јуна, а у недељу су извучена четири дечака.

Операција је морала да буде заустављена како би се замијениле боце с кисеоником.

Спасиоци су одлучили да наставе с ризичном операцијом, јер страхују да би могло да дође до пораста нивоа воде.

ББЦ наводи да активности забиљежене рано јутрос на мјесту роњења наговијештавају да је можда већ у току операција спасавања преосталих чланова групе или да ће се она наставити.

Најмање седам возила Хитне помоћи упутило се ка уласку у пећину.

Тајландски министар унутрашњих послова Анупонг Паојинда рекао је да ће исти рониоци, који су учествовали у јучерашњој спасилачкој операцији четири дјечака, спровести и наредну операцију јер су упознати са условима у пећини и знају шта да раде.

У коментарима које је објавила влада, Паојинда је рекао да су се званичници састали рано јутрос по локалном времену како би разговарали о наредној фази операције и томе како извући још девет особа из пећине.

Према његовим ријечима, рониоци морају да поставе још канистера са кисеоником дуж подводне путање до мјеста гдје се налазе дјечаци и њихов тренер.

Министар је рекао да ће бити потребно неколико дана како би се окончао процес.

Он је додао да су дечаци, који су јуче спасени, јаки и безбједни, али да морају да прођу кроз детаљне медицинске провјере.

У операцији спасавања учествује тим од 90 рониоца - 40 са Тајланда и 50 из иностранства.

Министарка спољних послова Аустралије Џули Бишоп рекла је да 19 припадника аустралијског особља учествује у спасилачкој операцији, укључујући љекара који је играо кључну улогу у процјени који дјечаци могу да изађу из пећине и којим редом.

Бишоп је новинарима у Аустралији рекла да анестезиолог и искусни ронилац у пећинама Ричард Харис сарађују са тајландским медицинским тимом у пећини "како би донијели одлуке о реду којим би дјечаци требало да буду извучени", наводи АП.

Амерички председник Доналд Трамп јуче је, такође, на свом налогу на Тwиттеру објавио да САД веома блиско сарађују са Владом Тајланда како би помогле да се сва дјеца извуку из пећине и одведу на безбједно мјесто.

Према наводима тајландских званичника, прва фаза мисије је протекла без проблема, а спасени дјечаци су доброг здравља.

Међутим, због јаких падавина током ноћи и временске прогнозе за наредне дане рониоци морају брзо да раде како би ослободили оне који су још заробљени у пећини.

Гувернер провинције Чијанг Рај, Наронгсак Осатанакорн, који је надлежан за акцију спасавања, јуче је оцијенио да операција тече "боље него што је очекивано".

Наронгсак је нагласио да су из пећине прво извучени најздравији дјечаци и додао да је у акцији спасавања учествовало 13 страних и пет тајландских рониоца, а да је сваки дјечак извучен у пратњи два рониоца.

Неки од дјечака пребачени су хеликоптером у оближњи град Чијанг Рај, гдје су их возила хитне помоћи пребацила у болницу, наводи Ројтерс.

Дјечаци, узраста од 11 до 16 година и њихов 25-годишњи тренер у пећини су од 23. јуна.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дубравка

09.07.2018 07:44

Уз Бозију помоц, данас сви да буду спасени!!! ПОМОЛИМО СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕРИЦА

11.07.2018 13:34

Здраво, Ово је да се информише јавност да је госпођа Морган Ерица, приватни зајмодавац, отворила финансијску прилику за све који имају потребу за финансијском помоћи. Дати кредите по 2% камате на појединце, фирме и компаније под јасним и разумљивим условима и условима. обратите нам се данас путем е-маила како бисмо вам могли пружити услове кредита на: (морганерица007@гмаил.цом).

ОДГОВОРИТЕ