Ердоган данас полаже заклетву

Реџеп Тајип Ердоган данас полаже заклетву као председник Турске, након што је пре две недеље поново изабран на тај положај. Церемонији инаугурације председника Турске присуствоваће око 40 шефова страних држава и влада, међу којима и председник Србије Александар Вучић.

Свијет 09.07.2018 | 07:45
Ердоган данас полаже заклетву
После полагања заклетве у парламенту, Ердоган ће госте примити у председничкој палати, где ће дати прве изјаве за јавност, и где ће такође објавити састав свог кабинета.

Ердогановим ступањем на дужност на снагу ступа и нови политички систем у Турској, усвојен након референдума о уставним амандманима, којим се председнику даје пуна извршна власт у земљи.

Ердоган је, како је недавно приметио и председник Вучић је, приликом недавне посете Анкари, најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње Србије и Турске.

Он је указао да је Турска највећа сила на Балкану, што је одговор онима који се питају колики је утицај Анкаре у питањима од значаја за Србију.

Ердоган, са своје стране, не крије да Србију доживљава као најважнију земљу на Балкану, са којом је трговинска размена у непрекидном порасту, као и инвестиције.

Аналитичари сматрају да је Београд кључна тачка региона Турској у економској стратегији, а Сарајево – у политичком смислу, али се то клатно све више, кажу, креће ка Београду.

Ердоганова Турска свакако утиче и на односе у региону, ублажавајући напетости између престоница Западног Балкана и подстичући њихово инфраструктурно повезивање.

"Специфична тежина" Турске може се сагледати кроз податак да има око 80 милиона становника, површину скоро као Француска и Британија заједно, и изузетан геополитички положај.

Турска је чланица НАТО-а, као и кандидат за ЕУ, додуше вишедеценијски.

Све су то разлози што многи, пре свега на Западу, уз замерке на широка овлашћења која Ердоган сада има, и на то што су избори одржани у условима ванредног стања, уведеног после неуспелог покушаја државног удара, настоје да у тим критикама не оду предалеко.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

УХ

09.07.2018 06:35

Казе "Вртоглави успон сарадње Србије и Турске"! Не би требало да изненади, ако се ускоро Србији од поменутог "успона" толико не заврти да након тога не уследи и "обретеније" те исте главе - сто је у традицији, када је у питању однос Турске према Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гламур

09.07.2018 07:15

А кога ово интересује.Ово је Република Српска а не турска..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.07.2018 13:40

Па интересује турке православне вероисповести. У чему је проблем?

Name

Хамди Ганди

09.07.2018 19:49

Цитам Њемацке медије дан после избора ердогана:Путовање у Турску није висе ни мање опасно него негдје друго. Прије избора је било опасно.Политика је Ку.ва

ОДГОВОРИТЕ