Тајланд: Спашена четири дјечака

Четири дјечака извучена су из пећине на сјеверу Тајланда, у оквиру операције спасавања која је тренутно обустављена на десет до 20 сати.

Свијет 08.07.2018 | 18:26
Тајланд: Спашена четири дјечака
Како јавља ББЦ, обилна киша поново је почела да пада изнад пећине. На конференцији за новинаре саопштено је да је акција обустављена, јер спасилачким екипама требна најмање 10 сати да се прирпеме за наставак операције. Акција ће се наставити сутра ујутру по локалном времену.

Ројтерс је првобитно, позивајући се на високо позиционираног члана медицинског спасилачког тима, јавио да је шест дјечака изашло из поплављене пећине на Тајланду, али је потом објавио исправку да су из пећине извучена четири дјечака.

Гувернер провинције Чијанг Рај, Наронгсак Осатанакорн, који је надлежан за акцију спасавања 12 дјечака и њиховог тренера, изјавио је данас да операција тече "боље него што је очекивано".

Обраћајући се на конференцији за медије након што су спасиоци извукли четири дјечака из пећине, у којој су били заробљени више од двије недјеље, Наронгсак је рекао да су четири дјечака одведена у болницу.

Није познато у каквом се стању они налазе, напомиње АП.

Наронгсак је нагласио да су из пећине прво извучени најздравији дјечаци и додао да ће наредна фаза операције спасавања почети за 10 до 20 сати.

Он је нагласио да је у акцији спасавања учествовало 13 страних и пет тајландских рониоца, а да је сваки дјечак извучен у пратњи два рониоца.

Неки од дјечака пребачени су хеликоптером у оближњи град Чијанг Рај, гдје су их возила хитне помоћи пребацила у болницу, истиче Ројтерс.

Дјечаци, старости од 11 до 16 година, нестали су заједно са 25-огодишњим тренером 23. јуна.

Раније данас командант војске, који учествује у спасилачкој мисији, рекао је да ће спасавање дјечака трајати три до четири дана, зависно од временских услова.

Спасилачки тимови увјежбавали су план за извлачење дјечака неколико дана, рекао је Наронгсак додајући да су успјели да значајно смање ниво воде у пећини, али да је потребно да брзо напредују.

Према раније објављеном плану спасавања, предвиђено је да рониоци буду опремљени маскама које покривају читаво лице и носе канистере са кисеоником.

Наводи се да ће два рониоца пратити по једног дјечака, а рониће заједно и имаће канап који ће служити као водиља.

 У плану се додаје да када буду прилазили изузетно уским дијеловима пећине, рониоци ће са леђа скидати канистере са кисеоником, потом ће водити дјечаке кроз уске пролазе и затим заједно настављати даље, све док не дођу до пећинске просторије од које ће моћи да одшетају до излаза.

ББЦ је објавио снимак унутрашњости пећине, а како се на снимку види и према ријечима извјештаца, у пећини је "мрачно, влажно и веома клаустрофобично.

Акција спасавања дјечака и тренера почела је рано јутрос по локалном времену.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар