"Публика није била фер, али Едмунд није варалица!"

Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, критиковао је вимблдонску публику, али је стао у одбрану ривала Кајла Едмунда.

Тенис 08.07.2018 | 18:30
"Публика није била фер, али Едмунд није варалица!"
Ђоковић је славио после преокрета резултатом 3:6, 6:3, 6:2, 6:4 за скоро три сата игре, а током дуела имао је несугласица са навијачима на трибинама.

"Да, атмосфера је била као у Дејвис купу. Очекивао сам да ће подржавати Кајли, али су у неким тренуцима били мало нефер према мени. Тако то иде", рекао је Ђоковић.

Посебно се публика лоше понела када је гласно прославила опомену за прекорачење дозвољеног времена коју је добио Новак.

"Гледајте, прекорачење времена… Добио сам опомену заслужено јер сам узео више времена између поена. Нисам судији рекао ништа што има везе са том казном, као што никада не радим ако ме претходно опомену, што је он учинио. Било је то врло поштено. Знам да сам узео више времена, то је у реду. Мислим да је реакција публике после тога била потпуно непотребна. То је неколицина људи која се претварала да кашље и звиждала док сам тапкао лоптицу. Потрајало је и добио сам опомену. То су ствари које не можете видете на телевизији, али мислим да су непотребне, није ми се допало".

Због тога је освајач 12 Гренд слем трофеја реаговао и узвратио публици ситним прозивкама.

"Да сте били у мојој позицији, вероватно бисте разумелу. Играте меч високог интензитета у којем један поен или сервис може да пребаци ‘моментум’ на другу страну. Велика је доза емоција, посебно у одлучујућим тренуцима у сетовима. Некада реагујете позитивно, а некада негативно. Наравно да не волим када бацим рекет или вицем, али морам да прихватим да сам људско биће као и свако друго, да могу да осећам притисак попут свих. Моја интеракција са публиком? Мислио сам да је било добрих и не тако сјајних ствари. Само сам реаговао онако како сам мислио да је поштено, онако како су ме третирали".

А тај третман је био све само не добар…

"Играо сам против Ендија неколико пута овде – на Олимпијским играма и на Вимблдону. Дефинитивно ситуација није била као тада. Публика је била фер у мојим мечевима са Ендијем. Очигледно је да су подржавали свог играча ит у нема шта да се каже. Очекивао сам. Али су сада одређени људи, посебно они који су седели иза мене у тренутку добијања опомене за кршење времена, настављали да ме провоцирају. То је нешто што у почетку могу да толеришем, али ћу им ставити до знања да сам присутан и да не могу да раде оно што пожеле".

Финиш сусрета обележила је велика грешка судије у столици Џејка Гарнера, који је признао поен Британцу, иако је лоптица двапут одскочила од подлоге.

"Да будем искрен, била је веома чудна ситуација. Првенствено, једино што сам од њега желео да знам јесте како мисли да је могуће да Кајл тај ударац одигра тако чисто и равно, ако је одиграо рамом рекета. Када то учините, обично се лет лоптице успори. Био сам 100% убеђен да је одскочила двапут. После сам чуо од људи да јесте. Свако може да направи грешку, али не разумем зашто ми потом није дозволио да тражим челенџ. Тражио сам му. У почетку ми се није допала одлука, поразговарали смо и знам да је то одузело мало времена. Међутим, желео сам челенџ. Ако нисам могао да променим одлуку, тражио сам објашњење. Тада сам реакао – ‘Ок, могу ли да тражим челенџ?’, на шта је он одговорио да је сувише касно. Чудна одлука судије, али се дешава".

Због те ситуације су британског играча многи називали варалицом јер сматрају да је требало да призна да је лоптица двапут одскочила.

"Не, не, не. Није то заслужио, Кајл је веома добар момак. Знам га и веома га поштујем, као и цео његов тим. Одлично комуницирамо и немам против њега када је у питању та ситуација. Не можете знати, трчао је напред да одигра ударац, урадио је то и испустио рекет. Није могао да зна, зато не заслужује да га тако називају", још једном је Ђоковић показао величину.

Недеља је на Вимблдону дан одмора, а Новак ће се за место у четвртфиналу у понедељак борити са Русом Кареном Хачановим.

Парови: Федерер (1. носилац) - Манарино (22), Андерсон (8) - Монфис, Раонић (13) - Мекдоналд, Изнер (9) - Циципас (31), Ђоковић (12) - Хачанов, Нишикори (24) - Гулбис, Дел Потро (5) - Симон, Надал (2) - Весели.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар