Анализа: Нови везни ред Барселоне...

Ернесто Валверде свестан да мора да мења много тога. . .

Фудбал 10.07.2018 | 23:00
Анализа: Нови везни ред Барселоне...
Одлазак вечног капитена Андреса Инијесте у јапански Висел ставио је тачку на велику и непоновљиву еру у срцу Каталоније, Паулињова жеља да се врати у Кину, те потенцијални одласци Андреа Гомеса и Рафиње Алкантаре требало би да донесу велике промене у везном реду Барселоне овог лета.

Управо зато Ернесто Валверде свим силама покушава да спречи Паулиња да поново оде путем новца, али све је изгледније да ће ову битку изгубити. Паулиња на Далеком Истоку чека уговор од 14.000.000 евра годишње, што је готово трипут више од онога што тренутно добија у Барселони (5.500.000 евра), а и понуда Гуангџоуа Еверграндеа више је него коректна – 50.000.000 евра. То је за 10.000.000 више од онога што је Барса платила кинеском шампиону пре само годину дана.

Ипак, ма колико понуда била примамљива, Валверде је свестан да би велике промене у везном реду могле да буду окидач за покретање неке сасвим нове приче у Барселони. Времена где ће част надалеко познате академије Ла Масије бранити само Серхио Бускетс, а око њега ће све бити „страни плаћеници“.

Уз већ стандардног партнера у вези и хероја хрватског подвига на овогодишњем Мундијалу Ивана Ракитића, Барселона би у нову сезону могла да уђе са тројицом, ако не и четворицом нових играча у вези.

Први од њих је Бразилац Артур, на чији се долазак из Гремија чека од зимус и трансфер би требало да износи око 40.000.000 евра. Момак који подједнако добро покрива целу вертикалу у средишњем делу терена има проблем са визом и тај проблем требало би да реши до средине наредне седмице. Ипак, Валверде не очекује од њега да ће моћи одмах да преузме велику одговорност на себе и ради оно што је, на пример, Паулињорадио досад.

Због тога се тренер Барселоне нада још једном значајнијем потпису у везном реду, а копља се ломе између Сергеја Милинковић Савића и Адријена Рабиоа. Мада је Сергеј засигурно име неко ко би одмах могао да има велики утицај на игру Барселоне, његов трансфер из Лација изискивао би исплату новог деветоцифреног обештећења. Односно, негде око 150.000.000 евра (Реал послао званичну понуду на 155.000.000). То је новац који Барселона тренутно – нема.

Због тога Барселонин директор Ерик Абидал лобира да Валверде размотри опцију расејаног везисте Пари Сен Жермена. Француз је тип играча који би се савршено уклопио у Барселонин систем, а најбитније од свега је што ће наредног лета постати слободан играч пошто му истиче уговор. Рабио већ месецима не успева да се договори са ПСЖ око нове сарадње, пошто клуб не жели да му исплаћује месечну плату од 600.000 евра.

У редовима француског шампиона постоје две школе размишљања. Једну предводи власник Насер Ал Келаификоји брани част клуба и не жели да Барселони прода Рабиоа, док спортски директор Антеро Енрике инсистира на трансферу јер је ово последња шанса клубу да нешто заради.

У причи је и Ајаксов бисер Френки де Јонг. Барса га дуго прати и високо је котиран на листи жеља, али Валвердега не жели сада, већ је планиран као појачање за наредно лето. Идеални сценарио за Барселону био би да сада са Ајаксом договори Де Јонгов трансфер, како би се осигурала да га неко други не покупи током наредне сезоне. Уз, наравно, останак на Амстердам Арени како би стицао искуство у првом тиму.

Барселонини оперативци су наводно већ обавили неколико разговора с Де Јонговим агентима Алијем Дурсуном и Робом Јансеном, а разлог зашто је млади Холанђанин толико тражен јесте зато што је виђен као прототип Андреса Инијесте. Добре визије терена, сигуран с лоптом у ногама, врло храбар, не плаши се дуела, воли и да распали са дистанце. Истина, у Ајаксу је Де Јонг доста играо и као штопер, али баш онај тип какав Барселона воли – који зна много тога с лоптом и уме да организује акцију.

Поред младог трилинга централних везиста, Барселона интензивно размишља и о куповини Челсијевог Бразилца –Вилијана.

Челси је већ одбио први напад од 50.000.000 евра и тражи 80.000.000, али у Барселони верују да имају адута којим би та цена могла да се умањи. То је ирански агент Кија Јорабхјан, који са Барселоном опет ради на Паулињовом трансферу, а управо је он на сто Барсиних челника донео радну свеску са Вилијановимрезимеом. Јорабхјан има традиционално добре односе са управом Барсе, али и првим човеком ЧелсијаРоманом Абрамовичем.

Иако је Вилијанова улога у Челсију махом била везана за позицију офанзивног везног, у Барселони би највероватније играо оно што и у Бразилу код Титеа – десно крило. С Вилијановом играчком разноврсношћу,Валверде би добио могућност да игру постави из неколико углова. Односно кроз системе „4-4-2“, где би му Вилијан и Кутињо били по боковима, а Суарез и Меси најистуренији играчи, затим класичну „4-3-3“ формацију, с тим да би Вилијан ту изгубио место у стартном тиму, али би више простора имали Рабио или Артур, наравно иСергеј, ако би га Барса довела. Ту је и систем 4-2-3-1, где би Ракитић и Бускетс задржали своје позиције у везном реду, испред њих би били Вилијан (десно), Кутињо (лево) и Меси (у средини), а у срцу напада остао би само Суарез.

То су све, наравно, спекулације и модалитети којим би Барселона могла да се води у будућности. Све, опет, зависи много од тога какве ће потезе Барселона повући овог лета. Јасно је да разређен везни ред мора добро да се појача.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар