Шта ће бити с нашим животом кад се заврши Мундијал?!

Русија је доживела фудбалску катарзу. Од нације која потписује петицију за гашење фудбалске репрезентације и снима поспрдне спотове о националном тиму са милионима лајкова, дошли су у ситуацију да брину шта ће бити с њима када се заврши Светско првенство.

Фудбал 07.07.2018 | 15:00
Шта ће бити с нашим животом кад се заврши Мундијал?!
То питање је први пут постављено у паузи између осмине и четвртине финала Светског првенста када је у Русији било два дана празног хода.

Хајде да будено реални. Ко је видео фудбалску репрезентацију Русије у четвртфиналу Светског првенства?! Ок, домаћини су, нисам склон заверама, али да на жребу добију Уругвај, Саудијску Арабију и Египат у групи, ма дајте... И прођу групу, као други, али прилично убедљиво.

И одједном се подигне бура, одједном „бићемо прваци света“, одједно сви у Русију живе за фудбал... И замислите у свој тој ауфорији избаце Шпанију у осмини финала. Па, ко је заиста веровао у то? Руси сигурно нису! Знам да нису. Рекли су ми то!

И онда два дана паузе имеђу осмине финал и четвртфинала.

Тајац, ништа се не дешава. О, Боже, шта ће бити с нама када оду сви ови странци? Када се испразне метрои, улице, галерије, стадиони, фан зоне...?

Знају Руси да је напорно гурати се у шпици са хордама припитих навијача по московском метроу, али знају и да нема ниједног уморног становника престоног града који није после осмочасновног радног времена извадио мобилни телефон да сними неку песму, шегачење, провокацију, натпевавање... Нешто ново се дешава у њиховом граду... Чак и мрски Енглези су занимљиви да се телефоном овековечи неки узбудљив минут.

Младић и његова дама, Мексиканци, наплаћују 100 рубаља да се људи сликају с њиховим сомбрером. Неко би, у Србији на пример, помислио „ма, важи“, али – не, пред њиховим сомбрером је „километарски ред“. „Меси“ и „Роналдо“ позирају заједно у центру града, Рус и Енглез загрљени испред заставе дугиних боја.

На Црвеном тргу прави се „ланац од застава“, навијачи се хватају за руке у којима држе заставе Колумбије, Мексика, Француске, Енглеске, Бразила, Аргентине... Ту је у српска... Белгијанци прилазе Бразилцима да их теше после пораза. Нестварно.

Замислите сцену где навијачи Манчестер јунајтеда објашњавају Русима шта њима значи Уругвајац Дијего Форлан... Или Аргентинци Србину зашто је Меси бољи од Марадоне. Па, не процењиво, заиста.

Руси живе неки нови живот. И два празна дана вратила су их у свакодневицу.

Русија и Хрватска играју данас утакмицу чевртфинала Светског првенства у Сочију (20 сати). Навијачи „Зборнаје команде“ страхују да се за њих данас не заврши Светско првенство. Они желе да живе овај живот са странцима и даље. И искрено се плаше да се за њих Мундијал не заврши 7. јула. Нешто огромно се дешава у њиховој земљи. Светско првенство.

„Два дана нема утакмица и не знам како да живим без њих“, пише у својој колумни Владислав Кирс, новинар спорт.ру.

Руси, а и сви остали у Русији, су тужни што је Бразил испао. Ок, све те приче како навијамо за слабије, и како је супер то што Швеђани и ови и они играју у завршници... Ма, дајте, молим вас. Гледали бисте светско првенство на којем играју Данска Шведска, Хрватска и Енглеска?! Како да не. Тужни су јер знају каква је празнина настала када су испали Аргентинци, па Колумбијци, па Мексиканци, па сад и Бразилци... Нема феште, нема журке, нема забаве. Враћају се и Руси свакодневним обавезама, проблемима.

Али, они не желе да овај занос престане.

„Фудбал је жив!!!“ И кад прође овај Мундијал подржите своје клубове, поручују медији руским навијачима.

Али, Светско првенство ће се завршити, занос ће престати и Руси ће поново суочити са својим проблемима. А, тога се највише плаше.

Зато нека ова Мундијал за руски тим траје што дуже! То им је једина жеља.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НОВИ ПОЦЕТКА

07.07.2018 19:01

Нови тим, нови тренер и нови ФСС. Само мозе боље. Јер смо на дну. Идемо Србија !!!

ОДГОВОРИТЕ