Звиздић: БиХ ради на условима ЕУ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је на самиту Кине и земаља средње и источне Европе у Софији да је БиХ изузетно заинтересована да настави са даљим унапређењем и јачањем веза са овим земљама.

Босна и Херцеговина 07.07.2018 | 11:47
Звиздић: БиХ ради на условима ЕУ
У обраћању на пленарном засједању Самита, Звиздић је рекао да је прихваћено да од 5. до 8. новембра у БиХ буде одржана Конференција о иновацијама “16 плус један”, саопштено је из Савјета министара.

– БиХ је посебно заинтересована за организацију Четврте конференције министара транспорта Кине и земље средње и источне Европе у наредној години – додао је Звиздић.

Он је нагласио да од самита у Софији очекује значајне резултате и активности, које ће, како је оцијенио, бити од велике важности за будућу сарадњу и допринијети новим идејама оснажења привредних веза Европе и Кине.

Звиздић је рекао да је БиХ посебно заинтересована за даљи наставак и интензивирање економске сарадње у оквиру механизма “16 плус један” и додао да је у оквиру процеса “Један појас-један пут” до сада потписан велики број значајних споразума и унапријеђени међусобни односи.

– Отворене су нове могућности повезивања пословних људи наших земаља и подстакнуте су инвестиције, нарочито у области енергетике и инфраструктуре. Веома сам поносан да од маја мјесеца ове године кинески грађани могу путовати у БиХ без виза, чиме је олакшано њихово кретање, а што ће сигурно допринијети повећању броја туриста и олакшати путовања привредника и инвеститора – рекао је Звиздић.

Он је додао да је БиХ заинтересована за успостављање директне авио-линије Пекинг-Сарајево, а осим туризма, као секторе за могућа велика домаћа и страна улагања, навео је енергетику и транспорт.

– Значајно је нагласити да је БиХ закључила преговоре са Кином о сарадњи у области ветеринарства, што ће омогућити излазак фирми на наша два тржишта. Данашње потписивање Споразума о сарадњи у области здравља животиња и карантину између Кине и Савјета министара БиХ представља важан корак ка том циљу – нагласио је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара изразио је задоовљство што ће Кина на наредном Међународном привредном сајму у Мостару, 2019. године, бити земља партнер, те истакао да ће БиХ пружити пуну подршку свим будућим активностима у оквиру механизма “16 плус један” и иницијативе “Појас и пут”.

Звиздић је подсјетио да је спољнополитички циљ БиХ добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ и изразио очекивање да ће БиХ у првој половини 2019. године добити позитивно мишљење Европске комисије за добијање статуса кандидата.

Звиздић предводи делегацију Савјета министара на 7. самиту земаља “16 плус један”, у којој су и министри спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, те комуникација и транспорта Исмир Јуско.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар