Тајланд: Србин међу спасиоцима

Држављанин Данске српског поријекла Иван Караџић учествује као волонтер у мисији спасавања 12 дјечака и тренера њиховог фудбалског тима из пећине на Тајланду.

Свијет 06.07.2018 | 22:57
Тајланд: Србин међу спасиоцима
Караџић је за "Скy неwс" изјавио да сматра да ће мисија спасавања дјечака и њиховог тренера ускоро почети и да би они могли бити спасени "данас или сутра".

Он је истакао да се расположење промијенило након што је живот изгубио бивши ронилац тајландских "Фока", док је у пећини постављао боце са кисеоником.

"Веома смо тужни због тога", рекао је Караџић.

Данац српског поријекла каже да је највећи изазов то што су у све укључена дјеца.

"Већина ронилаца у пећинама су обучени да спасавају друге рониоце, али спасавање дјеце из пећине – то је за већину нас нешто ново", рекао је Караџић и додао да, као и већина ронилаца, нема искуства у спасавању дјеце.

Он је истакао да сам комплекс пећине није велики изазов, али да ситуација, очигледно, све чини огромним изазовом.

"Пећина је веома плитка, око пет до седам метара, тако да се може ронити дужи период. Што дубље роните – трошите више кисеоника", рекао је Караџић.

Караџић је додао да ниво воде опада и да је јуче, док је био у пећини, примијетио да је брзина опадања нивоа воде центиметар или два за један час.

Дански ронилац је помагао постављање боца за роњење на стазу дугу четири километра, јер, како каже Караџић, рониоци не могу да понесу довољно кисеоника док се пробијају до младих фудбалера.

Спасилачки тимови се данима утркују са временом усљед погоршања временских прилика и смањења нивоа кисеоника у подземном комплексу пећине, у којем се млади фудбалери и њихов тренер налазе од 23. јуна.

На Тајланду је почела сезона монсуна, која ће трајати неколико мјесеци, што отежава мисију спасавања.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар