Заоштрава се трговински рат

Увођењем царина на производе из САД, Пекинг је одговорио на претходно увођење америчких царина на кинеске производе.  Тиме је трговински спор достигао нови степен ескалације.

Свијет 06.07.2018 | 18:51
Заоштрава се трговински рат
Након што су на снагу ступиле царине САД на кинеске производе, Кина се, како је наведено, осјетила примораном на "неопходни контранапад".

 Портпарол Министарства трговине у Пекингу изјавио је да су САД покренуле "највећи трговински рат у свјетској историји“. У поноћ (06:00 по средњоевропском времену) САД су увеле посебне царине, у висини од 25 процената на кинеске производе, а у вриједности од 34 милијарде долара.

Кинеско Министарство трговине већ раније је за такав случај припремило једнаке контрамјере.

Предсједник САД Доналд Трамп, који иначе, путем Твитера у свијет шаље разне поруке, до сада није спомињао почетак трговинског рата са Кином.

 Можда је тренутно исувише заузет оставком шефа Агенције за заштиту животне средине Скота Приута или изборима на којима по сваку цијену жели да побиједи. А можда се Трамп на тај економски рат већ толико припремио да сматра да то више није вриједно помена.

На крају крајева, ескалација се захуктава већ мјесецима. Први корак влада САД направила је почетком марта, када је Трамп најавио увођење додатних царина на челик и алуминијум – што нарочито погађа кинеску индустрију. Али то није било довољно: царине које су сада уведене нису усмјерене на појединачну област, већ на цјелокупну кинеску привреду.

Спровођење политике "Америца фирст"

Ради се о царинама на робу у вриједности од укупно 24 милијарде долара.

Трамп тиме жели да изједначи, како сматра, неправедни трговински биланс са Кином.

Наиме, Кинези много више продају у САД, него обрнуто. То значи да милијарде новца из САД одлазе у Кину. Када производи "Маде ин Цхина" због царина постану Американцима скупљи, више се неће тако добро продавати. Амерички потрошачи ће се онда окренути производима „Маде ин УСА“. Тако се барем нада Трамп. То је прво спровођење његове политике "Америка на првом месту" (Америца фирст), које ће људи непосредно осјетити.

Нова муниција

Након те прве паљбе, у трговинском рату је сада већ спремна нова муниција. Предсједник Трамп већ раније је најавио да ће, у случају да Кина одговори контрамјерама, реаговати проширење царина. На удару ће онда бити и други кинески производи у вриједности до 200 милијарди долара.

Немир на берзи

Заоштравање трговинског сукоба снажно је уздрмало берзе у Азији, почетак трговинског рата посљедњих дана изазива немир. Барометар берзе у Шангају је најприје пао за 1,6 одсто, на најнижи ниво у посљедње двије и по године, али се потом опет стабилизовао растом од један одсто. Индекс најважнијих компанија у Шангају и Шенџену скочио је за један одсто, покривши претходне губитке. Њемачки берзански индекс Даx у петак није битно реаговао на ескалирајући сукоб.

Страх од царина САД на аутомобиле

У случају увођења царина на аутомобиле на удару би били и Еврпољани, нарочито Нијемци. И њих у међувремену погађају царине на увоз алуминијума и челика. Трамп је на почетку из њих изузео ЕУ. Много проблематичније би међутим биле могуће царине на аутомобиле. Трамп тренутно разматра да ли би за аутомобиле из ЕУ требало повећати царине за двадесет одсто. То би прије свега погодило немачке произвођаче Дајмлер, БМW и ВW. Најкасније тада би се у потпуности распламсао свјетски трговински рат.

(ДW)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Н

06.07.2018 17:09

Нека мало рата тог трговинског,бит це занимљивије

ОДГОВОРИТЕ