У БиХ нису сви политичари исти!

Увјерен сам да ће у идућој години Босна и Херцеговина добити статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ), али се надам да ће тај статус кандидата значити и датум за отпочињање преговора за чланство БиХ у ЕУ, рекао је у интервјуу за Анадолију (АА) Младен Иванић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 06.07.2018 | 13:52
У БиХ нису сви политичари исти!
Како је нагласио, “статус кандидата без датума почетка преговора, искрено речено, не значи ништа”.

О томе да ли је “подбачено” на досадашњем европском путу БиХ, каже Иванић, “зависи са којег аспекта се то гледа”.

“Прије него што смо предали апликацију за чланство у ЕУ и добили Упитник сви су говорили да не треба то да радимо, да нисмо још спремни. Ми смо предали и, ипак, добили позитиван одговор и добили Упитник Европске комисије. Истина, добили смо и нова додатна питања. Али, та нова питања су мања по броју него што су имале друге земље које су добиле статус кандидата, као рецимо Македонија, па и Црна Гора. Број додатних питања уопште није велики. Чак је мањи него што се очекивало и уколико будемо ефикасни ми то можемо завршити до краја септембра или октобра. Искључиво је до нас”, поручио је Иванић.

Један дио тих питања је, казао је он, строго технички, у којима се траже додатна појашњења, а одређени број је “мало политички”.

“Рецимо, политички осјетљива питања која подразумијевају договор су она као што је питање: у којим органима треба да буде паритет, а у којим органима не мора да буде паритет када је у питању адекватна национална заступљеност. Мислим да се то може одрадити. Надам се да ће институције кроз Механизам координације припремити брзо те одговоре, јер ми када одлучимо да нешто урадимо то релативно брзо направимо”, Иванићева је оцјена.

То што Босна и Херцеговина ни на предстојећем самиту НАТО-а у Бриселу наредне седмице опет неће добити активацију Акционог плана за чланство (МАП), Иванић каже како је одговорност подједнако домаћим, али и на другим, првенствено међународним институцијама.

“Акциони план за чланство (МАП) има услов – књижење војне имовине. Они који су дефинисали књижење војне имовине као услов за МАП уствари су зауставили то приближавање, а то је било прије неких седам-осам година, заправо већ девет година. Мислим да је то подједнака одговорност и домаћих политичких актера, али и међународних који су то дефинисали као кључни услов”, цијени Иванић.

Стални политички сукоби тјерају људе

Иванић је казао да је кључни проблем БиХ свуда и увијек био имиџ, перцепција.

“Захваљујући овим свакодневним сукобима о свему и свачему, перцепција БиХ је да је то земља у којој постоји нека врста политичког хаоса, у којој немате озбиљне институције, у којој су појединци важнији од институција, а то је ствар на којој међународне институције никада не функционишу. Зато ћемо ми док не промијенимо имиџ увијек имати проблема да се тим међународним институцијама озбиљније приближимо”, упозорио је Иванић.

Додао је како је као члан Предсједништва БиХ свјестан и како види редове пред амбасадама и конзулатима те зна са којим се проблемом одласка људи БиХ суочава.

“Добро пратим бројеве људи који добивају сталне радне визе, а то значи практично са сталном радном визом и једносмјерну карту за одлазак са врло вјероватном чињеницом да се ти људи неће вратити. Ја сам овај мандат упорно говорио да оставимо по страни ствари око којих унапријед знамо да се не можемо договорити, сукобе, ствари из прошлости на које различито гледамо и да се пробамо окренути стварима за будућност, да промијенимо имиџ. Упорно сам говорио, хајде да говоримо само о стварима о којима смо се усагласили. Хајдемо показати да се на практичним стварима може постизати договор. Хајдемо промијенити слику о нама. Јер, док ми не промијенимо слику о себи, неће ниједан инвеститор доћи”, наводи Иванић.

Казао је како је једна швајцарска група из области енергетике била заинтересована да уђе у БиХ. Међутим, врло јасно су рекли: “Србија нам дјелује пуно стабилније од вас".

“И људи неће да инвестирају у нестабилне земље. А без инвестиција нема раста запослености, без раста запослености нема ни раста плата, нема стандарда. А, то је једини начин како људе стварно можете зауставити, да остану и да живе у БиХ. Док се слика о БиХ не промијени, док ми не будемо излазили са позитивним стварима, а негативне остављали на страну неће бити ништа. Бит ће ово што имамо. Биће овако једно таворење, беспотребно препирање око ствари за које сви знамо да их нећемо моћи промијенити још низ година. И имат ћемо потпуни застој. Промјеном слике о нама, промјеном приступа, елиминисањем ствари о којима различито мислимо, афирмацијом ствари о којима слично мислимо, то је једини начин да промијенимо слику, привучемо инвеститоре, обезбиједимо развој, запошљавање, а онда и останак људи. Без тога, остат ће све само празна демагогија”, увјерен је Иванић.

РС не треба да се мијеша у проблеме ФБиХ

Сматра да сви политичари у БиХ нису исти, јер да јесу, онда би било бесмислено излазити на изборе.

“Поистовјећивање свих политичара је сврставање у један лонац, на једну камару, што би наш народ рекао, и то ствара такав амбијент да се не може ништа промијенити. Ја мислим да се може промијенити. Мислим да имамо политичара који честито раде свој посао, да нису сви корумпирани, да има политичара који немају своје родбине у државним институцијама, да има политичара који не дају властитим члановима породице привилеговане позиције. Сам се трудим да будем такав. Афирмацијом такве врсте политике мислим да ће се ствари промијенити”, сматра Иванић.

(БН/АА)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

МИЛЕ И МУЈО

06.07.2018 11:59

Сви сте ви исти србујете и крадете и богу и народу кочите укупан напредак БИХ И то је кључни проблем , спроведете или урадите нешто постено чега се плашите багро усрана Б андо и идијоти невиђени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

06.07.2018 12:24

Брате , паметно си рекао , свака ти је на мјесту . Сви до једног примају баснословне плате за продавање магле као да су нуклеарни физицари а све сто им треба је образ као дјон.... Гаде ми се сви до једног.

Name

075

06.07.2018 13:29

@МИЛЕ И МУЈО "Политичари" се у БиХ дијеле на "го.на" и на "већа го.на" са изнимком Мирка Шаровића, да га не урекнем!!

Name

За миле и мују

06.07.2018 13:56

Хеј алкоси немојте залутати куци

Name

Стојанка

06.07.2018 14:24

МА ИСТИ СТЕ И ЈОС ГОРИ

Name

резиме

06.07.2018 14:49

На залост избори не слузе никоме! РС и БиХ је толико заглибила да це тако остати наредне деценије.. Ни најпаметнији не могу да поправе сто незналице једном покваре!

Name

Ре Ми Му

06.07.2018 15:44

Младен је цастан цовјек.Ајде.Трезни се.

Name

херцеговац

06.07.2018 16:56

И људи неће да инвестирају у нестабилне земље. А без инвестиција нема раста запослености, без раста запослености нема ни раста плата, нема стандарда. А, то је једини начин како људе стварно можете зауставити, да остану и да живе у БиХ. Док се слика о БиХ не промијени, док ми не будемо излазили са позитивним стварима, а негативне остављали на страну неће бити ништа. Бит ће ово што имамо. Биће овако једно таворење, беспотребно препирање око ствари за које сви знамо да их нећемо моћи промијенити још низ година" А зашто би уопште неко са стране инвестирао у БИХ?? да извуче екстрапрофит из јефтине радне снаге и џабе ресурса а управо ти и твоји су нас довде довели. Инвестираћу ја само ми дај моје дивиденде од ХЕТ које сте покрали и ви исто ко и црвени. И разлика постоји али је у нијансама за Вучуревића јесте уговорено пар стотина радних мјеста у Тб али ни за једно не би конкурса као што конкурс не дају ни црвени само што они ни инвеститора нису у стању довести

Name

95% смеца!?

06.07.2018 17:10

Судеци по резултатима, вецина политицара, 95%, су потпуно исти!

Name

@#@

06.07.2018 19:28

Сви су они исти СНСД, ДНС и СП лопови зато их стјерати у октобру. Треба довест паметне поштене и образоване људе нпр. ПДП. подржимо проф.др.Младена Иванића и Вукоту Говедарицу и видјет ћете да нису сви исти.

Name

Бакица

06.07.2018 12:01

Е мој глас нећеш добити радије ћу за Додика опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

06.07.2018 12:24

Свака цаст Иваницу,само да се ријесимо ове багре.

Name

млади

06.07.2018 12:29

Бакица, бакица због тебе такве и твог гласа унуци ти немају живота у властитој земљи па тумарају у потрази за хљебом по туђим ЗЕМЉАМА. Бакице имајош времена до октобра да размислиш и даш глас поштеним и честитим људима какви су Младен Иванић и Вукота Говедарица.

Name

ГЛАС НАРОДА

06.07.2018 12:40

ПА ГЛАСАЈ, КО ТИ БРАНИ... НАРОД ЈЕ УВЕК БИО И БИЋЕ "ОВЦА ЗА ШИШАЊЕ"

Name

Ин

06.07.2018 15:00

Бакице немој нас висе смарати знамо да цес ти гласати за овај воли баја бакице типа Мајкицке, Марковицке. Узивај са бајом ал немј нас смарати

Name

Саво

06.07.2018 12:14

Тацно је да нису сви исти тебе су вец процитали градјани и скартирали одбацили јер сте ти и твоји јос гори и народ је зато вас ПДП казнио и довео друге на власт.Ви сте били нисте ама бас никога процесуирали само сте за кратко вријеме покрали и распродали све сто сте могли и створили јос много тајкуна и криминалаца све народ зна и памти.Благо милораду свама у опозицији владаце он јос дуго, од вас је побјегао и микеревиц и многи васи тајкуни који су се нахапали у кратком временском периоду памти народ.А ти ил си слијеп или ди луд па нецес то да видис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо семберицус

06.07.2018 12:21

Нису сви исти ти си међу горима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.07.2018 15:13

Колико коста да будем бот СНСД-а?

Name

Јока

06.07.2018 12:25

Иванић је оличење правог политичара. Само напријед, господине, до побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ВЕЛИБОР

06.07.2018 13:01

Иза њега је остало... Мтел, фабрика дувана, фк Борац, дуг РС вишеструко мањи, 50000 младих више него сад, јасеновачка документација коју су касније предали (зна се ко и коме)... е сад наравно да су ови послије направили "чудо" као нпр. аеродром у Требињу али боже мој... они у влади 113% стручније људе :) ... филозофију остави са стране, отвори очи и погледај гдје и како живиш.

Name

Ре ре Велибор

06.07.2018 16:31

Ти си Вељо нешто добро изгријешио! Побркао си и године и политичаре! Немој баш вјеровати свему што чујеш или прочиташ! Моло ти то сам истражи!

Name

Велибор

06.07.2018 12:25

Иваниц је у политици још од краја 80-тих, на свим битним функцијама је био. Мозе ли се ико сјетити ста је то урадио за народ, ста је то остало иза њега!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

инат

06.07.2018 13:40

ВЕЛИБОРЕ ЗА ТВОЈЕ ЗНАЊЕ НЕКОЛИКО ПУТА ЈЕ САЧУВАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ САМО ТИ ТО НЕМОРАШ ЗНАТИ, ВИСОКА ПОЛИТИКА СЕ НЕ ПРЕПРИЧАВА НА УЛИЦИ. ЖИВ И ЗДАРВ НАМ БИО НАШ ДРАГИ ПРОФЕСОРЕ ДОКТОРЕ МЛАДЕНЕ ИВАНИЋУ ПОБЈЕЂУЈЕМО У ОКТОБРУ

Name

ре

07.07.2018 07:29

Паницно се боји да се бави оним сто је његова струка.Економија.Цак избјегава и да говори о економији.У тексту горе се одвазио да прозбори неколико рецаница на ту тему.А ста је на тему економије доприњео за сво ово вријеме,боље немојте га питати.

Name

Карадоз

06.07.2018 12:28

Наравно да нису исти неки су лоси а неки лосији, неки краду а неки краду висе ... ко неце постен посао иде у политику јер ја постеног политицара нисам видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој

06.07.2018 12:34

Наравно да нису. Господин Иваниц је спој искустава, мудрости и образовања. Пуна подрска јер знам да це дрзаву водити мудро. До побједе у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цаци

06.07.2018 13:12

Не знам за неке нове а ти си исти ко и ови до сада и око тебе. Само прица и лагодан зивот за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

06.07.2018 13:17

Одмјерен, цестит, образован. Има моју пуну подрску! Напријед, до побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел за лану

06.07.2018 13:58

Стета сто се не слаземо имас лијепо име

Name

Ружа

06.07.2018 13:35

Тачно ми жао људи кад видим какве коментаре пишу. Иванићу, камо среће да су нам сви образовани, пристојни и уљудни као ти. Овој држави поред здравог разума треба и бонтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

06.07.2018 15:07

Рузо Иваниц је господин цовјек и ради посао за који је плацен неизлази из оквира свог посла негалами нехвали се. Овце из претходних коментара воле бају јер је коцијас галами псује у све се мијеса он је ивпресједник и министар свих ресора и премијер и судија и зељезницар итд, и цијело вријеме док галами богати се са народних ледја а овце плесцу блеје ста це друго кад су глупе.

Name

онетwо

06.07.2018 13:56

Па Младене Иванићу, колико дуго си у политици? Шта си позитивно урадио ? По чему ћемо те се сјећати? Осим што си обезбједио праунуке... НИ ПО ЧЕМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyx

06.07.2018 14:00

Нешто се много грађана одсели из БиХ , "Која корист од политичара".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мари

06.07.2018 14:11

Све сто си рекао потврдјује да сте сви исти.Боље ти је да не проговарас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

06.07.2018 14:27

Нису исти али су слицни. Ови се морају скинути јер су највеци лопови сто су ходали Босном. Надам се да це неки будуци бар за нијансу бити мање алави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тина

06.07.2018 14:51

Када се нема ста навести у корист тренутно владајуцих, онда је најлаксе реци да су сви исти..љигаво до бола

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

06.07.2018 15:02

Еееее И ја некад помислих нису сви исти па удјух у твоју странку .Спознах тад праву истину ,спакујем кофер И дам петама вјетра.Теско ми би прве две године у тудјини а сад убирем плодове свога рада И труда ,узивам у раду И стварима које ме цине сретним.Зато Младене ХВАЛА ТИ од срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

06.07.2018 15:15

Подрска господину Иваницу! Ова багра под хитно мора доле! ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОС

06.07.2018 15:17

Сви се могу стрпати у исти кос,сви су исти у пет дека,осим Додика и Цовица,боре се свим средствима да удју у предсједниство дрзаве коју мрзе,односно зеле растурити а паре им те дрзаве нису мрске.У свакој нормалној дрзави за издају се иде у затвор.Каква морална велицина морас бити да би се овако понасао као ова два лика и људи који их бирају је свакако питање за психологе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одборник у М.З.

06.07.2018 15:27

Наравно да нису исти,физицки, али када су паре у питању,ту нема дилеме.Творевина звана БИХ је рај за ,,политицаре,, ,радис ста хоцес и колико хоцес а никоме не одговарас нити полазес рацуне.Љепота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марк

06.07.2018 15:45

Свака ти је света Иваницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланко

06.07.2018 15:58

Наравно да нису исти, али исто воле паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланко

06.07.2018 17:11

Како познати политичара кад лаже: - Мичу му се усне! :)))))))))))

Name

Анна

06.07.2018 17:52

Не лети са Цецом,не препуцава се Карлушом,не пјева под шатором,не псује,не вријеђа новинаре,не пријети,зна дефиниције слободе, најбољи студент у историји Еконмског Факултета БЛ. НИСУ ИСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

06.07.2018 17:57

Моје мисљење је да је Младен иваниц један öд паметних политицара и нормалних људи у бин кад је Младен био премијер литар млијека у откупу је била једна марка а НАФТА 90 пфенинга па ви видите КО је био бољи они или ови сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калиновик

06.07.2018 20:45

Најстабилнији српски политицар, свака цаст.. сигурна побједа у октобру, господине Иваницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

све пинокио политицари

06.07.2018 22:41

Јесу, и то како су сви исти. Лопов над лоповом и сви лазу да би опстали. Сад це те опет народ лагати и обецавати свима бољи зивот, као сто сте и до сад пред изборима лагали. Нема доброг и искреног политицара који ради за народ. Престаните лагати и обецавати!

ОДГОВОРИТЕ