Човић на корак до америчких санкција

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић налази се на корак од увођења америчких санкција због оптужби да је један од главних криваца за етничке подјеле и застој на европском путу БиХ, тврде аналитичари.

Босна и Херцеговина 05.07.2018 | 19:08
Човић на корак до америчких санкција
Након што је амерички сенатор Роџер Викер, послије састанка с члановима Предсједништва БиХ, изјавио да САД неће прихватити формирање трећег ентитета, притом најавивши увођење “жестоких санкција” за политичке лидере који, према његовим ријечима, спречавају демократски напредак, бројни политички аналитичари оцјењују да је Викерова пријетња била усмјерена диретно према Човићу.

Подсјећајући да је у америчком Конгресу прије три мјесеца вођена озбиљна расправа о кривцима за политичку кризу у БиХ, гдје је лидер ХДЗ именован као један од главних кочничара реформи, саговорници Српскаинфо убијеђени су да је само питање дана када ће Човић “осванути” на америчкој црној листи.

– Предсједник ХДЗ БиХ налази се у првом ешалону оних које би могле да погоде америчке санкције. То не значи да је он и једини политичар из БиХ над којим се надвила таква пријетња. Међутим, чињеница је да Човић, према америчком гледишту на ситуацију у БиХ, у овом тренутку функционише као подршка Додиковом пркошењу Западу и да дјелује као дио тима који ову земљу усмјерава према неким другим свјетским центрима моћи. Ни најмање нећу бити изненађен ако се амерички удар на Човића догоди у сљедећих мјесец или два – каже политички аналитичар из Мостара Славо Кукић.

Он подсјећа и на то да су Викер и остали амерички конгресмени, који су прије два дана разговарали с Човићем и другим члановима Предсједништва БиХ, лидеру ХДЗ нескривено поручили да САД неће толерисати ни даљу блокаду избора у Мостару.

– Човић својим рјешењима на нивоу БиХ уцјењује сва друга рјешења, па и право грађана Мостара да бирају Градско вијеће и градоначелника. То су темељна грађанска и људска права, која су алфа и омега западних демократија. Не сумњам да је и то један од аргумената америчке администрације за заузимање пуно оштријег курса према Човићу него што је то до сада био случај – закључује Кукић.

Политичка аналитичарка Ивана Марић такође сматра да се лидер ХДЗ БиХ налази под озбиљном пријетњом од америчких санкција. Међутим, она оцјењује да је мало вјероватно да се то догоди прије одржавања општих избора у октобру.

– Мислим да ће Човићев став према изборним резултатима, односно одлука о томе да ли ће остварити своје пријетње о блокади формирања власти у ФБиХ бити пресудна за одлуку Вашингтона о увођењу санкција – сматра Марићева.

Појачано присуство

Да САД намјеравају да у будућности појачају своје присуство у БиХ свједочи и Викерово образложење недавне одлуке америчке администрације да у војном буџету за сљедећу годину укључе и ставку која се односи на БиХ.

– То је учињено због важности сарадње са БиХ, али и због пријетњи из Русије – рекао је Викер.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Скептик

05.07.2018 17:12

Куд баш сад кад је постао почасни доктор наука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

05.07.2018 18:10

Па људи моји ипак је Цовиц додигов брат, по лоповлуку и вјери.

Name

Тај Викер

05.07.2018 18:40

Тај Викер и остали конгресмени треба под хитно увести Додику санкције јер је Додик главни помагац Цовицу за уводјење трецег ентитета. Тако би америцки конгресмени конацно на неки нацин помогли Србима у Републици Српској у елиминисању злотвора Додика.

Name

Виклер би могао

05.07.2018 18:43

Виклер би могао да увије Цовица и Додика као прамен косе и уцини их нераздвојним у политицкој пемзији.

Name

Бајкер

05.07.2018 17:15

Неце они никад санкционисат латина то је папин изум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто санкције

05.07.2018 17:20

Засто санкције.Зато сто не да да Зељко Комсиц прогкасава Неркеза Хрватом и саље у амбасадоре и тако глуми неку мултиетницност.Па ово је стварно параноја дрзава.Ако зато Америци слузе санкције онда је то потпуно погресно.Па нисмо мајмуни да мислимо да је Неркез ваљда Хрват.Или цемо сви бити Неркез.Као слободно се изјасни ко си.Па ја сам онда Америјанац.И немој сад да ми неко казе е не мозе то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.07.2018 17:44

Измисљена вијест у царсији

Name

НН

05.07.2018 17:49

Јели теби битно ко ти дјете лијеци?

Name

ре засто санкције

05.07.2018 18:25

По теби је изгледа,сто веци Устаса,тиме веци Хрват,ко си ти да одредјујес ко је ко,примитивна сељацино,ста је то Цовиц висе у овом мандату уцинио од Комсица за Хрвате?Тразите хљеба преко погаце а нама Србима сте сва основна демократска права укинули гдје имате апсолутну власт.Ако наставите даље са устаслуком,бојим се да не изгубите и то сто имате а имате и превисе.

Name

капи свете воде

05.07.2018 18:38

Не видим по којој основи је овај веци католик и Хрват од Зељке Комсица. По дејтону, у бих се не бирају по један предсједник који представља интересе свог народа, вец по један из свих конститутивних народа само како би били подједнако заступљени у фотељама

Name

Ре

05.07.2018 19:20

А засто се ти бојис Комсица, ако га изгласају то је то, а ти плачи.. ионако си задрт да немам ријечи, фуј

Name

Сарајево ре Засто санкције

05.07.2018 20:50

Браво, свака цаст на коментару. У БиХ нема ни 100.000 Хрвата, а дрзе позиције као да их има 2.000.000 , све кљуцне функције у БиХ они дрзе, финансије, привреду, власт, сви запослени, а вазда кукају, а у кантонима гдје вецина срби немају никаква права као ни босњаци, мањег народа а висе власти неба нигдје у свијету. Све велике послове у БиХ на тендерима хрвати добијају, од градње аутопутева па на даље, и опет кукају. У праву си, ако наставе с таквом политиком, могли би све изгубити. У Хрватској су србе истријебили са вјековних огњиста, а вамо би дио БиХ да узму себи, а сансе за то су им 0%. Босњаци и срби морају заједну да се дрзе и пазе, помазу на сваком цоску и педљу БиХ, бит це нам добро , пуно тога нас везе и везат це, ал доброг само. Рат био и не поновио се, запад га натурио, кренимо даље и градимо братске односе за будуце генерације , такодје и са хрватима ако зеле. Има довољно мјеста за свију. Само паметни да будемо сви. А Цовицу треба неко саком од сто да лупи и казе доста висе, највисе хрватима стету наноси.

Name

Дакле

05.07.2018 21:59

Дакле Неркез је Хрват.❤.Мултиетницки.Мултиетицки.Мултиконфесионално.

Name

Ре Ре

06.07.2018 04:57

Засто задрт.Сто Неркез не мозе бити Хрват и сто је то потпуна лудост.Ма дај.Ви цим немате аргумената одмах.некога птоасате задртим.Глупости опет.А господин мозе и да побједи.Мењ це опет та игра вјестацке мултиетницности бити параноја.

Name

Црна листа него шта

05.07.2018 17:29

Обоицу и Рудоњу и Рисоњу бацити на сметљисте истотије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.07.2018 17:32

То то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

05.07.2018 17:32

Ста га брига он мозе са колегом у Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

наобразба из БиХ..

05.07.2018 17:41

БиХ је позната заемља по квалитетном кадру. Тај кадар је без сумње изванредан, али оно сто не ваља јесу обицни градјани и народ: немају довољно добре референце за насу елиту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

05.07.2018 17:45

Додик и Цовиц играју прљаву игру иза кулиса. Треба увести санкције и забранити да се баве политиком Додику Цовицу и Изетбеговицу. Тада постоји санса да ова земља крене напријед у супротном будуцности нема а има само сукоба и мрзње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

06.07.2018 08:07

Сто њих тројицу?! Тупане народ је затрован, народ. Питај сад несто око нацинализма, никад није био веци. Народ то хоце!!!ЕУ то хоце!!!!!!!

Name

Безвезе

05.07.2018 17:47

А хоце га насекирати,исто као и Додика. Послаце зену да пребаци паре са америцких на грцке или руске банке као и Баја сто је слао своју,и готова прица. Ни један ни други не путују по Америци. Наредите ММФ да запријети завртањем пипе,па да видис како се мјења пјесма,треба им кес сад пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

05.07.2018 17:52

Увести санкције и забранити сва политичка дјеловања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

05.07.2018 19:01

Значи могли би имати предсједништво БиХ у наредном сазиву у којем су два од три члана на црној листи и под америчким санкцијама. Значи Додик и Човић, још ако код Бошњака прође Фахро који је исто уплетен у криминалне радње онда дефинитивно овдје мафија има државу, за разлику од других држава које имају мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

05.07.2018 19:22

Немојте само осуђивати Човића има он двојицу браће, па све у пакету да мало продишемо ..али бојкм сw ја опет наивног народа у ОКТОБРУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.07.2018 22:27

ЗАГОВАРАТИ ТРЕЋИ ЕНТИТЕТ СА ДОДИКОМ ЗБОГ СВОЈИХ ИНТЕРЕСА А НА ШТЕТУ НАРОДА,НОРМАЛНО БИ БИЛО ДА АМЕРИКА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ.МИ СМО СКРОЈЕНИ КАКО СМО СКРОЈЕНИ И ТРЕБА ДА ТО ПОШТУЈЕМО.АЛИ БОЖЕ МОЈ ОНИ ХОЋЕ ДА БУДУ ВЕЋЕ ПАПЕ ОД САМОГ ПАПЕ.НЕЋЕ МОЋИ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ