Синдикалци тврде: Трпимо притиске!

У Бањалуци је данас одржан информативни скуп чланова струковних синдиката доктора медицине и медицинских сестара и техничара бањалучке регије. Синдикалци су упозорили на лоше материјалне услове у којима раде здравствени радници, те на велике притиске које трпе од ресорног министарства.

Република Српска 02.07.2018 | 22:14
Синдикалци тврде: Трпимо притиске!
Да су им угрожена основна људска права, категорични су у струковним синдикатима доктора медицине и медицинских сестара и техничара. Кажу да здравствене установе појединим радницима дугују и по 20 мјесеци неуплаћених доприноса, што практично значи да раде на црно.

Упозоравају да радници од ресорног министарства и појединих директора болница и домова здравља трпе притиске како би иступили из синдикалних организација.

Синдикалци кажу да је постало немогуће радити, јер годинама не долази до побољшања статуса радника у здравственим установама. Траже повећање плате од 25% кроз враћање коефицијената, топлог оброка и регреса.

Из струковних синдиката су упозорили да не постоји социјални дијалог са ресорним министарством и да он под хитно мора бити поново успостављен, како би дошло до остваривања радничких права медицинског кадра у Републици Српској.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

6

02.07.2018 20:24

Немојте ићи на посао и то је то. Нека вас они траже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

03.07.2018 03:40

Мало је познато да здравствени радници у ДЗ БЛ близу 10 година нису добили обавезну опрему за рад! Мантили, униформе и остало купују се у властитој режији запослених. Изузетак је само, можда, СХМП, због специфичне униформе! Плате и доприноси јесу велики проблем али има тога још доста! А тек кадар... то је посебна прича....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

03.07.2018 06:31

Добили смо у СХМП хлаце ове године,послије 10год.Подерали неколико у медјувремену наравно о свом троску,па ходамо подерани,са закрпама,цесто крвави јер немамо ста да пресвуцемо

Name

РАЈНА

03.07.2018 04:49

Ви би пара , е мој докторе , нема пара , паре требају министру финансија ,да са друговима гледа ногомет у Русији и на себе и своје прохтјеве који обухватају усе, насе и подасе, троши еуре грађана РС. Министре, паре су зло и кваре људе, а то се министре лијепо на вама све више види. Од једног нормалног народског човјека постали сте извјештачени , нервозни и дјелујете као силиконска лутка, јер изгледа сад све имате ал љепоте и младости немате па то хоћете да надомјестите силиконом. ал министре , за утјеху љепоту нисте никад ни имали, кажу ваши ђачки другови из села, а и круже фотографије из младих дана кад сте јахали на коњу са шеширом на галви и глумили шерифа Меклауда из Мркоњић Града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам сигурно

03.07.2018 06:45

Да медицинске сестре на Паприковцу имају 900 КМ плату, а поједини медицински техничари и 1200 - па јел то мало? За докторе не знам, ал сигурно је бар дупло више? Па мало скромније живите господо, не морате 2 пута годишње ићи на море! Или очекивати плату као у иностранству, јер ни трошкови живота нису исти!

Name

Дундо Мароје

03.07.2018 16:36

За Знам сигурно Тачно је да сестра у КЦ има ту плату али је тачно и да је то тешко зарађен новац! На појединим одјелима сестра преврће дупло тежег пацијената и тако 24х! Често се догађа да на најтежим одјелима имате 2 сестре које брину за пацијенте. Доктори су такви какви јесу али да су плате мале, мале су! Руку на срце па замислите себе да се борите са умирућим пацијентима или унесрећеним из саобраћајки, повредама дјеце и тешким болестима.... Е онда пишите да је 900 КМ добра плата!

Name

За Дундо Мароје

03.07.2018 18:20

Можда ја радим далеко тежи, а опет много мање плаћен посао, то ти незнаш. С обзиром да има радника који раде за 400 КМ (много теже послове), пошто је 900КМ, више него дупло, сматрам да није мало. Друга ствар, пошто липно познајем доста мед сестара, а имала сам и доста родбине који су лежали као пацијенти у болници, и ту знам доста. Нпр, знам да је болничко особље крало новородјенчад (у болници је мојој најближој фамилији је украдено новородјенче), знам да сестре (овај пут причам о њима), раде само кад их неко гледа, тј ако је шеф ту, а ако није неће помоћи пацијенту ако их на примјер моли да га одведу до тоалета, праве се да не чују. Ако раде ноћну смјену (а ако нису тежи пацијенти, поред којих се мора дежурати), тад легну и спавају, наравно, ако нису с Доктором! Туку пацијенте, нарочито по старачким домовима, а и болницама гдје су пацијенти старији, и ако нису баш свјесни. Има још, али нек остане на овом, наравно, има часних сестара, али углавном су овакве, бахате и грубе. Прије 10- так год им је плата била 1400КМ, али ни ових 900, већина не заслужује! Што се мене тиче ја сам за то да се по болницама и старачким домовима, на свим мјестима поставе камере, па да се види шта и како ради медицинско особље!

Name

Дундо Мароје

04.07.2018 09:56

Не лапрдај,ко то краде бебе и туче унесрећене! драга моја а ви фино идите приватно ,заобилазите у широком луку ДЗ и КЦ па са својих тешко зарађених 400КМ платите све што требате! за здраввсво не издвајате ни пфенинг а добијете услугу вриједну пар стотина КМ и нисте задовољни! Топла препорука лијечите себе и своје најмилије приватно па ће те сигурно бити задовољни!!!!

Name

За Дундо Мароје

04.07.2018 17:01

Не лапрдај ти, вјероватно си ти једна од тих бахатих сестрица, док си се нашао или нашла погодјена, и то толико, да се стално враћаш,на стари текст да видиш јесам ли шта ново написала! Пошто си видим неинформисан, па да те обавијестима да је крадје беба, нажалост, и код нас, и у Србији, и на примјер у Шпанији...погледај мало на YоуТубеу, имаш пар документарних филмова на ту тему. Кажеш, раде по 24 часа, ајде ти мени објасни гдје то медицински радници раде 24 часа- ја ћу ти рећи, нигдје- имају смјене од 6, од 8, или евентуално 12 часова. Даље, и те како има сестара које туку пацијенте - наравно, старе и дементне, који не могу ником рећи шта им се догодило, оживљавају се на шалтерима, бахате на нашем и с нашим, тако да ја већини (част изузецима, којих има, али мало), не бих дала ни тај минималац, а не 900КМ. За твоју информацију, ја и идем приватно код доктора кад ме нешто заболи! И на крају остави ме више на миру човјече, боте један, привидан си ко фолија!

Name

Дундо Мароје

04.07.2018 18:11

Ни близу те струке само да знаш! Узми карту Свијета па види гдје се налази Шпанија, гдје Србија а гдје је Република Српска! Ако си већ хтјела писати о нечему добро се информиши! А тебе пратим зато што немаш појма о чему пишеш! Срами се ти људи које толико пљујеш сигурно су ти барем једном помогли! Мени јесу, нити сам кога познавао нити ме ко препоручио! Људи урадили све што су могли а као тотални кокуз ни почастити нисам могао! И данас кад сретнем неког од особља које ми је указало помоћ лијепо се јаве, не окрећу главу! Ко зна како се ти понашаш кад тако пљујеш по њима! Баш ме занима да ли ћеш тако говорити кад будеш тражила помоћ или мислиш да теби никад неће требати! Мисли мало шта блебећеш.

Name

Јад бједа

03.07.2018 06:35

Морамо на изборима сада мјењати власт имамо прилику. Ови сто владају никоме добро мису донијели. Багра доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

03.07.2018 14:36

Плачипи... , мало им пара а сви доктори пилитичари по листама. Фујј

ОДГОВОРИТЕ