План Управе ЖРС: Дајте нам новац!

„Жељезнице Републике Српске“ (ЖРС) траже да у процесу реструктурирања Влада РС сва потраживања према том предузећу конвертује у капитал, да кредитом Свјетске банке плате дугове радницима и Пореској управи РС и да редовно добијају грант од 25 милиона КМ годишње. Захтјевају и да остане актуелна управа ЖРС и поручују да не могу отплаћивати кредите и да позитивно пословање планирају тек за три године.

Република Српска 02.07.2018 | 16:27
План Управе ЖРС: Дајте нам новац!
Све то побројали су у Нацрту Плана финансијског и оперативног реструктурирања „Жељезница Републике Српске“, који је Надзорни одбор тог предузећа доставио Влади РС, а у посједу је портала Цапитал.ба.

У оквиру пројекта реструктурирања са свјетском банком је договорен кредит од 51,3 милиона евра. Кредит је намјењен за измирење дугова према радницима и Пореској управи, за отпремнине за смањење броја запослених и за организационо реструктурирање.

Оптерећеност кредитима

„Жељезнице РС“ значајно су финасијски оптерећене, посебно због међународних кредита од ЕБРД-а и ЕИБ-а од 86,8 милиона евра, Пољске од 20 милиона евра, Португала 3,9 милиона евра и Србије од 15,6 милиона КМ. Ови кредити су кориштени за реконструкцију и обнову опреме и инфраструктуре, те модернизацију возног парка.

Умјесто „Жељезница“, Влада враћа ове кредите, због чега је највећи повјерилац овог предузећа са потраживањима од 145,9 милиона КМ.

У року од једне године на наплату доспијева и 5,1 милиона КМ кредита.

„Жељезнице“ не могу измирити краткорочне обавезе јер им недостаје 160,4 милиона КМ и тај износ не могу обезбиједити из редовног пословања, наводи се у Нацрту Плана финансијског и оперативног реструктурирања ЖРС.

Поред тога, ово предузеће неће моћи отплаћивати ни будуће обавезе, које су још недоспјеле.

Мјере финансијског и оперативног реструктурисања

У Нацрту Плана се као могуће опције наводи закључивање споразума са Владом којим ће Влада наставити отплаћивати обавезе по међународним кредитима и конверзија и недоспјелих обавеза по међународним кредитима у капитал.

Као конкретне мјере финасијског и оперативног реструктурисања наведена је конверзија доспјелих обавеза према Влади од 145,9 милиона КМ и кредит Свјетске банке од 51,3 милиона евра.

„Конверзијом доспјелог дуга према Влади у основни капитал „Жељезница“ у великој мјери би се побољшала платежна способност предузећа, с обзиром да би се умањиле краткорочне обавезе за 75 одсто. Кредитом Свјетске банке би се поред обавеза према радницима измириле и све обавезе према Порској управи РС што би омогућило претпоставке за дугорочну финансијску равнотежу“, наведено је у Нацрту Плана.

Иако ће кредитом Свјетске банке број радника смањити на око 2.100 и тиме побољшати профитабилност, Управа Жељезница тврди да ће им и даље бити неопходна исплата гранта из Буџета РС „како би било омогућено редовно измирење обавеза према свим повјериоцима у будућности“.

План пословања до 2022. године

У Нацрту је дат и план пословања „Жељезница“ за ову и идућих пет година.

Раст прихода од превоза роба планиран је у износу од један одсто годишње, колико и раст прихода од путничког саобраћаја. Нешто већи раст, од седам одсто, планиран је за приходе од изнајмљивања теретних вагона, док остали приходи треба да расту три одсто.

Планирају и редован грант Владе од 25 милиона КМ годишње, али и да годишњи износ амортизације буде 15,4 милиона КМ, плус информатизација од 2020. до 2024. године по 1,2 милиона годишње.

Планиран је и раст трошкова материјала за два одсто, те пад трошкова запослених.

Као обавезу „Жељезнице“ су планирале и плаћање 16,6 милиона КМ по основу камата на кредит Свјетске банке, те 900.000 КМ годишње по основу расходовања залиха материјала и робе.

„Жељезнице“ планирају да тек 2021. године послују позитивно.

Ове године пословни губитак је планиран у висини од 13,4 милиона КМ, идуће године 4,3 милиона КМ, а 2020. године два милиона КМ. Пословна добит од 1,55 милиона требала би да буде остварена 2021. године, а годину касније да буде два милиона КМ.

Поред конверзије дуга према Влади у капитал и измирења обавеза према радницима и Пореској управи из кредита Свјетске банке, из „Жељезница“ у Нацрту нуде да обавезе према осталим добављачима и пословним банкама наставе отплаћивати према утврђеној динамици, а да ће измирење обавеза према иностраним кредиторима зависити од договора с Владом.

На крају је предложено да се поступак реструктурисања оконча у року од пет мјесеци од отварања, те да пословање наставља да обавља постојећа управа самостално.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Драганче

02.07.2018 14:30

Једна од фирми која постоји зарад страначких интереса и гласача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговир

02.07.2018 14:53

Хрпа нерадника и дизаца руку за снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2018 16:44

ДНС...њихова фирма , коју плаћамо сви из буџета.

Name

Славко

02.07.2018 15:26

Засто их не поклоне, то би нас спасило бар константних вјести, Савановиц, и остали. И данас се сјећам изјаве тадашњег Министра Чубриловица коју је дао у возу који реконструисаном пругом вози чак 100км/х. Толико о струци и онима који управљају и одлучују. Ако се вратимо на све кредите и Грантове до сада, да ли би неко имао образа да каже нама пореским обвезницама колико имамо директног прихода од Жељезница, а колико расхода. Наравно то су информације које Владу не занимају, битно је надлежно Министарство, а у њему су двије коке носиље, Аутопутеви и Путеви и све је то приватна прћија Марка од Приједора града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

02.07.2018 15:30

Нема ниста без промјене власти. Власт има директора који брља јер има подрску власти за то. Када додје нека нова власт и постави директора којем це мисија бити потпуно другација од мисије садасњег, неце Зељезницама требати никаква милостиња јер проблем није у новцу вец у лосем газдовању Зељезницама. Осим тога, Зељезнице су биле у слицном, ако не и горем технолоском стању 2005 године када су велики дугови сведени на нулу сто знаци да је до газде и његове мисије, а мисија јос увијек актуелног газде је да унисти РС, а самим тим и ЗРС која се само дио пројекта званог унистење Републике Српске, а којег Додикова влада у континуитету континуирамо годинама спроводи са циљем да и посљедњи становнок РС напусти исту како би он и његова мафија покуповали све сто се покуповати мозе. Додик је Терминатор скола америцке политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

02.07.2018 15:30

Доста! Добили сте превише новца. Ако се Жељезница не исплати и стално иде у губитке онда је затворите, продајте локомотиве , вагоне и шине на отпад и намирите себи отпремнину. Овако сте само паразити овог друштва као и остале ухљебске институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

02.07.2018 16:37

ПИТАМ СЕ..? КАКО ЗФБ ПОСЛУЈУ ПОЗИТИВНО..А МИ ОВДЕ У БЛ ИЛИ ДОБОЈУ..ГОДИНАМА НЕГАТИВНО...?

Name

зељезницар

02.07.2018 19:12

Смијесан ти је коментар. Зељезница је у вријеме Телебака била у најбољем стању. Послије њега како је који директор долази, поцев од Петка је доводио раднике како би добијао гласове на изборима. Администрације има море а прузни радници ссд добијају отказе. Предсједник синдиката који се захваљујуци превари води као главни је обицна улизица и играц власти ( мислим на Милијана ). Када се управа промјени и на цело синдиката доведе неко нормалан тад се несто мозе оцекивати. Узмес лијепо списак радника ко је задњи досао иде куци први.. осим наравно оправданих изузетака. Онда активирас теретни саобрацај, посто се сад доста руда превози слеперима (који успут унистава асфалт и путеве). Онда као сто су нама хрвати поцнемо и ми фбих зељезницама наплацивати сто иду преко насе територије. А ми контра за Талго воз ми плацамо њима сто они возе?? Засто. Због нецијег интереса. И тек то кад се послози МОЗДА онда има сансе да се несто одради. И поправи. До тад... смијурија.

Name

зељезницар

03.07.2018 14:19

МА НЕМОЈ МИ РЕЋИ??? ПАЗИ МОЛИМ ТЕ??? прво, РС није никаква "ваша" територија, неможеш наплаћивати кориштење пруге Ж ФБиХ, дејтонским мировним споразумом слободно кретање роба и капитала је загарантовано, осим тога дејтонски мировни споразум предвиђа успоставу жељезничке корпорације БиХ. РС није друга држава као Хрватска, јели теби то јасно и "талго" ће сасвим сигурно путовати и кроз РС. Ж РС су уништена фирма и нема им спаса.

Name

XXЛ

02.07.2018 16:33

ГЕНЕРАЛНИ ТРЕБА ДА ДА ОТКАЗ ПОД ХИТНО...СИНИСИ ЈАЊЕТОВИЦУ..ДИРЕКТ.ОСВ БЛ..ТО ЈЕ ЦОВЈЕК КРИМИНАЛНО ОПРЕДЈЕЉЕН...СЗА РЕЦИ ВЕЦ МУ ЈЕ БИЛА КОМИСИЈА КОЈА ПРАТИ НЕСТАНАК РАЗНИХ МАТЕРИЈАЛА ИЗ ..ФИРМЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

02.07.2018 16:34

Директора на робију обична будала и сеоски лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

02.07.2018 16:37

Директор је будала и лопурда због њега 1500 људи остаје без посла како је жрс могла добро пословати пре њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

02.07.2018 16:38

ЛОПОВЛУК МАЛО ВИСЕ ЗЕСЦИ...РАДИМ НА ЗРС ПА ЗНАМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

02.07.2018 16:46

Ниста савановиц немозе само мозе остати на тој функцији ако је мого Телебак пословати позитивно мора И он само смјена свог руководецег кадра треба бити домцин а не гурати све приватницима

ОДГОВОРИТЕ
Name

XЦЛ

02.07.2018 20:42

БРАВО ..