Промовисан Ковач - ово је нови Бајерн...

Многи немачки стручњаци предвиђају да у стартних 11 неће бити места за Робена и Риберија, односно да се Милер коначно враћа на своју позицију. . .

Фудбал 03.07.2018 | 22:30
Промовисан Ковач - ово је нови Бајерн...
Од данас креће нова ера у Бајерну! Немачки гигант представио је новог тренера Ника Ковача у доста необичним условима. Тандем Румениге/Хенес који већ годинама успешно води клуб одсуствовао је са промоције. Разлог је једноставан - годишњи одмор, али поједини немачки медији већ су почели да спекулишу како се ради о томе да желе да направе себи алиби. Просто, тврди поједини добри познаваоци прилика у Бајерну, спортски директор Хасан Салихамиџић истакнут је у први план, што би могло да значи да се прекаљени двојац на неки начин дистанцира од одлуке о именовању новог тренера и сву одговорност пребацује на спортског директора.   

Одређене трзавице постоје већ дужи период, то у Минхену не могу да сакрију, али док не крене нова сезона и док не видимо како ће изгледати нови Бајерн Ковач ће сасвим сигурно имати мир и могућност да имплементира свој систем. И управо је то главно питање међу навијачима славног клуба који је већ неколико сезона као озебло сунце чека трофеј Лиге шампиона и никако да га дочека. 

"Бајерн има стил игре који форсира још Луја ван Гала. Желимо да га задржимо тај стил, али и да га по могућности модификујемо. Јер током игре морате да видите шта противник ради. И остали тренери раде свој посао", казао је Ковач на данашњој промоцији.

Новинаре је занимала судбина појединих играча о којима се пуно причало и писало последњих недеља...

"Звао сам Роберта Левандовског и представио му своје замисли. Он је сјајан, велики голгетер. Пружиће још много нашем тиму у будућности. Разговарао сам телефоном и са Џеромом Боатенгом, са Нојером сам се видео", појаснио је Ковач како полако уводи Баварце у свој систем рада и објашњава им шта од њих очекује. А пре свега разрешава дилеме око статуса појединих фудбалера. 

Ренато Санчес остаће у Бајерну на његов захтев...

"Желим да радим са њим. Тај дечко има квалитете које не можете наћи иза сваког ћошка. Надам се да ће то и показати". 

Дебакл Немачке на Мундијалу, каже Ковач, неће утицати на почетак сезоне Бајерна.

"Све су то играчи који и даље могу да пронађу нови мотив, очекујем апсолутну страст од свих њих кад се врате. Који су ми први циљеви? Да сваки играч у тиму после одређеног периода рада са мном постане бољи. Када тако буде онда ћемо причати о трофејима", поручио је на крају хрватски стручњак.

Заљубљеници у немачки фудбал јако добро познају филозофију Ника Ковача и његов систем игре који је примењивао у Ајнтрахту из Франкфурта с којим је током прошле и претпрошле сезоне постизао одличне резултате. Уосталом, трофеј ДФБ купа однесен испред носа управо Бајерну била је још једна потврда његовог сјајног рада... Већ месецима уназад, откако се зна да ће Хрват преузети место Јупа Хајнкеса, говори се о томе како ће Бајерн променити формацију и заиграти другачији фудбал. Оно о чему се ових дана спекулише у Немачкој јесте какав ће статус имати ветерани Арјен Робен и Франк Рибери. Обојица су недавно продужила уговоре, а Ковач их, наводно, не види у стартних 11, већ као алтернативе. Мада, сходно њиховим годинама, то и не звучи тако лоше... Наиме, уколико би применио поставку из Ајнтрахта, Ковачу би по боковима играли Давид Алаба и Јозуа Кимих. Примењујући исти принцип, Бајерн би наредне сезоне играо са три штопера - централним Зулеом, односно Боатенгом и Хумелсом. 

Судбина Артура Видала до пре два месеца и те како се доводила у питање. Чилеанац је био чак на излазним вратима, а немачке колеге сада га виде као незамењивог члана стартних 11 на позицији задњег везног, где би у алтернатива био Корентан Толисо. Двојица офанзиваца у средини били би Леон Горецка и Хамес Родригез. За Колумбијаца се последњих дана говорка како је близу трансфера, међутим Ковач је то порекао истакавши да жели читав тренутни играчки кадар на окупу.

Напослетку - сам шпиц. И ту би Бајерн могао ненадано да највише добије. Томас Милер коначно на својој позицији! Одмах до првог шпица, одмах до Роберта Левандовског. Последњих година сви тренери гурали су Милера на крило, или између Робена и Риберија, као да су заборавили на сјајне голгетерске способности овог момка. Резултат свега тога само 13 голова у две последње сезоне?! Ко је заборавио, Милер је 2016. годину завршио са 20 лигашких голова, а од 2010. сваке сезоне био је двоцифрен.  

Са оваквом поставком Ковач би заиста имао велике могућности за комбинације и трансформације. Замислите само, рецимо, да у 65. минуту при неповољном резултату за Баварце из игре изађе један штопер, Кимих и Алаба се малко повуку, а у игру уђу Робен и Рибери? Или Алкантара (уколико остане, јер он Шпанац је можда и најближи одласку) уместо Хамеса, а Серж Гнабри уместо уморног Милера? Да не помињемо да би у ротацији још били Кингсли Коман, Хавијер Мартинез, Ренато Санчез, Сандро Вагнер... 

А никад не треба искључити још коју куповину Бајерна, што да не?

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар