Враћа се Свјетски куп у тенису!

Продубљује се рат између АТП-а и ИТФ-а!

Тенис 04.07.2018 | 10:30
Враћа се Свјетски куп у тенису!
Хладни рат између АТП (Асоцијација тениских професионалаца) и ИТФ (Међународна тениска федерација) сада је дефинитивно добио нову димензију која би могла озбиљно да утиче на свет белог спорта.

Наиме, АТП је одлучио да ипак поново покрене Светски куп у белом спорту и то од 2020. године. Ново издање тимског такмичења, које представља пандан Дејвис купу (у организацији ИТФ) заказано је за прву седмицу јануара у Аустралији. Учествоваће 24 националне селекције, наградни фонд је достигао 15.000.000 евра, а биће и расподеле АТП поена. Светски тениски куп је одржаван од 1978. до 2012. у Диселдорфу под називом "Свестки тимски куп", а учествовало је осам репрезентација. Наша селекција је славила у два наврата, 2009. и баш те последње 2012. када је савладана Чешка у финалу са 3:0.

Сукоб између две највеће и најмоћније тениске организације је тако још више продубљен, али кривица је углавном на ИТФ-у којем су потребне године не би ли променио застарели и напорни систем Дејвис купа. Иако скоро сви играчи, предвођени тројицом најбољих траже из сезону у сезону нешто да се учини са ДЦ-ом, промене су до сада биле само козметичке, мада је најављен нови формат за крај 2019. Наиме, од тада би требало (мада у ИТФ-у ништа није сигурно) да крене такмичење у новембру, на крају сезоне у којем  ће се на једном месту такмичити 18 најбољих репрезентација.

Преговори између две организације се настављају, али питање је да ли ће бити икаквог договора. А све на штету врхунског тениса јер два велика такмичења крећу у размаку од само месец и по дана, што слути на додатну поларизацију зараћених страна.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 0

Оставите коментар