Шведска: Повећан број екстремиста

Број исламских екстремиста у Шведској се удесетостручио, наводи се у извјештају шведске Војне академије о исламистичкој пријетњи који је наручила шведска Агенција за цивилна кризна стања.

Свијет 02.07.2018 | 15:42
Шведска: Повећан број екстремиста
У извјештају су мапиране локације џихадиста у Шведској и методе њиховог утицаја. 

Према подацима из извјештаја под називом "Између салафизма и селафијског џихадизма", број исламских екстремиста се током посљедњих 10 година увећао 10 пута. 

За мање од 10 година, шведско екстремно исламистичко окружење порасло је са 200 на 2.000 чланова, гдје салафизам игра виталну улогу у ширењу насилног исламизма у великом броју шведских градова, укључујући Гетеборг. 

У овом извјештају, салафизам се описује као буквално тумачење сунитског ислама и антидемократска идеологија према којој се захтијева потпуна потчињеност Божијој вољи. 

Један од аутора извјештаја Магнус Рансторп рекао је да су салафистички мисионири проактивни на друштвеним мрежама, да користе веб-сајтове као што су Yоутубе и Фацебоока како би привукли масе. 

"Салафизам се у неким случајевима показао као основа џихадстичког екстремизма. Нису сви салафисти џихадисти, али сви џихадисти јесу салафисти", наводи се у извјештају и додаје да је салафистичка пропаганда подстакла многе грађане Шведске да се прикључе џихадистичким покретима, већином на Блиском истоку. 

У извјештају се истиче да џихадисти велику подршку уживају у Авганистану, Сомалији, Ираку и Сирији. Терористички напади у Стокхолму из 2010. и 2017. године повезани су са салафистима. 

Исламистички имами подијелили су земљу географски како би проширили утицај на муслимане на основу свог тумачења ислама. 

У проповиједима имама сталне су поруке мржње према женама, хомосексуалцима, Јеврејима и невјерницима, као и значај неинтеграције у шведско друштво. Посебно је изражена мржња према шиитском огранку ислама, који салафисти описују као "јеврејску измишљотину ради поткопавања муслиманске заједнице изнутра". 

Као једна од кључних метода идентификована је рана индоктринација екстремистичком идеологијом. 

"Салафисти вјерују да је важан и одлучан корак у правцу изградње правог исламског каракатера рано образовање и у том смислу власти треба посебно да обрате пажњу на то", наводи се у извјештају. 

Салафистичка пропаганда ће бити све јача у "изолованим подручјима" Шведске и њена мета су првенствено други муслимани, посебно жене и млади људи, наводи се у извјештају. 

Тачан број муслимана у Шведској је и даље предмет дебате јер не постоји религијски заснована статистика. 

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Старе бабе и инвалиди те бивсе проститутке

02.07.2018 18:12

Оне су инистиле ову дрзаву. Способност Арапа да **** цак и постанско сандуце се исплатила у походу на Запад.

ОДГОВОРИТЕ