Смијењен због Виктора Орбана

Француски предсједник Емануел Макрон смијенио је током викенда амбасадора те земље у Мађарској Ерика Фурније, након што је у јавности процурио повјерљиви меморандум, у којем је Фурније похвалио мигрантску политику мађарског премијера Виктора Орбана.

Свијет 02.07.2018 | 12:05
Смијењен због Виктора Орбана
У декрету објављеном у службеном гласнику, наводи се да је Паскал Андреани именован за новог амбасадора у Будимпешти, пренио је Ројтерс.

У повјерљивом меморандуму, који је датиран на 18. јун и адресиран на канцеларију Макрона, Фурније је навео да Мађарска представља “модел” за рјешавање питања миграната, а да су оптужбе за популизам против Орбана “медијске измишљотине”.

Бивши амбасадор је, такође, написао да француски медији, оптужујући Мађарску за антисемитизам, покушавају да скрену пажњу са “правог антисемитизма, који долази од “муслимана у Француској и Њемачкој”.

Упитан за документ, који је објавио сајт који се бави истраживачким новинарством “Медиапарт”, Макрон је рекао да не дијели ставове амбасадора Фурнијеа и да повриједљиви документ не представља званичну политику Француске.

– Да је амбасадор ово рекао јавно, он би био одмах отпуштен – рекао је Макрон у петак на конференцији за медије у Бриселу.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Макарони

02.07.2018 11:57

и теби се лосе писе. Популаран си ко куга код свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је то

03.07.2018 19:55

Није то кривица Орбана као сто ви новинари стално писете вец је то питање цасти. Ниједан председник у Еу неце бранити свој народ као он

ОДГОВОРИТЕ