Окупљање Срба у Шпиталу

Град Шпитал у покрајини Корушка у јужној Аустрији овог викенда је био домаћин традиционалног окупљања Срба. Ове године су се окупили у још већем броју него обично, јер су прослављали 15 година постојања клуба "Балкан". С поносом истичу да су најорганизованија национална заједница у овом граду у односу на све друге са простора бивше Југославије.

Свијет 01.07.2018 | 21:30
Окупљање Срба у Шпиталу
Велика је борба, али и задовољство и жеља свих расељеника са овдашњих простора да се српска традиција, језик, култура и обичаји не забораве. Један од успјешнијих начина за то јесте окупљање у клубове, као и традиционална дружења. Једно такво организовано је у Аустрији, у живописном мјесту Шпитал, са циљем да млади нараштаји не забораве своје поријекло и да се сачува српска традиција.

Замјеник градоначелника Шпитала је својим присуством подржао српску заједницу и изразио спремност за сваку могућу сарадњу. Наравно, такву спремност су неки гости одмах препознали и отворили разговор о сарадњи Шпитала и неких локалних заједница у Републици Српској. Господин Петер Нојвирт је начелно прихватио позив да се такви контакти што прије остваре у најскоријој будућности.

Гости су пристигли са свих страна, а био је присутан и велики број угледних званица, међу њима и Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Народној Скупштини Републике Српске.

„Мени је заиста задовољство, али и велика част да сам овдје са вама. Желим да вам се захвалим и да вам честитам на начину на који, заиста искрено, чувате нашу културу и традицију. Ја сам дошао да уживам и да гледам како наши малишани играју коло у дивним српским ношњама. Самим тим и ви нама који радимо у српском парламенту показујете колико волите своју културу и традицију. Хоћу и да вам пренесем поздраве из Народне скупштине Републике Српске, али и да се захвалим локалној заједници која подржава наше клубове. На крају ћу да пожелим и вама да нам чешће долазите у Републику Српску“, навео је Бореновић у обраћању присутнима.

У корушком градићу Шпитал има чак 350 српских породица. С поносом истичу да су најорганизованија национална заједница у овом граду.

Традиционално дружење Срба је била и прилика да се ужива у фолклору и обичајима родног краја.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ко тебе

01.07.2018 19:49

Овласти бореновицу да ти преносис поздраве и у ције име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А шта

01.07.2018 20:07

ти мислиш да само Додик може ходати по свету и преносити поздраве. Скупим авионом и нашим парама. Неће више моћи. Све ће му бити конфисковано. Зашто и Бореновиц као човек изабран од народа да не пренесе поздраве. Треба дозвола од Миле. А? Мало морген. Готов је..

Name

Бака

01.07.2018 20:01

Браво за БН телевизију сто не заборавља наше људе у свијету. Од среће сам сад плакала кад сам видјела своје родјаке и унуче моје у народној ношњи. Боље промоције наше нације од овог нема. Да сте нам живи и здрави и да свуда гдје Срби живе стигне и наша БН тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

01.07.2018 20:09

Свака част Србима из Спиттала, јесу добро организовани захваљујући Дани Ивић коју лично познајем. Свака јој част. Та жена је заслужила орден јер окупља наше људе у јужној Аустрији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

01.07.2018 21:05

Свака част Бореновићу,велика си људина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

01.07.2018 21:07

Лијепо је видјети наше посланике како се друже са својим народом ван Републике Српске. Подршка Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

01.07.2018 21:08

Добро дошао поново и сваки пут господине Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

01.07.2018 21:15

НЕКА СЕ ОКУПЉАЈУ МОЗДА СЛАВЕ ЉУДИ ПОБЈЕДУ ХРВАЦКЕ СВАКА ЦАСТ ЈАЛ ЉУДИ ИГРАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа за перо

02.07.2018 05:57

Брига њих за хрватску и фудбал,окупио се народ ради дружења и очувања Српске традиције.И мене личии бас брига како играју хрвати.

Name

Последњи кинески цар

02.07.2018 05:52

Наше људе из дијаспоре сви наши политичари обилазе само пред изборе, и то је оно што ми највише смета. Нико се од њих не сјети отићи вани када није изборна година. Ово је толико јефтино и провидно да се не може читати. И не мислим овако само због посјете Бореновића, исто је и када су Додик и Жељка ишли недавно у Штутгарт. Срамота. Од дијаспоре само траже гласове и паре. А из дана у дан својом политиком на свим нивоима власти повећавају број људи који се исељавају у дијаспору. Како их само није срамота појавити се пред тим људима и безочно их лагати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пих

02.07.2018 08:35

Разликујеш ли ти крампу један кад Баја по свијету лети државним авионом који народ плаца и кад се Бореновиц појави на скупу својих земљака без страначке поруке и странацког обележја? Да ли ту примећујеш разлику и си залуђен Бајом и његовом саторском пјесмом ?

Name

Последњи кинески цар

02.07.2018 11:44

Наравно да многе ствари разликујем,па тако и културне и нормалне људе који знају цивилизовано изражавати своје мишљење без обзира да ли се то неком 'свиђало или не, од оних других људи који знају само реаговати вријеђањем и без аргумената. Ови други, у већини случајева и не разумију "шта је писац хтио да каже", него реагују углавном на основу своје страначке припадности, гдје до последње "коре хљеба" бране свог' политичког ментора /шефа/. Због тога и јесмо гдје јесмо?!

Name

пих

02.07.2018 13:45

Добро завекане један. Режимски.

ОДГОВОРИТЕ