Ф1: Ферстапен освојио Аустрију, Фетел нови лидер!

Возач Ред Була Макс Ферстапен победио је на Великој награди Аустрије, док је нови лидер Формуле 1 постао Себастијан Фетел! Победа Ферстапена и дебакл Мерцедеса! Двадесетогодишњи холандски возач тријумфовао је на трци за Велику награду Аустрије, испред Раиконена и Фетела, док су Хамилтон и Ботас морали да одустану.

Остали спортови 01.07.2018 | 17:00
Ф1: Ферстапен освојио Аустрију, Фетел нови лидер!
Ферстапен је до победе стигао са четврте стартне позиције искористивши очајну тактику Мерцедеса јер Луис Хамилтон није отишао на замену гума док је на стази био "сејфти кар".

Холанђанин је преузео челну позицију и суверено стигао до четврте победе у каријери. На крају је Мерцедес доживео дебакл јер су током одустали и Валтери Ботас (кренуо са пола) и у самом финишу Хамилтон.

У међувремену, на подијуму су се нашла оба Ферарија, Кими Раиконен као други, а Фетел као трећи, што је Немцу донело прво место у генералном поретку за бод испред Хамилтона.

Ферстапен је донео Ред Булу прву победу на домаћем терену на "Ред Бул рингу" у Шпилбергу, први тријумф овом тиму у историји код куће у Аустрији.

Трку осим два Мерцедеса нису завршили ни Данијел Рикардо, Нико Хилкенберг и Харли, док је једно од изненађења трке био Роман Грожан на четвртом месту за првих 12 бодова у сезони.

Пети је био Кевин Магнусен, шести Естебан Окон, седми Серхио Перес, осми Фернандо Алонсо, девети Шарл Леклер, а десети Маркус Ериксон.

Следећа трка је већ наредног викенда на Силверстону, за Велику награду Британије.

Главни адут Ред Була, Данијел Рикардо, није у недељу успео да заврши трку, али његов хендикеп је остао у сенци великог успеха тимског колеге, Макса Ферстапена.

Млади Холанђанин забележио је прву победу у актуелном шампионату Формуле 1, а четврту у каријери, пошто је на домаћем терену свог тима, на стази "Ред Бул ринг", искористио проблеме Мерцедесовог тандема Луис Хамилтон - Валтери Ботас.

Финац и Британац били су најбржи на суботњем тренингу, али дан касније ништа није ишло према њиховим замислима. Ботас је због проблема са хидрауликом одустао већ у 14. кругу, док је Хамилтона болид "издао" девет кругова пре краја.

Ферстапен је држао вођство током читавог другог дела трке и кроз циљ је прошао испред возача Ферарија, Кимија Раиконена и Себастијана Фетела.

Фетелу је и треће место било довољно да се после недељу дана врати на чело табеле. Немац поново има минималну бодовну предност у односу на Хамилтона, као што је имао после канадског Гран прија у Монтреалу, 10. јуна.

Актуелни првак света прошлог викенда је тријумфовао у Француској, на стази "Пол Рикар", али овог пута је прекинуо низ од 33 трке завршене у Топ 10, па сада опет гледа у леђа највећем ривалу.

Хамилтон је, до данас, последњи пут остао без бодова још 2. октобра 2016. у Малезији.

Убитачни летњи ритам наставља се и следеће недеље, када је на програму британски Гран при у Силверстоуну.

РЕЗУЛТАТИ ТРКЕ ЗА ВН АУСТРИЈЕ

1. Макс Ферстапен (Холандија, Ред Бул) 1:21:56,024 сата
2. Кими Раиконен (Финска, Ферари) +1,504
3. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) +3,181
4. Роман Грожан (Француска, Хас) +један круг
5. Кевин Магнусен (Данска, Хас) +један круг
6. Естебан Окон (Француска, Форс Индија) +један круг
7. Серхио Перез (Мексико, Форс Индија) +један круг
8. Фернандо Алонсо (Шпанија, Рено) +један круг
9. Шарл Леклерк (Монако, Заубер) +један круг
10. Маркус Ериксон (Шведска, Заубер) +један круг

ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН: Фетел 146 бодова, Хамилтон (Велика Британија, Мерцедес) 145, Раиконен 101, Рикардо (Аустралија, Ред Бул) 96, Ферстапен 93, Ботас (Финска, Мерцедес) 92, Магнусен 37, Алонсо 36, Нико Хулкенберг (Немачка, Рено) 34, Карлос Саинз (Шпанија, Рено) 28...

ТАБЕЛА КОНСТРУКТОРА: Ферари 247, Мерцедес 237, Ред Бул 189, Рено 62, Хас 49, Мекларен 44, Форс Индија 42...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар