Прича: Сили Аусем - прва њемачка господарица тениса!

Сили Аусем била је немачка тенисерка која је 1931. године освојила обе своје Гренд слем титуле – Ролан Гарос и Вимблдон.

Тенис 03.07.2018 | 22:45
Прича: Сили Аусем - прва њемачка господарица тениса!
Аусем је била први тенисер или тенисерка из Немачке која је освојила Вимблдон.

Била је међу десет најбољих тенисерки света 1928, 1930, 1931. и 1934, најбољи пласман јој је било друго место 1930. и 1931, иза Хелен Вилис Муди, а повукла се 1935.

Са 18 година је први пут освојила шампионат Немачке 1927, а описивана је као грациозна, мала, ментално осетљива девојка, за коју се чинило да је неспособна да издржи ментални и физички притисак конпетитивних спортова.

Породица је стално путовала с њом по Европи, а онда је њеној амбициозној мајки на породичном летовању у Француској савет дао тада најбољи тенисер света и један од најбољих играча свих времена.

"Драга госпођо, Сили ће бити велики шампион, ако се првим возом вратите у Немачку",рекао је Американац Били Тилден.

Постао је њен тренер и учинио је једном од најбољих тенисерки света. Њен заштитни знак био је моћни равни форхенд.

Новине су писале да има сјајан слајс бекхенд, ефектан дроп-шот, али да су јој највећи адути прецизност, кондиција и борбени дух.

Њен наступ на Вимблдону 1930. зауставила је несрећна повреда. У полуфиналу против Елизабет Рајан се саплела у трку, пала, искренула скочни зглоб и изгубила свест.

После ове несреће здравственипроблеми су обележили наставак њене каријере. Очи су јој постале све осетљивије због чега је проводила сате у замраченој соби чекајући почетак меча.

Упркос томе, наставила је да побеђује, други пут је освојила Немачку, а на крају године стигла и до друге позиције на ранг листи.

Следеће године достигла је врхунац каријере. Редом је освајала Ролан Гарос, првенство Немачке и на крају турнир свих турнира – Вимблдон. У финалу је савладала земљакињу Хилде Кравинкел у два сета.

"Она је Паво Нурми немачког тениса. Предивна млада девојка. Њена брзина и борбени дух су јединствени", писали су енглески медији.

Нажалост, њен успон је неочекивано прекинут. Одлучила је да сјајну годину прослави са пријатељицом и саиграчицом Ирмгард Рост путовањем кроз Јужну Америку – Аргентину, Бразил и Чиле.

Освојила је тамо неколико турнира, али је доживела тешку инфекцију јетре. Оперисана је у Немачкој, али је опоравак трајао веома споро. Две године није могла да игра тенис.

Остварила је сан о повратку 1933, али није успела да достигне препознатљиву форму. Годину дана касније је стигла до девете позиције на ранг листи, али је почела да губи од тенисерки које пре тога нису имале шансе против ње.

Након пораза од Хелен Џејкобс у четвртфиналу Вимблдона, одлучила је да се пензионише у 25. години.

Наредне две деценије се ретко појављивала у јавности, имала је неколико дискретних посета тениским турнирима, 1963. је имала нову операцију јетре због нових проблема услед инфекције од пре 30 година.

Нажалост. није успела да се опорави, преминула је у 54. години.

"Свуда где је замахнула својим рекетом грејала је срца гледалаца својим чаробним осмехом. Несвесно је инспирисала младе девојке да играју тенис попут ње. Она је била наша господарица тениса", написао је бивши немачки тенисер и писац Родерич Мензел.

Од 1965. године јуниорско првенство Немачке у тенису носи назив "Велики турнир Сили Аусем".



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар