Прича: Шарлот Лоти Дод - шта зна дијете шта је Вимблдон!

Црно-беле слике, дуги рукави и још дуже сукње, дрвени рекети, шешири, бркови и вунени пуловери… Тако би укратко изгледао опис Вимблдона са краја 19. века.

Тенис 05.07.2018 | 22:15
Прича: Шарлот Лоти Дод - шта зна дијете шта је Вимблдон!
Давне 1868. године основан је "Ол Ингланд клаб" који је у почетку био потпуно окренут крикету, због експанзије овог спорта у Енглеској, али је и тенис полако проналазио своје место.

Први турнир у мушкој конкуренцији одржан је пре тачно 140 година, седам година касније и даме су добиле прилику да наступају – прва два издања освојила је Мод Вотсон, потом је круну преузела Бланш Бингли, пре него што је на сцену ступила девојчица са Мерсисајда.

Шарлот Лоти Дод рођена је 24. септембра 1871. године у Бебингтону, као најмлађе дете Џозефа и Маргарет Дод. Отац је тргујућу памуком зарадио богатство и могао да својој шесточланој породици обезбеди лагодан живот – Лоти је имала сестру и двојицу браће.

Сви су били успешни у спорту, али је најмлађа увек показивала највише талента, па је већ са девет година велики део времена проводила на оближњим травнатим теренима. Са 11 је почела да се такмичи, убрзо кренула да осваја титуле по Британији, да би, окуражена добрим резултатима, одлучила да 1887. наступи на Вимблдону.

У првом колу је била слободна, онда лако дошла до полуфинала и финала квалификационог турнира и изборила могућност да изазове претходну шампионку, споменуту Бланш Бингли. Као ретко које дана, финале је прошло потпуно у знаку млађане Шарлот која је славила резултатом 6:2, 6:0, док је други сет трајао само 10 минута.

Тако је са 15 година и 285 дана постала најмлађа шампионка на теренима Ол Ингланд клаба – рекорд који није ни близу да буде оборен, нити ће.

Истог тренутка почела је ера девојке са Мерсисајда, пошто је у следећих пет година тријумфовала још четири пута. Међутим, осим великих успеха и оборених рекорда, Лоти Дод је оставила велики траг на саму игру. Њен тада неконвецнионални начин играња сада би био потпуно модеран – прва је ударала лоптицу једном руком, хватајући је у такозваном "зениту" после одскока од подлоге.

Године 1888. је одбранила трофеј тријумфом над истом противницом, да би 12 месеци касније одлучила да једноставно прескочи турнир због крстарења обалама Шкотске са сестром Ени.

Успела је да постане прва која је трипут узастопно освајала Вимблдон, све до појаве легендарне Сузан Ленглен која је оборила њен рекорд.

За живота се бавила многим спортовима и била изузетно успешна – голфом, хокејом на трави, стреличарством, зимским спортовима… Јединствена личност која је још у тинејџерским данима остварила невероватне успехе на највећем турниру 'белог спорта'.

Данас би млади рекли: "шта зна дете шта је Вимблдон", али је она изгледа врло добро знала.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар