ФИАТ прелази у руке Хyундаија?

Јужнокорејски гигант Хyундаи планира да преузме Фиат Цхрyслер Аутомобилес (ФЦА) групација током лета, преносе азијски медији.

Свијет 01.07.2018 | 15:30
ФИАТ прелази у руке Хyундаија?
Очекује се да акција ФЦА доживе нагли пад непосредно пред одлазак Серђа Маркионеа са места првог човека ФЦА, што ће смањити укупну цену групације.

Кључно име у целом послу је наводно Пол Сингер, директор Еллиот Манагмента, који поседује акције Хyундаија у вредности од милијарду долара.

Он је недавно именовао директора ФЦА за Европу, Блиски исток и Африку Алфреда Алтавиљу за члана управном одбора Телеком Италије, компаније у којој такође има већински део акција.

Азијски медији истичу да је Маркионе привукао пажњу Хyундаија користећи интересовање кинеске компаније Греат Wалл Мотор.

Маркионе је претходних година отворено причао о жељи ФЦА да се интергрише са другим великим произвођачем. Током 2015. он је покушавао да избори договор са Генерал Моторсом, али је америчка компанија одбила понуду.



Такође, упрског интересовању за Алфа Ромеом, немачки Волксwаген је такође одбио идеју уједињења са ФЦА.

Инсајдери трвде да би било какав сличан договор изазвао огромне проблема овим компанијама у Немачкој и Италији, јер би спајање довело до затварање бројних фабрика.

Осим тога, ВW тренутно није спреман за огромне пословне договоре док се опоравља од последица "дизелгејт" афере и уласка у воде електрификације аутомобиле.

С друге стране, спајање ФЦА и кинеске компаније би сигурно блокирао председник САД Доналд Трамп кроз Комитет за стране инвестиције.

Много прихватљивије им звучи сарадња са Јужном Корејом с обзиром да две земље имају и споразом о слободној трговини.

Портпарол Хyундаија Џим Треинор није желео да коментарише гласине, али као што их није потврдио, није их ни демантовао.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пендула

01.07.2018 21:42

Додик продао Фиат .

ОДГОВОРИТЕ