Меркел осигурала споразум

 Немачка канцеларка Ангела Меркел наводно је осигурала споразум са 14 чланица ЕУ да брзо врате тражиоце азила.

Република Српска 30.06.2018 | 21:40
Меркел осигурала споразум
То је учинила у покушају да оконча раскол у својој влади због политике према мигрантима, наводи немачка агенција дпа, а преноси АП.

Она такође жели да успостави прихватне центре на немачким границама у којима ће бити процесуирани захтеви за азил, додаје агенција.

Писмо с овим предлогом је немачка канцеларка, шефица Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), након дводневног самита ЕУ у Бриселу проследила лидерима странака владајуће коалиције, сестринској Хришћанско-социјалној унији (ЦСУ) из Баварске и Социјалдемократској партији Немачке (СПД). 

Меркелова је у тронедељном спору с конзервативним министром унутрашњих послова Хорстом Зехофером, који је на челу ЦСУ-а. 

Зехофер, чију странку на јесен очекују покрајински избори у Баварској, запретио је да ће са немачких граница вратити мигранте чији су захтеви за ази одбијени или који су поднели захтеве у некој другој земљи ЕУ. Немачка канцеларка је одбацила његов приступ, инсистирајући да је потребно пронаћи заједничко европско решење за мигрантску кризу, чиме би се одржало јединство у ЕУ.

Спор би могао да доведе до распада деценијама старог савеза ЦДУ и ЦСУ, уколико Зехофер настави са својим једностраним потезима, што би могло да доведе до пада владе. Обе странке данас су одржале одвојене састанке на којима су расправљале о предлозима Ангеле Меркел и даљим корацима.

Меркелова се у петак вратила са самита ЕУ на којем је постигнут споразум да Грчка и Шпанија преузму мигранте који су код њих поднели захтеве за азил, а у оквиру укупног договора свих 28 чланица ЕУ да олакшају притисак миграција у Европи. Како се наводи у писму на осам страна, у које је агенција дпа имала увид, она се обавезала да ће обезбедити договор да половина чланица ЕУ преизме мигранте који су код њих поднели захтеве за азил.

Међу тим земљама су Мађарска, Пољска и Чешка, које су остро критиковале отворен став немачке канцеларке према мигрантима, али и Белгија, Француска, Данска, Естонија, Финска, Литванија, Летонија, Луксембург, Холндија, Португал и Шведска.

Званичници у Мађарској и Чешкој демантовали су да су потписали било какав договор о враћању миграната. Портпарол Ангеле Меркел рекао је да су те земље изразиле спремност да преговарају о договору о бољој сарадњи и враћању миграната.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мањи

01.07.2018 04:52

Круг присталица око Меркел ! Куд сад са избјеглицама ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стратегија

01.07.2018 07:21

Како су само глобалисти преко фрау Ангеле разбили тврду католичку линију, тактички.

ОДГОВОРИТЕ