Стигле четири понуде за бубрег

Стојадин Митић (72) из нишког насеља Железничке бараке огласио је минуле седмице посредством друштвених мрежа продају бубрега због дуга за струју, што је изазвало бројне коментаре његових познаника и пријатеља, али и других грађана.

Србија 30.06.2018 | 21:00
Стигле четири понуде за бубрег
Митић је за агенцију Бета рекао да је до данас већ добио четири, пет понуда и да ће сигурно пристати на неку од њих јер, како је истакао, то је једини начин да својој породици поново обезбиједи струју без које је посљедњих више од мјесец дана.

Како је казао Митић, најбоља понуда за бубрег коју је добио тренутно износи 6.000 евра.

"Знам да продаја органа код нас није дозвољена, али званично ћу се пријавити као донатор. Супруга и кћерка су уплашене због моје одлуке, свјестан сам и ја ризика али не одустајем. Нужда ме је на то натјерала", истакао је Митић.

Према Митићевим ријечима, његова пензија износи 17.000 динара, а пензија његове супруге тешко обољеле од астме је 12.000 динара. "За неку наводно неовлаштену потрошњу Електродистрибуција ми тражи 177.000 динара, а више од 200.000 динара је потребно да би ми поново прикључили струју. Немам тај новац, а нећу да дозволим да ми супруга остане без живота. Никад се не зна када ће јој затребати инхалатор, а како да га користи кад немамо струју", рекао је Митић.

Он је истакао да су муке његове породице почеле 2013. године када је са Електродистрибуцијом потписао споразум о отплати старог дуга на рате. "Иако сам тада платио све што треба и послао захтјев Електродистрибуцији, нису дошли да ми прикључе струју, па сам морао то сам да урадим. Уредно сам плаћао потрошену струју све док нису дошли 21. маја и скинули ми струјомер због неовлаштене потрошње и испоставили рачун од од 177.000 динара", изјавио је Митић.

Он је казао да се протеклих седмица жалио Електродистрибуцији и суду, али да су његове жалбе одбијене.

Митићеве комшије изјавиле су за агенцију Бета да он није једини становник насеља Железничких барака који има проблем са струјом и да су спремни такођер да крену његовим стопама да би обезбједили својим породицама нормалне услове за живот. Аница Зекић Аметовић казала је да су због наводне неовлаштене потрошње и њој искључили струју прошле године.

"По налогу суда су ми привремено, на двије године, прикључили струју јер је моја кћерка дијабетичар на инсулину. Када то вријеме истекне не знам шта ћу. Мислим да понудим на продају око, оно кошта више од бубрега, само да задовољим то што Електродистрибуција тражи", изјавила је Зекић Аметовић.

Према њеним ријечима, станари насеља Железничке бараке имају проблем са Електродистрибуцијом јер се струјомери налазе на зиду једне куће, односно "на улици". "Свако може да приђе струјомеру и ради шта хоће. Ми не можемо да их чувамо 24 сата дневно. Екипа дистрибуције дође и каже 'оштетили сте пломбу намјерно' и однесу струјомер. Коме је од ;нас 48 станара овог насеља у интересу да тако нешто сам себи уради", запитала је Зекић Аметовић.

Становници насеља Железничке бараке потписали су петицију и затражили заједнички пријем код надлежних у ЕПС-у како би изложили свој проблем са радницима нишке Електродистрибуције који им, како кажу, "насилно скидају струјомере, секу пломбе са струјомера и праве лажне записнике о неовлаштеној потрошњи".

Сектор за односе са јавношћу ЈП ЕПС саопштио је за Бету да је у случају корисника Стојадина Митића, који је у више наврата искључиван због дуга и откривен у крађи електричне енергије, у потпуности поштован закон и чак је омогућено да обавезе плати на рате, преноси Бета.

"Посљедња обустава испоруке електричне енергије била је у децембру 2013. године због дуга од 376.818 динара. И том приликом корисник је откривен у неовлаштеној потрошњи електричне енергије. Корисник се поново прикључио без одобрења, што је откривено у контроли 5. септембра 2017. године", казали су у ЕПС-у.

За посљедњи случај, додали су у ЕПС-у, обрачуната је неовлаштена потрошња електричне енергије у вриједности 177.667 и купац је склопио споразум о одложеном измирењу дуга, који за сада поштује."На захтјев купца, надлежни у нишкој дистрибуцији су га примили на разговор, објаснили процедуру утврђивања неовлаштене потрошње електричне енергије и издавања рјешења за поновно прикључење на дистрибутивни систем. Разговор је био јако непријатан уз бројне пријетње и увреде од стране купца", навели су у ЕПС-у.

Кориснику је, додали су у ЕПС-у, речено да закаже састанак код директора нишког огранка ЕДБ и да ће бити позван на разговор приликом првог пријема странака.

(Вијести)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Електицар

30.06.2018 19:25

Треба искљуцивати струју од цегацемо ми примати плату и тако је премала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

30.06.2018 20:15

Боље да продаје муда за бубреге.

Name

Одг

30.06.2018 23:30

Отпустите висак "нерадника" па це бит за плате, па цак и за повецање...

Name

ОДГОВОР

01.07.2018 06:33

@Зворник: То већ ради.

Name

Леми

01.07.2018 07:59

Честитам господину Вучићу

Name

Д

30.06.2018 19:51

Нај већи лопови су електричари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјеце

30.06.2018 20:39

21.вијек,стави соларне колекторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абоб

01.07.2018 07:45

Мале им платеее мора се платити аууу оне велике дузнике не смију да пипну а мали нека цркавају нема везе треба преци на соларно а мозе и плин

Name

Зоки

30.06.2018 22:14

Сад по овим коментарима се види колико смо болестан Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монопол

01.07.2018 05:48

Коме цовек да верује,сиротињи или ЕПС-у?

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

02.07.2018 11:25

Ста смо ми допустили овим квази политицарима на овим просторима бивсе нам земље.Млади нам бјезе буквално из градова и земље, дједови и баке нам продају органе збо цега због струје.Гдје це нам дуса отици због овога а све је на нама. М

ОДГОВОРИТЕ