Дан сјећања на Јадовно 1941.

Код Шаранове јаме на Велебиту данас је почело обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. године и 77 година од страдања више од 40. 000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг током Незавнисне Државе Хрватске /НДХ/.

Република Српска 30.06.2018 | 12:05
Дан сјећања на Јадовно 1941.
Обиљежавање је почело служењем парастоса и освештањем Часног крста.

Парастосу, који служе свештеници Епархије горњокарловачке, присуствују изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, потомци жртава и бројни ходочасници.

Након парастоса делегација грађана и Удружења "Јадовно 1941" посјетиће мјесто некадашњег сабирног логора Јадовно у Чачића Долцу, гдје ће бити постављен Часни крст и служен помен.

У близини некадашњег сабирног логора налази се девастирани споменик подигнут на бетонској плочи, покривеној јами у којој и данас леже мошти жртава.



Учесници молитвеног окупљања посјетиће затим Часни крст у Чачића Долцу који је подигнут 2012. године, те Цркву Светог Петра и Павла у кругу Меморијалног центра "Никола Тесла" у Смиљану код Госпића.

Уз саму цркву налази се неозначена масовна гробница са посмртним остацима више од 550 Срба из Смиљана и околине побијених током Другог свјетског рата.

Учесници молитвеног окупљања посјетиће затим село Медак и Манастир Усјековања главе Светог Јована Крститеља, гдје ће бити приређен ручак, након чега је предвиђен повратак кући.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке је организатор молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг у Другом свјетском рату за 132 дана побијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

(СРНА)
(фото: БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драгутин

30.06.2018 06:28

Хрвати су направили плазу Зрце код Пага управо на мјесту гдје су убијали Србе и праве свјетске зурке нецувено и скандалозно.Хрватски политицки врх и вецина хрватског народа и даље зиви на устаској идеологији не дозвољавајуци ни једном србину да оствари своје право а камоли да омогуце повратак а цланица су ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драгутин

30.06.2018 07:37

Видиш Драгутине ниси у праву да је већина хрватског народа на усташког идеологији. Ја радим у Хрватској и уопште није тако

Name

ре

30.06.2018 07:58

Нема Хрватства ни Хрватске без устаства то је сваком јасно

Name

Смиља

30.06.2018 08:00

Републику Српску воде Додикове устасе .Кад погледас врх Додикове странке све саме устасе и хрвати,или дјеца из мјесаних српско хрватских бракова,углавном мајка хрватица која је васпитала мале устасе итд

Name

ре Смиља

30.06.2018 12:38

Тешко обољење нема шта. Шта да радимо са тим ''мијешаним браковима''. Могу мислити како би ти то ријешила, тако болесна.

Name

Бл

30.06.2018 12:41

Сваки народ је у вецини добар. Не могу сви хрвати носити терет устаских злоцина. Проблем је сто је неоустаство мањине гласније од велике вецине цасних хрвата.

Name

Дивос

30.06.2018 06:33

Комплекс логора смрти Јадовно је наша болна и језива прича, и по много чему значајан. Јер управо тај логор разглолићује саму бит монструм творевине ендехазије, прве депортације (из Грубишног Поља) почеле су већ крајем априла, тада крећу и прве егзекуције, по историчару Ђури Затезалу уморено је за мање од 4 мјесеца 40.123 људи од којих 38.012 Срба, и то на толико звјерске и монструозне начине да су чак и италијански фашисти били згрожени, и на њихов је захтјев 21.08.41. овај логор затворен, али тада из нужде креће још језивија и стравичнија прича, Јасеновац. Зато је добро да се одржава ово подсјећање на ово стратиште и те наше мученике. У Хрватској су прошлих година сви који би долазили из Српске на ово подсјећање били изложени шиканирању и матретирању, очекивано од њих. Ми ћемо се данас подсјетити тих наших страдалника, мученика, памтићемо и то време, и монструме који су те злочине осмислили и чинили, а и оне који у времену данашњем подругљивим и пакосним коментарима пропрате ово подсјећање, или који шиканирају оне који долазе да би одали почаст жртвама, није лоше упамтити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

невиди се

30.06.2018 06:36

Несто додик и цовиц у томе скупу,ту би требао цовиц одрзати говор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

30.06.2018 07:38

Болеснице, ако не знас да одас поцаст заоболио си и ти ртвама , немој се ни јављати. Како сте оболили поједини, НЕМА за вас љека.

Name

Скептик

30.06.2018 08:18

Присуствоваће и Додик и Човић али као представници супротне стране.

Name

Па

30.06.2018 07:52

Упоредите овај текст и онај ваш, па погледајте колика је и у чему је разлика кад га пише писмен и приучени новинар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

30.06.2018 12:01

Ево засто нема напредка на насем ¤¤¤¤ном Балкану,сваки дан неки парастоси,освјеставање неких тамо мостију,неки митинзи и којекакви скупови који немају везе са погледом у бољу будуцност.На насем Балкану луд би излудио а не нормалан цовјек ако их има.Бог те мазо Сведска је ратовала прије без пестанла по 10,15 година са сваким у око себе и нигдје данас нисам видио да Сведјани дрзе неке помене,неке парастосе,да сири неку мрзњу а имали су огромних зртава.Нема доле на насем Балкану зивота за нормалног цовјека којег не занима како се ко зове,ко је које вјере,ко је које нације,ста да казем пасије лудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

30.06.2018 13:48

У праву си Швеђане - али коме то рећи доле у нашим крајевима , не желим помињати "државе" и ентитете то раде политичари - и са тиме замлаћују јадни народ који вјерује само "своме" а заборавља да је прошло четврт вијека од завршетка рата а ми и даље на истом или још горе - МЛАДИ БЈЕЖЕ - ОПРАВДА - јако жалосно , можда нам само ГОСПОД БОГ може помоћи ???