Беба мање него прошле године

У Српцу је данас одржана конференција беба, родјених измедју два Видовдана, традиционална манифестација која већ девет година промовише породицу и родитељство како би се зауставио пад наталитета у овој општини. На манифестацији су учествовале 133 бебе, што је, нажалост, четрнаест беба мање у односу на претходну годину.

Република Српска 29.06.2018 | 21:33
Беба мање него прошле године
Конференција је добила  ново предсједништво од три члана. предсједавајући је Мирко Ромић, кога су мајка Наташа и отац Вујадин добили прије само  пет дана. Он није био присутан овој свечаности, што није био разлог да  не „прихвати одговорну функцију“.  Други члан предсједништва је најстарији Рајко Љубојевић из Ножичког, који је родјен  3. јула 2017. године. У руководство је ушла и  Бојана Јовановић, родјена 13.10. 2017. године,  јер  има највише браће и сестара – петоро, којима се поносе мајка Петра и отац Никола. Бојани је припао златни дукат, дар манастира Осовица, док су Рајко и Миррко наградјени вриједним поклонима компаније Виолета.

Награде је уручио начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, а родитеље и дјецу поздравио је замјеник начелника општине Србац Драган Микић. Он је нагласио да је циљ ове манифестације промоција наталитета, што је веома значајно за ову локалну заједницу али и Републику Српску.



„Општина Србац је озбиљно схватила популациону политику и из тих разлога из буџета  издвајамо 50.000 марака као једнократну накнаду за свако новородјено дијете. Трудићемо се да и на друге начине помогнемо  афирмацији родитељство и породицу“, рекао је Микић.



Овој свечаности био је присутан  и Остоја Љубојевић  који има шесторо дјеце. „Лијепо је имати доста дјеце, јесте да је тешко, али се љубављу и слогом све може.  Запослен сам у комуналцу, а и помоћ добвро додјре“,  вели Остоја.

Александра  Берић је  прије три мјесеца добила  кћерку  Софију, прво дијете, али се нада да ће их бити и више. „Ово је лијепа манифестација  и треба је његовати, треба  мотивисати радјање дјеце, али и  помагати родитеље“, сматра  ова млада мајка. Слично каже и  Мирослав Љубојевић који је са супругом Зорицом добио прво дијете, сина  Немању старог тек девет мјесеци.Он је био побјхедник у такмичењу очева   у пружању помоћи  супрузи.„Побједа је резултат  тренирања сваке вечери у кући“, каже духовити Мирослав који такодје поздравља ову  манифестацију.



Због лоших временских услова, изостао је свечани дефиле беба и њихових родитеља улицама Српца, па је свечаност одржана  у Спортској дворани  у овом граду. Захваљујући бројним  донаторима,  најмладји становници србачке општине добили су поклоне. У њихову част изведен је и пригодан културно-забавни програм у коме су учествовали малишани из Дјечијег вртића „Наша радост“, чланови Удружења градјана „Цезар“  и  Ансамбла  народних игара „Лијевче“ из Разбоја.

(БН/С.К.)


 

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Карадоз

30.06.2018 05:45

Па ко вам брани да се размнозавате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.06.2018 07:40

14 мање за само годину дана? На овако мали број дјеце то је пропаст

Name

Пролетер

30.06.2018 12:35

Додикова политика, унијела је несигурност у главе младих људи. Питају се шта ћре бити сутра и с оваквим предсједником, да ли ћемо икако постојати.

Name

Ре

30.06.2018 16:20

Не знају кода ће ни шта ће ни са оним бебама рођеним прије 20, 30, 40 година. Те прекобројне бебе рођене тада су највећи терет и баласт овог друштва.

Name

Ре

30.06.2018 18:22

Тачно не знају куда ће са тим бебама давно рођеним, и одраслим а већ причају како се данас мало рађа. Прво нека запосле оне рођене пре 30, 40, 50 година па нека онда причају о томе да овде фали становништва, радне снаге, народа, радника да би привреда радила.

Name

Дјеца наса будуцност

30.06.2018 08:30

Поред тога што се млади парови тешко одлучују да имају дијете, разлог негативног прираштаја је и велики одлив младог становништва из РС. Обе појаве дешавају се, из истог разлога, а то је недостатак перспективе у Републици Српској: - Не можете очекивати да људи рађају дјецу, а да немају паре да их одгоје. Кад људу буду имали најосновније услове за живот, млади се неће потуцати по страним земљама, а повећаће се и број дјеце у РС. Сваке године нас има бар 5.000 мање, а иако Влада РС истиче да јој је популациона политика приоритет, измјену закона најављују тек кад ПРОЂУ ОКТОБАРСКИ ИЗБОРИ. И сами нису сигурни у свој наставак владавине, па што онда мислити о побољшању популационе политике? Па већ ВЛАДА ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ увелико ради на порасту наталитета. Супруге се охрабрују да туже супружнике "за породицно насиље" и отерају их на робију да би постале власнице стана. Дјеца се охрабрују да туже мајке ако их ударе по гузи, зато сто им "ш деција права". Мајке на робију а дјеца у дом. Хомосексуализам ће врло брзо и код нас као у напредном западу да се вјенчава у црквама и усваја (купује) дјецу из домова. Нашу дјецу. Идеално тло за наталитет. Никоме у Жељкиној влади није јасно засто сви њени подузети кораци не утичу на пораст наталитета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

30.06.2018 11:20

Донекле се слазем са вама,али у вецини ствари гријесите и ти људи дто оду вани не радјају дјецу,какве паре,тези су услови били прије рата за подици дијете него сада,садасњим мајкама је углавном све доступно и омогуцено,одговорно тврдим да је главни разлог за радјање малог броја дјеце лијеност садасњих генерација,јер за дјецу треба пуно зртве и одрицања,треба устајања по ноци,сто би то кад је љепсе сједити у басти кафица,пити кафу,углавном не радити ниста и кукати на дрзаву и власт!

Name

Ре

30.06.2018 16:26

Сваке године у РС стаса по једна генерација од 25000, сада 20000 за коју нема мјеста, нема радних мијеста. Када ови што су сада на власти систематски почели рушити привреду, почетком 21 вијека, послали су у пријевремену пензју преко 100000 радника и из приватизованих предузећа да би рушилачка приватизација ишла глатко без икаквог отпора и без побубе. И пошто иза пензинисаних нису остала радне мјеста да би се неко за њих запослио, то се заташкало. Тада прије 15 и више година није била велика незапосленост. А онда имамо ситуацију да нам за тих 15 година дође 15 генерација по 25000 за које нема мјеста јер су радна мјеста иза 100000 приватизацијских пензионера угашена, смањен је обим привреде и производње, самим тим и радних мијеста. Никакво прекобројно гурање незапослених на буџет не може помоћи. Држава и власт не знају шта ће са људима, имамо свакодневно редове пред амбасадама. А уведени приватлук-мафијашлук је заправо деведен да побије народ. И сада имамо ситуацију да је проблем кулминирао.