Усложњава се мигрантска криза?

Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић сматра да инертан однос БиХ у вези са илегалним миграцијама доводи до повећања броја миграната, посебно у Унско-санском кантону, што ће природно створити мигрантске центре у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.06.2018 | 10:59
Усложњава се мигрантска криза?
"Наши сусједи су нам јасно поручили да се морамо ухватити у коштац са овим проблемом. Хитно морамо границу са источним сусједима учинити непропусном и ту не смијемо бирати методе. Морамо покренути све ресурсе, укључујући и војску", сматра Крешић.

Он је за "Глас Српске" навео да је у БиХ, према званичним подацима, ушло више од 7.000 миграната, те да није познат идентитет њих 95 одсто.

Према Крешићевим ријечима, забиљежено је и 2.500 излазака, што значи да је 4.500 миграната у БиХ без икакве контроле.

"У то сам се увјерио и приликом боравка у Унско-санском кантону. Они имају потврду о исказаној намјери за азил и то је једини документ. Пријављивали су се како је коме падало на памет, а никако са стварним идентитетом", рекао је Крешић.

Он је нагласио да се домицилно становништво у подручјима гдје су мигранти не осјећа безбједно, те да Сарајево нема представу о тежини проблема са којима се суочавају људи тамо гдје су мигранти стационирани.

"Ријеч је о незаконитим миграцијама, уз подршку организованог криминала. Бојим се да ће ти људи дуже остати и локално становништво је с правом забринуто", навео је Крешић и додао да ово представља безбједносни изазов и пријетњу ако је ту знатан број особа из ратом захваћених подручја.

Он каже да је за институције БиХ непознаница на којој се страни неко од тих људи борио.

"Имали смо и убиство, стално су присутне међусобне размирице, туче, инциденти међу њима и бојим се да врло лако може доћи до инцидената са локалним становништвом. Оно што сам видио у Унско-санском кантону јесте да су мигранти узурпирали знатан дио приватних објеката људи који се налазе у иностранству и ушли у њихове посједе без одобрења, урушавају их и девастирају", истакао је Крешић.

Он је навео да су у БиХ мигранти из више од 50 земаља, те да је најмање оних из ратом захваћених подручја.

"Њихови мотиви су углавном економске природе. Међутим, забрињавајућа је чињеница да немамо податке о тим особама, о њиховим криминалним активностима или намјерама, склоностима према екстремизму или тероризму. Не можемо имати те информације јер им не знамо идентитет. Зато смо у врло незгодној ситуацији и не зна се у ком смјеру све може отићи", напоменуо је Крешић.

Он је рекао да мигранти желе да се концентришу према граници са Хрватском, да су већ била два покушаја насилног преласка границе, те да је логично очекивати да услиједи стампедо у наредном периоду и да пробају насилно ући у Хрватску.

"За ЕУ ово не изгледа као велики проблем. Изузев одређених пројеката са неким чланицама ЕУ нисмо добили никаква средства којима би били ојачани капацитети БиХ. За овај проблем су потребна знатна средства, а до сада их нисмо добили", навео је Крешић.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Петар

29.06.2018 09:06

Срећа па имамо министра безбједности какав је Мектић. Он ће то све да ријеши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2018 09:55

Ста имас ти против Мектица боље ти је да поменес Вуцица он их саље.

Name

РЕ

29.06.2018 10:19

Петре, дај се прво мало распитај која су овлаштења министра Мектића.?! ако знаш, реци и нама да и ми знамо.

Name

Мартин

29.06.2018 11:44

Поштовани господине Ре, по Вашем мишљењу за мигрантску кризу је крив Председник Србије Вучић, а министар Мектић нема никаква овлаштења за рјешавање мигрантске кризе. Ноторна је неистина да господин Вучић има било какве везе са доласком миграната у БиХ. Србија је затворила своје границе на нивоу могућности својих снага безбиједности и успјешно се супротставља мигрантској кризи на својој територији. А што се тиче министра Мектића, он има овлаштење да нареди Граничној полицији БиХ да појача контролу у граничном појасу и самој државној граници и спријечи улазак миграната. Такође има овлаштење да употријеби Службу за послове са странцима да лоцира, информативно и безбједоносно обради мигранте, идентификује их и смјести у прихватне центре, обради захтјеве за азил и све који не задовоље услове за исти протјера у земље поријекла. Такође министар Мектић може у срадњи са ентиттетским министрима унутрашњих послова затражити додатне полицијске снаге за заштиту границе и спречавање нелегалног преласка границе, такође може захтијевати од директора СИПА-е да се њени службеници ангажују на истом послу. Неаргументовано оптужујете Мију Крешића, Мектићевог замјеника који је једини имао храбрости и политичког морала да укаже на то да институције БиХ не раде свој посао и да се мигрантска криза наставља без икакве контроле и надзора. Толико.

Name

Мијо Мијо

29.06.2018 09:16

Мијо Крешић се више брине за Хрватску него за БиХ.Познато је да се он састаје са хрватским дипломатама у БиХ.И договара продају рудних богатстава хрватским тајкуни а. Као што је онај рудник жељезне руде у Читлуку. Или је то неко друго мјесто. Заборављам име града

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.06.2018 10:37

Мијо Крешић, бивши официр ЈНА у Приштини, бивши припадник ИИ корпуса А.Р. БиХ, носилац највећег војног признања "Златни љиљан" а сада један од највећих Хрвата!

Name

Драганче

29.06.2018 09:25

А смијемо се Трампу за зид према Мексику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

29.06.2018 09:40

Среца па имамо Мектица, он це то рјесити као од сале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2018 10:16

Имамо Мектића тако је боту и нисмо толико угрожени , да није ових Иранаца који долете авионом у Бгд па даље у РС.Срећа па је Мектић ту.Шта је 7000 људи ,У вријеме рата у Босни било је избјегло 2 000 000 , па шта се десило,

Name

БОБА+

29.06.2018 09:41

ИЗБЈЕГЛИЦЕ БУЈРУМ ПОМОЗИТЕ СВОЈОЈ БРАЋИ ПО МУЦИ НЕМОЈТЕ ПОСМАТРАТИ. ЉУДИ СУ ВАС ПОМАГАЛИ А САД СТЕ ЈАКО БИТНИ.АКО МОЖЕТЕ ПРЕВОЗИТЕ ИХ ЗА ПАРЕ СКИНИТЕ СА ЊИХ ШТО ИМАЈУ ТО СТЕ РАДИЛИ .ОТИМАЛИ НА СВЕ СТРАНЕ ОСТВАРИВАЛИ И ШТО ТРЕБА И ШТО НЕ ТРЕБА САД СТЕ БОГАТИ ИМАТЕ ОПЕТ ШАНСУ.НИЈЕ ВАЉДА ДА СТЕ ЗАБОРАВИЛИ ГДЈЕ СТЕ БИЛИ КАКВИ СТЕ БИЛИ ГДЈЕ СТЕ САДА И КАКВИ СТЕ .НАЈВИШЕ ВАС ЈЕ У СКУПШТИНИ БЕОГРАДА НЕМОЈТЕ КУКАТИ СЈЕТИТЕ СЕ СЕБЕ . НИЈЕ БИТНО ШТА ЈЕ БИЛО БИТНО ЈЕ ГДЈЕ СМО И ШТА СМО САДА.ЗАТО ЛАГАНО ПОМОЗИТЕ СВИМА У НЕВОЉИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

29.06.2018 10:43

Е, само нам оwи, замоотани, фале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

29.06.2018 10:45

Живот цесто зна да буде ироницан. Ови људи су побјегли од рата у Сирији у дрзаву из које су многи отисли у ту исту Сирију да ратују. Праведно би било подијелити имања мудзахида овим јадним људина. Бар би имао ко да обрадјује земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

29.06.2018 11:33

Ти мигранти се не уклапају у насу културу они не маре за хигијену ходају прљави у wц иду гдје стигну у ствари они немају обицај да иду у тоалет вец то раде на отвореном са фласом воде бозе сацувај а сви носе ајфоне и најмодерније телефоне.Све су то углавном економски мигранти а не мигранти који су приморани због ратних дејстава да напусзе своју земљу.Нека иду у Америку тамо це им бити рај јер они су главни кривци за њихове патње...

ОДГОВОРИТЕ