Видовданска академија у Тузли

На Видовдан, у Народном позоришту у Тузли, у организацији СПКД "Просвјета" Тузла, одржана је Видовданска академија.

Босна и Херцеговина 29.06.2018 | 10:11
Видовданска академија у Тузли
Госте је поздравио потпредсједник СПКД "Просвјета" Тузла Жељко Т. Ковачевић који је говорио о историјату али и плановима Друштва. Видовданску бесједу изрекао је протојереј-ставрофор Милан Топић, члан УО "Просвјете" и донедавни парох тузлански.

Програм је био занимљив и лијеп приказ фолклорног богатства ових простора. Заслуге за ово незаборавно вече припадају члановима КУД СПКД "Просвјета" из Теслића и предсједнику Друштва господину Живку Петровићу који је био и водитељ програма.

Неизоставан дио сваке свечаности Срба у Тузли су дјеца Секције српског језика при Црквеној општини тузланској "Јутра плавог сљеза" који су стиховима нагласили значај Видовдана.



"СПКД `Просвјета` у Тузли основано је 1904. и својим дјеловањем оставило неизбрисив траг. Времена нису увијек била наклоњена раду Друштва, али опстало је и наставља са испуњавањем својих циљева, чувања српске културе и идентитета.

Сљедећи корак је представљање једног младог пјесника чију збирку ћемо промовисати највјероватније овог љета. Желимо да на овај начин подржимо стваралаштво младих, талентованих пјесника, и можда покренемо неке друге да се осмјеле и представе.

Планирамо различите активности, али њихова реализација ће се одвијати у складу с могућностима Друштва. Наравно, наша жеља је и сарадња са сличним друштвима у Тузли, да заједно градимо мостове, представљамо и чувамо оно што нас спаја", рекла је Мирјана Лазаревић, предсједник СПКД "Просвјета" у Тузли.

(БН) 




Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мелтиетницка

29.06.2018 08:40

Опа.Сад це странци.написати извјестај о наводно мултиетницкој БиХ и како се они теском муком успјесно остварили план.Како би се оправдала плата од 10 хиљада еура.Коју муком зарадјују на дивљем Балкану.Смијесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

29.06.2018 11:30

Јако интелигентан коментар, боље је да се не јављаш.

Name

Последњи кинески цар

29.06.2018 08:49

Лијепа вијест и лијепа слика. Браво за СПКД Просвјету и за Тузлу. На жалост, овакве информације не привлаче људима пажњу и нема коментара, али зато када је вијест о неком политичару који проспиа национализам, онда има по 200 коментара. То довољно говори о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља Ре За Последњи Кинески Цар

29.06.2018 09:51

Не видим да је нузно да све сто објаве портали, овај или било који други, мора да буде коментарисано. Рат је поодавно заврсен и овај догадјај у Тузли је несто сасвим нормално, а све сто је нормално не изазива велику пазњу. Пазњу у нас данас, назалост, изазивају политицари, углавном је окупирају у највецој мјери, јер директно од њих зависи како зивимо. Кад се једног дана и за оно сто они раде, смањи интерес, знаци да смо на путу напретка.

Name

075

29.06.2018 10:46

@Последњи кинески цар Ово је нормално у Тузли, данас многи обиљежавају католички светац, пуна је Католичка црква у центру Тузле! Погледајте саставе у ногомету или кошарци "Слободиних" мултиетничких тимова, као Тузлак и особа из "мијешаног" и у "мијешаном" браку поносан сам!

Name

Рајко

29.06.2018 09:10

Добра прилика да градјани федерације виде и како изгледају људи српске националности и да упознају нашу културу а неки да се подсјете културног програма који су редовно гледали прије рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

29.06.2018 10:05

Рајко, ајде не таласај...

Name

075

29.06.2018 10:48

@ Рајко Дођите ви и у Тузлу да видите да народ(и) могу живјети скупа!

Name

Тузланка

29.06.2018 12:41

Како да додјемо кад сте нам све порусили?Сад се као правите фини а и даље униставате сијецете суме

Name

Глобал зитизен ре тузланка

29.06.2018 16:37

Цовјек лијепо казе у град Тузлу . У граду нема сума. Јави се кад буде тема Позарница Коњух планина или слицно.

Name

Незировиќ С.

29.06.2018 12:33

Честитке, од срца и срећан Празник/благдан! Живели :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра Михајловиц

29.06.2018 13:32

Интересује. ме ,гдје су били ова дотична Србска господа ..у вријеме рата у ТЗ. када смо моја сад покојна мајка,мој брат који је био затворен и прогањан ,његово троје мале дјеце и супруга,и ја са три год. старом ћерком ...били вриједјани ,понизавани и гладни до изнемоглости..даље не бих причала.Хвала!

Name

ОЉА РЕ За ПЕТРА МИХАЈЛОВИЦ

29.06.2018 14:11

Не знам коме сте упутили питање, уцесницима Просвјете или нама који смо коментарисали. Било како било, ја нисам зивјела у Тузли, нити сада зивим, али познавала сам и познајем неке људе из тог града, познајем и неке од оних који су просли слицно као ви. Тузно је то, веома тузно. Дозивљено сигурно не мозете заборавити, нити би требало да заборавите, али рат је заврсен и сад смо у миру и не би било добро да зивимо у мрзњи. Мрзња не радја ниста добро, с њом је будуцност неизвјесна. Данасње генерације, поготово млади, заслузују срецнију будуцност. Доста им је муке сто стасају у земљи најнизег зивотног стандарда. Размислите, не моземо се затворити и престати комуницирати с онима са "друге стране". Морамо бити отворени, а то не знаци да унизавамо себе. Добра, здрава комуникација, је услов за трајан мир.