Шта то дјеца цртају у школи?

У холу ОШ „Свети Сава“ у Бањалуци изложени су цртежи на којима свиње пеку људе на ражњу, лисица носи човечје крзно, рибе на удици држе човека, а мајмуни посматрају људе у кавезу.

Република Српска 29.06.2018 | 08:21
Шта то дјеца цртају у школи?
Радови четрнаестогодишњака на којима су улоге животиња и људи замењене с циљем да се покаже однос човека према овим живим бићима, поделили су родитеље на оне који мисле да је то морбидно и оне којима је генијално.

Управо због тога, дечја изложба у бањалучкој Основној школи „Свети Сава“ на Лаушу, ових дана је главна тема међу родитељима.

Док се једни диве наставницима који са децом раде на овај, потпуно другачији, начин и желе децу да пребаце баш у ову школу, неки сматрају да је ово застрашујуће.

Ова изложба покренула је и лавину коментара на друштвеним мрежама, на којима Бањалучани већ данима расправљају о овим цртежима.


- Не видим никакав проблем и драго ми је што су деца свесна свега око нас и што постоје људи који ће са њима урадити нешто што не пише у књигама. Похвалила бих наставницу, јер се по овоме види да се труди да децу научи да размишљају – прокоментарисала је једна мајка.

Очекивано, било је и негативних коментара који наставницу и децу називају морбидним, а цртеже бизарним начином да се деци мењују ставови.



Наставница ликовног, Анита Присташ, која је са ђацима радила ове цртеже, у овој теми не види ништа спорно.

Тему са ђацима обрађјује већ неколико година, те каже да негативних реакција међу ђацима није било.

 - Деца су цртала на тему нашег односа према животињама, тачније тога како би то изгледало када би било обрнуто. Хтела сам у њима да пробудим свест о томе како се односимо према живим бићима, а тема је рађена међу ученицима деветих разреда – прича ова наставница.

Додаје да деца позитивно реагују, јер је то начин да покажу неку другу страну.

- Највише су се бринули како ће те животиње и људи изгледати, док им идеја уопште није недостајало. Објаснила сам да нису битни детаљи и естетика, него порука коју ће ови цртежи имати, тако да су деца била опуштена и имала много идеја – рекла је наставница ликовног за „ЕуроБлиц“.

Иако су многи родитељи коментарисали да је циљ наставнице био да децу постакне на вегетаријанство, она каже да није тачно.


 
- Не бих да улазим у ту тему, нити ми је намера били да деци мењам ставове. Хтела сам да им пробудим свест о томе да је јако битно да се животиње не муче, што се, нажалост, ради у целом свету – поручила је Присташ.

Додаје да неки цртежи јесу мало морбирни, али да такође имају јаку поруку.

Ова тема је у свету обрађивана много пуна, њоме се баве и многи уметници, а код нас је изазвала буру, управо зато што се о томе не прича сваки дан.

Овакви прикази, према оцени психолога и социолога, не могу оставити никакве трајне последице и трауме на децу у овом узрасту.
 
– Цртежи јесу морбидни, али су јако реални. Људи немају осећај за оно шта раде животињама, зато треба причати о томе, поготово са децом у овом узрасту и учити их да не требају мучити друга жива бића – прокоментарисала је социолог Драгана Алексић.

(Српска.инфо) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Вегетаријанац

29.06.2018 06:56

Стара индијанска ријеч која означава лошег ловца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

29.06.2018 11:16

Генетика је цудо

Name

Боле

29.06.2018 06:57

Све полудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

морбидно

29.06.2018 06:57

Човек је месождер и нормално је да поједе овцу није нормално да овца поједе човјека после хришћанства које је Српски народ осакатило праштањем и на зло окретањем и другог образа ово је најбољи начин да сиђемо са врха ланца исхране у корист животиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

29.06.2018 07:12

Ова уцитељица се прави паметна, нема нацина да на други нацин уци дјецу да израyавају своје умјетницке вриједности па лупа глупости које прелазе у морбидност. Треба је послати куци да цува овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

29.06.2018 08:20

Права слика друства

Name

Педја

29.06.2018 10:18

Какви уцитељи таква и дјеца.

Name

X

29.06.2018 09:11

ЦРТЕЖИ ЈЕСУ МОРБИДНИ. ИДЕЈУ ЈЕ ТРЕБАЛО ОСМИСЛИТИ НА САСВИМ ДРУГАЧИЈИ НАЧИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

29.06.2018 12:28

Свака част учитељици. Тако хуману и саосјећајну личност код нас је ријеткост срести. Кад ми кољемо и мучимо животиње онда то није морбидно,али је морбидан цртеж на којем свиње пеку човјека. Шта су неки људи животиња побили,мучили и појели треба их на колац набити. И то неомашћен. Је ли ико од ових коментатора икад видио нпр. клање јагњета и како грозно изгледа док крв шикља и јадна животиња покушава да дише па хропти?! Или како зец пишти кад се коље,како свиња скичи и трза се док се ствара локва крви испод ње?! Или није или су многи људи толике звијери и нељуди па осудјују овакву хуману и божанску громаду од учитељице.

Name

ре Лаки

29.06.2018 14:24

Немојмо генерализовати ствари, аполутна већина људи није спремна убити било какву животињу изузев када мора. Конкрено ја убијање, клање и патњу животиње не могу гледати нити бих икада убио животињу, а месо једем прилично умјерено. Људи су несумњиво највеће животиње али нису безосјећајни предатори као дивље звијери.

Name

Девијант

29.06.2018 09:33

Свака част, наставница је 100% у праву.Само људи осим за животиње, немају осјећај ни за природу, па ни за друге људе.Само сам "Ја" сам себи битан, све остало је небитно.Због тога ћемо својој дјеци оставити загађену природу, посјечене шуме, депоније у ријекама итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрр мрр

29.06.2018 09:45

На ста ли це да лици ова дрзва за 30год кад одрасту ова блесава дјеца а ко их све уци није ни цудо сто су оваква ко зна како је то досло до дипломе али наравно највисе све потице од куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Излозба

29.06.2018 11:24

Морбидно је што су цртежи изложени у холу школе, јер их тако виде и млађа дјеца чијем узрасту нису примјерени. Млађу дјецу школа не би требало да излаже стварима које није у стању да им објасни.

ОДГОВОРИТЕ