Самит у Бриселу: Опречне изјаве

Уочи поподневног почетка самита лидера 28 земаља чланица ЕУ у Бриселу, поједини лидери дали су опречне изјаве о темама које ће бити најзаступљеније на овом дводневном сусрету.

Свијет 28.06.2018 | 14:32
Самит у Бриселу: Опречне изјаве
Словачки премијер Петер Пелегрини рекао је да је "највећи приоритет у овом тренутку заштита наших спољних граница", што негира мађарски премијер Виктор Орбан, прењела је агенција Ројтерс.

Како је истакао словачки премијер, најпре се мора почети с тим, а послије се може разговарати о ономе што се догађа унутар ЕУ.

Међутим, Орбан тврди да главна тема самита неће бити миграције.

"Тема је демократија у Европи...о ономе у шта људи верују, шта треба да буде урађено", нагласио је мађарски премијер.

Премијер Шпаније Педро Санчес рекао је: "Оно што нам је потребно је заједнички одговор на заједнички изазов, а то је миграција и ми морамо да комбинујемо одговорност са солидарношћу".

"Одговорност у циљу контроле границе ЕУ, да интензивира нашу спољну димензију миграционе политике", рекао је он.

"И солидарност, такође, са другим земљама, посебно Њемачком која сада пати усљед политичке кризе", додао је Санчес.

Санчес је рекао да ће бити и тет-а-тет састанак са премијерком Велике Британије Терезом Меј, гдје ће бити ријечи о брегзиту и додао да ће бити настављени преговори и конструктиван приступ који шпанска влада има.

Луксембуршки премијер Хавијер Бетел је рекао да ће на самиту бити заступљене разне теме.

"Ако буде било земаља које кажу ово и ово су црвене линије, онда никада нећемо постићи споразум. Легална имиграција мора да буде правило", нагласио је Бетел.

Како је навео, има много људи који стижу у различите земље и онда крећу ка Њемачкој.

"Разумем Њемачку када каже:''Зашто морамо да се носимо са свим и свачим?'' ", рекао је Бетел.

Фински премијер Јуха Сипила рекао је да ЕУ има практичне проблеме као што је "секундарна миграција" (мигранти из земље у коју су најпре стигли желе да оду у неку другу земљу Уније) у Финској и Финска је, истакао је премијер, спремна да сарађује са Њемачком.

Лидери ЕУ ће без расправе прихватити закључке о проширењу и поздравиће договор о имену које су постигли премијери Грчке и Македоније.

Лидери ЕУ ће се током вечере информисати и о спровођењу поразума из Минска који се односи на стабилизацију ситуације у Украјини.

У петак, другог дана самита, 27 ЕУ лидера, без Терезе Меј , разговараће о напретку у преговорима о Брегзиту и убрзању рада на нацрту будућег оквира односа ЕУ и Велике Британије.

За крај самита остављен је састанка челника земља које користе заједничку валуту евро где се очекују одлуке о јачању архитектуре Европске монетарне уније и банкарске уније.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар