Обећања власти у предизборне сврхе

Грађани Босне и Херцеговине би, ако је судити према предизборним обећањима, у наредне четири године могли имати много веће плате и бољи животни стандард.

Босна и Херцеговина 28.06.2018 | 09:10
Обећања власти у предизборне сврхе
Но, обећања политичара обично не прате стање на терену, па је тако за четири године мандата ове власти просјечна плата у БиХ повећана тек за 15 еура. И овај пут на столу су нереалне опције које ударају управо тамо гдје су грађани БиХ и најосјетљивији – на животни стандард према којем тренутна просјечна примања не могу задовољити ни половину потрошачке корпе.

Свако шесто домаћинство у БиХ је сиромашно, а око 48 посто људи живи на граници, подаци су УН. С овим се бројкама подударају и подаци државне Агенције за статистику БиХ према којој испод границе сиромаштва и примања мањих од 200 евра, живи готово пола милиона људи од 3,5 милиона колико их је према посљедњем попису било у БиХ.

Просјечна плата за април ове године на нивоу БиХ износи 430 еура, што не може задовољити ни половину протрошачке корпе, док минималне плате не могу покрити ни трокове исхране четверочланој породици.

У оваквој поставци односа, свако повећање примања и раст животног стандарда за више од половине бх. популације значило би да могу направити искорак из животарења, презадужености и тешког социјалног стања. Управо је то и главна тема предизборних обећања бх. политичких странака, које су и овај пут најавиле како ће грађанима у наредне четири године бити много боље. А за осам, како је то предвидио предсједник СДА Бакир Изетбеговић, стандард би се уз економске потезе подигао за сто посто.

„Ово ће довести до пораста буџета и фондова минимално 50 одсто у односу на садашње, а тиме и повећање просјечне плате са садашњих 425 на 725 евра у 2026. Рачунамо на укључивање топлог оброка у плату у Федерацији БиХ, као што је то случај у РС. То би довело до пораста просјечне пензије са садашњих 180 на 310 евра у 2026“, рекао је.

У Републици Српској, смањењем олакшица и неопорезивањем дијела прихода радницима би плате требале бити веће за око 25 евра, како је то најавио предсједник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик. Крајњи резултат је значајно повећање просјечне плате.

"Наша идеја и наш посао јесте и мислимо да ћемо са овим успјети да у Републици Српској, уколико реални сектор одлучи да прати намјере Владе, а имамо увјерења да то хоће, да просјечна плата у Републици Српској се повећа на 450 евра", казао је Додик.

Ова одлука важиће четири године, а толико траје и изборни циклус. Трошкове ће сносити власт, али иза тога не стоје показатељи колико ће дуго моћи покривати такво стање и којим новцем. Обећања, али и интервентни потези који немају значајнијих показатеља о одрживости само служе у предизборне сврхе, сматра Жарко Папић, аналитичар и директор Иницијативе за бољу и хуманију инклузију.

„Једна је ствар кад, на примјер, СДА обећа да ће просјечна плата бити 1.450 КМ, ако се не варам. Дакле, то је најава повећања које ће, дај боже, бити некад, а друга је ствар, мада је и она предизборно уперена, кад се за наредни мјесец или овај мјесец најави повећање пензија и плата, као што је случају у Републици Српској. То су двије различите ствари, нешто ће се остварити, нешто неће. Сад се враћамо на ово што ће се остварити. Дакле, и то је, наравно, мотивисано предизборним, па нећу рећи обећањима, него потписима, а са друге стране, прецизну рачуницу колико то растерећење пореза омогућује реалном сектору да повећа плате немамо, међутим, доста је сигурно да ово најновије задужење, продаја обвезница Републике Српске у иностранство, на бечкој Берзи, бар дијелом ће служити као покриће тог повећања плата. Дакле, улазимо мало у ту еуфорију успјеха и разних дивних резултата, а масовно сакривање онога што је сиромаштво, социјалне разлике, неједнакости, неправда итд.", сматра Папић.

Далијо Сијах из Удружења „Зашто не“ које се бави анализама изборних обећања, оцјењује да се најаванма и интервентним повећањима углавном манипулише.

„Најављена повећања плата у јавној управи свакако се могу довести у везу с предизборном кампањом и веома је дискутабилно колико су она економски оправдана и одржива што је најбитније. Намјера да се овим повећањима додвори бирачком тијелу у јавном сектору је више него очигледна и мислим да се не треба посматрати одвојено од изборне кампање. Сваки од ентитета, с друге стране, задужен је између двије и по и три милијарде еура, а повећање плата буџетским корисницима свакако представља додатни удар на буџете и питање је колико ће систем бити одржив након избора“, закључује Сијах.

И остале су странке било позиције или опозиције, мање више фокусиране управо на ова обећања. Чак и своје платформе и планове за развој усмјеравају управо ка овој популацији гласача. Тако је и СДП БиХ у свом „Плану 10“ планирала раст, мада није прецизирала колики, а како преноси предсједник странке Нермин Никшић:

„У Плану 10 имамо оквир који ће довести до конкретних законских рјешења када је у питању повећање минималне плате радницима, када је у питању побољшање услова рада радника, растерећење послодаваца кроз смањивање доприноса.“

Иза свјетла предизборних обећања датих прије четири године реалност је да је у БиХ минимална зарада 1,20 евра по сату, а да је у актуелном мандату, просјечна плата повећана тек за око 15 евра.

Извор: РСЕ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

За додика у зељку .

28.06.2018 07:21

Мислите добити изборе овај пут је народ мало прогледо незадовољни су и они који вас подрзавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2018 07:57

А ви цете нам пвецати за 300 € јел ...ако би слуцајно досли на власт ...али ето немозете ни слуцајно доци па нам и ове године остаје мало повецање ... и да , казете 30 € то та вам цифра звуци као мања него 60 КМ... зато износите податак у €

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

28.06.2018 08:40

У Приједору нема повећања. Власт је паре давно дала Мућку.

Name

Ре

28.06.2018 09:06

Л опет су мање зло од ових из сзп

Name

Ту смо негдје

28.06.2018 07:40

Мој пријатељ У Аустралији на градилишту има АУ$ 60 по сату, што је неких 75 КМ. Гориво кошта око 1.7КМ па видите гдје смо ми у свему томе. А ми се бакћемо са тим лоповским обећањима И испирањем мозгова. Не видимо шуму од дрвета. Нисмо ни свјесни болести нас самих И друштва у ком живимо. Сервирају нам лажи које волимо да чујемо, а ми ко муве на љепак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ТУ СМО НЕ....

28.06.2018 08:35

НИСМО НИГДЈЕ.СА 35.год.радног стаза,са ВСС,немогу постено да купим нов голф.Радни колега,обицни упосленик,донесе диплому фак.(приват.прица се с Пала а цовјек из Витеза)никад није изасо с посла,пази сад"ССЕФ" и плата веца за 700,00 КМ а од моје за 400,00 КМ.Узима јос превоз 300,00 КМ.итд.Није он једини.Ово је прим.Све треба дици на ноге.Ста радници цекају.Од студената нема ниста,сад ти је факултет лаксе (не) заврсити него ОС до 4.разреда.То ти је то.Ови јос мало док распродају сто су Титови рудари и радници створили - изградили,закухаце и поново сељацка буна како казу "градански рат".Ово цу покусат дати у јавност.

Name

Бојан

28.06.2018 09:23

Е мој пријатељу, са ким ти нас поредиш? Или ајмо овако, гласаћемо за Говедарицу и онда ћемо имати приближан стандард као у Аустралији.. Или ту негдје:)))

Name

ММ

28.06.2018 09:43

Па лијепи мој иди онда у Аустралију. Ал стварно је глупо поредити једну Аустралију са нама или неку од западних земаља Њемачку, Аустрију или неку од скандинавских, па никада ни у прошлости, ни данас у садашњости а ни у будућности нећемо нити можемо бити ни близу њиховог развоја. Без обзира ко да буде на власти не може то направити нитко, глупо је и правити упоредбе било какве. А наравно ми имамо и проблем са менталитетом, ипак ми нисмо баш моралан народ а то се односи на све балканске земље, а и нисмо нешта полетни што се посла тиче. Људи се задовоље са неком социјалом ал само да не морају да раде, па им онда сви криви како је мало то...

Name

Ту смо негдје

28.06.2018 11:40

Није аустралац моралан, нити било који други народи, већ их закон усмјерио И дисциплиновао. Очигледан примјер Аустралије, земље која је насељена криминалцима И осуђеницима прије неких 220 год.

Name

Ре ММ

28.06.2018 11:59

Па друг, не можеш тако размишљати. нема Говедарица чаробни штапић. Али може бар да заустави да одемо у провалију, која је неминовна ако се овако настави. Требаће нам дуго времена да се опоравимо, десетине година ако будемо ишли У правом смјеру. Али такође, морамо бити свјесни да се И ми морамо мијењати, радити, вјеровати, демонстрирати, бити упорни И истрајати У борби та боље сутра. Очигледан примјер напретка пислијератне Југе. Из тотално уништене земље, нешто је направљено.

Name

СНСД

28.06.2018 08:10

Ако небудете за нас гласали,бице вам јос горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈВ

28.06.2018 09:29

@СНСД Ево га јос један писмени примерак из црвене секте... Обнови правопис, мој ти је добронамеран савет, науци несто корисно у зивоту а не само да кењас у празно...

Name

Скептик

28.06.2018 12:14

Значи, неко је наумио да напусти РС са својом породицом и оде у Канаду, рецимо. И онда прочита вијест да ће плате овде бити повећане за 30 КМ мјесечно. Па зар РУДОЊА и БИСЕРКА мисле да ће тај да одустане од своје накане због тих 30 КМ !? То су невиђене глупости и тешки популизам и демагогија.

Name

нн

28.06.2018 09:07

Гласајте за ову власт АКО ВАМ ЈЕ ДОБРА! А обецања одбаците! САД ДИЗУ ПЕНЗИЈЕ ПЛАТЕ ОБЕЦАВАЈУ РАДНА МЈЕСТА стасу радили просле године сто бар несто не дадосе народу! Сад це Цеца да вам масе из НАСЕГ хеликоптера пева за васе паре донира украдено и опљацкано иСВЕ ЦЕ БИТИ У РЕДУ САМО ДА ОВИ ОСТАНУ НА ВЛАСТИ! Заборави у тај лоповлук це дасе укљуци и Пат Иринеј(патак баја воли само злато) и за насе паре це да нам прица како нам нема спаса без ОВЕ ВЛАСТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

28.06.2018 09:12

Зато политичари имају. Прелило се богатство код њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

28.06.2018 11:31

Све ће ВУКОТА одузети после октобра и лопове у затвор

Name

Брзи

29.06.2018 11:44

Ако незнате себе обезбедит,како це те народ.Народ треба да води онај сто је у зивоту несто стеко.