Жива пред Бразил о глави, старлетама, форама, колективу...

Бивши селектор Југославније Милан Живадиновић истакао је менталну снагу као кључан фактор за фудбалере Србије у дуелу са Бразилом.

Фудбал 27.06.2018 | 15:15
Жива пред Бразил о глави, старлетама, форама, колективу...
"Орлови" морају да победе "Селесао" (среда, 20х) уколико желе да се пласирају у осмину финала Светског првенства, или бар да ремизирају и надају се киксу Швајцарске против Костарике.

Србија (Југославија) је 19 пута играла против Бразила и славила само два пута. Последњи далеке 1934. године.

"Узмите мотке, кад излазите на терен разбијте им главе и побеђујемо сигурно. Да буде 1:0 за Бразил је неуспех, моји клинци су одиграли 1:1 усред Бразила пред 100.000 гледалаца. Сваки противник може да се победи. Битно је да глава мисли да може да победи. Ако ноге знају да могу да победе, а глава сумња, казниће нас", рекао је Живадиновић гостујући на Првој ТВ.

Неколико играча у садашњем саставу Србије зна како се побеђује Бразил – Предраг Рајковић, Милош Вељковић, Андрија Живковић, Сергеј Милинковић-Савић, Марко Грујић били су у омладинској селекцији која је 2015. надиграла "Селесао" у финалу У20 Светског првенства.

"Репрезентација Србије има шансу као што свако има. Али ако су они дубоко у души инфериорни и мисле да ће бити тешко, ако се половина њих већ спаковала, ако они на клупи мисле како да оду кући, на море да се купају и о плати у клубу, онда нема ту ништа".

Живадиновић истиче да нису појединци ти у које треба да се уздамо против Бразила.

"Немамо ми јаког појединца, немојмо од бекова да правимо јаке појединце. Ми можемо ићи на колектив. Селектор мора да се наметне. Сарадници морају да буду у служби селектора, а сви они заједно с нама у служби Србије. Јер народ очекује, жељан је неког успеха".

Бивши тренер не очекује победу над Бразилом.

"Овакав Бразил тешко можемо да победимо. Ми најзад морамо да се отрезнимо, да схватимо да фудбал играју сиромашни. Да је потребан континуиран рад. Муслин је добио отказ кад је имао успех. Ја сам добио отказ када сам обезбедио ЕП у Холандији 2000. Одем да држим предавање они ме "шутну". Кажу неће да сарађује са менаџерима. Какви, бре, менаџери, кримииналци. Ма, не пада ми напамет".

Након важне победе над Костариком, уследио је тежак ударац поразом од Швајцарске после преокрета.

"У причи ми смо најбољи на свету. Кажу судија је крив. Класична прича, није свирао пенал. Чекај да видимо каква је припрема била за утакмица. Да видимо да ли су играчи када је селектор рекао у 11 спавање отишли у пет ујутру. Где је проблем драстичног пада другог полувремена? Нисам препознао своју Србију, нису могли да стоје ногама. Вероватно је дошло до самозадовољења. У фудбалу је најбитнија ствар оџавање континуитета на полувремену. Лекар прича једно, физиотерапеут друго, капитен треће. Ја нисам дозвољавао мушица да се чује. Имао сам пластичне флаше и гађао их све у главу. Мора тако. Ми смо менталитет који је навикао на чврстину. Ако много пустите играчима да они одлучују, нема од тога ништа".

Као најважнији фактор у репрезенатцији истиче селектора.

"Да бисте били добар селектор 24 сата морате да будете у служби играча. Морате да контролишете. Не можете да седите у ресторану са неким дивљим менаџерима, да вас играчи виде и шетају, а не знају зашто шетају. Индивидуални разговор је најважнија ствар. Мораш да измислиш "форе" које ће мотивисати играче. Флаше само у полувремену, донесу кад неће да се боре".

Бивши селектор нема лепо искуство са репрезентативцима.

"Њима је циља да дођу у Београд, да мало виде те старлете, да мало буду с њима. Оне су увек ту дежурне, сада су то звезде. Фудбалери захтевају максималну концентрацију поштовања и контроле 24 сата. Ја кад сам био селектор нема теорије да одем кући и да се видим с неким, него изолација где је тихо и мирно. Долазиле су у један ујутру у хотел. Они су врло паметни и промућурни играчи. Ако играч наступа у Енглеској, он "кидне" за Енглеску или оде на море у Црну Гору. Шта га брига шта ће они да кажу", рекао је Живадиновић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар