Колапс због притиска

По високим температурама, на нагли пад крвног притиска најчешће се жале особе које болују од хипертензије, које своју редовну терапију нису прилагодиле топлијем времену.

Здравље 27.06.2018 | 11:05
Колапс због притиска
МАЛАКСАЛОСТ, замор, главобоља и несвестица само су неки од симптома наглог пада крвног притиска, који се најчешће догађа током летњег периода, за време великих врућина. Док је код младих, здравих особа нижи притисак синоним за здравље, код хроничних болесника притисак испод 120/70 ммХг може да доведе до виталне угрожености, упозорава др Радмила Шехић, специјалиста опште медицине у Заводу за хитну медицинску помоћ у Београду.

По високим температурама, на нагли пад крвног притиска најчешће се жале особе које болују од хипертензије, које своју редовну терапију нису прилагодиле топлијем времену.

- Током лета тело се појачано зноји и крвни судови се шире. Када томе додамо елиминацију воде и соли из организма и терапију за снижавање крвног притисака, јасно је због чега настаје проблем - објашњава, за "Новости", др Радмила Шехић.

Пацијенти који користе антикоагулантне лекове имају повећани ризик од пада притиска, због чега је неопходно да редовно регулишу дозу лекова. Код особа које имају проширене вене, због лоше венске циркулације и смањеног протока крви такође долази до овог проблема.

- Многе друге хроничне болести, попут дијабетеса и обољења штитне жлезде, такође могу да утичу на честе осцилације крвног притиска - каже др Радимила Шехић. - Неуролабилним особама и пацијентима који су претрпели стрес чешће се дешава нагли пад притиска.

Малаксалост и замор су симптоми на које треба реаговати, и пацијенту треба да буде пружена адекватна прва помоћ.

- Најпре мора да легне и подигне ноге под углом од 20 до 30 степени. Потребно је да попије воду у којој су растворени шећер и со, што је најбржи начин да се притисак регулише - каже наша саговорница.

Уколико се после указивања прве помоћи стање не побољша и пацијент и даље осећа несвестицу и вртоглавицу, макар и у блажој мери, то је знак да је стање озбиљније и да је неопходна хитна медицинска помоћ. Пад притиска посебно је опасан за старије особе, јер може да узрокује смањену функцију виталних органа, попут бубрега, мозга и срца, што даље доводи до озбиљних здравствених проблема.

- Губитак свести, "прескакање" срца, односно поремећаји срчаног ритма, неки су од знакова да је пад притиска проузрокован неким дубљим здравстевеним проблемом. То се нарочито односи на особе које никада раније нису имале тај проблем - објашњава др Радмила Шехић.

ГУБИТАК ТЕЧНОСТИ

КОД особа које због здравствених проблема имају проблем са дијарејом и повраћањем, често се дешава да последично дође и до пада притиска.

- Због тога што се из тела често избацују минерали и течност, притисак може да падне испод просечних вредности. У тежим случајевима, у овим ситуацијама потребно је применити инфузију како би се пацијенту помогло - објашњава др Радмила Шехић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар