Који тип тренинга води ка мршављењу, а који ка дефиницији?

Професионални тренер Милан Зарић открива који тип тренинга је најбољи за мршављење, какав напитак може да убрза скидање масних наслага, али и како се најбрже опорављају мишићи.

Здравље 26.06.2018 | 11:44
Који тип тренинга води ка мршављењу, а који ка дефиницији?
Шведски физиолог Пер Олаф Астрад, стручњак у области праћења ефеката физичке активности на здравље, истакао је да не постоји биолошка и психичка функција организма на коју (одговарајућа) физичка активност не делује повољно. Улагањем времена, новца, труда и избегавањем масне, поховане хране или порока чинимо велику ствар за себе, улажемо у себе, та инвестиција ће нам се и у време ове велике кризе сигурно исплатити.

1. Недавно истраживање Светске здравствене организације је показало да је потребно 150 минута умерене физичке активности недељно да бисмо видели резултат тренинга, а на нама је да то време поделимо како нам одговара.

2. Јутарњи тренинзи су најбољи период дана за тренинг ако имате за циљ мршављење. Ујутру су залихе гликогена на минимуму па је самим тим и укључивање масти у процес разградње знатно брже.

3. Студија која је обухватила преко 60 хиљада одраслих особа пронашла је да они који вежбају имају 30 одсто мање шансе од превремене смрти.

4. Кафа је један од најбољих напитака пре вежбања, доказано убрзава сагоревање масти односно скраћује време потребно за укључивање масти у процес разградње.

5. Да постоји вежба којом би се активирала целокупна мускулатура човека свака особа би могла да подигне око 22500 кг. Само мишићи подколенице односно листови могу подићи по 400 кг, односно заједно 800 кг.

6. Једна научна студија нам је доказала да је потребно свега два минута три пута недељно тренирати високо интензивно, односно ХИИТ методом (хигх интервал интенситy траининг) да бисте побољшали своје кондиционе или како кажу фитнес перформансе. Ту се пре свега мисли на максималну потрошњу кисеоника и толеранцију на лактате.

7. Тренинг снаге је најбољи метод тренинга за сагоревање масти. Главни разлог тога је активација великих група мишића па самим тим и велика калоријска потрошња, знатно већа него током кардио тренинга.

8. Истезање или растезање је најбољи начин да завршите тренинг, на првом месту опоравља, а након тога и утиче на јаче и квалитетније тренинге у наредном периоду. Што већа амплитуда покрета током истезања то је више енергије еластичне деформације која се ослобађа из активне мускулатуре. Тако ослобођена енергија се акумулира у мишиће дајући вам осећај снаге након завршеног тренинга.

9. Време потребно за опоравак после вежбања мале групе мишића, рецимо биципса износи 24 сата, док је нпр. ногама потребно око 72 сата за одмор након тренинга што је читава три дана.

10. Фокус у току тренинга на вежбу коју изводите као и на мишићну групу која је оптерећена повећава ефикасност и утицај те вежбе на циљани мишић додатних 20 одсто, зато док се тренира нема приче и мобилног телефона.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар