Побједа сигнал за паљење лампице

Реџеп Тајип Ердоган победио је на изборима у недељу и у Турској где почиње да важи председнички систем.

Свијет 26.06.2018 | 07:10
Побједа сигнал за паљење лампице
Нови систем са собом ће донети низ новина на политичкој сцени, а победа Ердогана је сигнал који треба да упали лампицу западним силама, наводи ЦНН.

Са друге стране, председник Русије Владимир Путин и лидер Сомалије Мухамед Абдулах брзо су честитали Ердогану на победи, истиче америчка телевизија.

„Победник избора у недељу је Турска, цела нација, сви људи из региона који пате и сви потлачени у свету“, рекао је Реџеп Тајип Ердоган након победе.

А шта заправо значи овакви изборни резултати и шта све очекује Турску?

За председнички систем грађани Турске определили су се прошле године на референдуму, а промене ће се односити се на законодавство, овлашћења председника, цивилно и војно правосуђе, као и на Уставни суд.

Парламентарни избори ће се одржавати сваке пете године, а истог дана ће се одржати и председнички избори. Председник ће моћи да буде биран на два узастопна мандата, што значи да би Ердоган могао да буде председник и у наредном петогодишњем мандату, уколико се буде кандидовао. То би значило да ће Ердоган на власти остати све до 2028. године.

Турски председник консолидовао је моћ у сваком кораку у својој каријери, наводи ЦНН. Угушио је протесте опозиције и противника, а 2013. године заташкао је истрагу о корпуцији.

После неуспелог државног удара јулу 2016. године успео је да елимише противнике, угушио је јавне институције, а у затвор је сместио сваког свог критичара, медије је ставио под своју власт.

Ердоганова победа је и нови пораз опозиције, али опозиција је остварила добре резулатате.

Иако су разочарани изборима, скоро половина Турака гласала је против Ердогана. То значи да ће опозиција бити укључена у рад парламента и да ће имати чему да се нада у току следеће изборне кампање.

Огромна килма страха захватила је и медије, додаје се у тексту. Према истраживањима, више од 120 новинара је и даље у притвору због државног удара из 2016. године. Пристрасност медија била је јасно видљива и током изборне кампање и током изборне ноћи.

Турска валута, лира, драматично је пала од покушаја државног удара у јулу 2016. Централна банка је покренула каматне стопе од скоро 18 посто у настојању да се заустави талас, али то је нагомилавање пореских обавеза за турске држављане.

Ердоган, који је рекао да жели вец́у контролу над привредом, погоршао је то стање тако што је казао да жели да контролише каматне стопе.

Страни инвеститори, који се плаше независности у Централној банци, напустили су Турску.

Током Ердоговне власти, Турска је постала најпроблематичнији члан НАТО-а, јер често саботира америчку политику у Сирији. Турска је такође узнемирила савезнике НАТО-а куповином ракета дугог домета из Русије, јер ракетни систем није оперативан са вец́ постојец́ом одбраном НАТО.

Како наводи ЦНН, пут Турске према ЕУ никад није било даљи. Турска већ 30 година покушава да уђе у европску заједницу, а преговори око придруживања увек су тешко ишли због већинског муслиманског становништва. По Ердогановом влашћу изгледи за придруживање су постали још мали, јер је ЕУ забринута за стање људских права у Турској.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зарко

26.06.2018 06:05

Боље тако него као нас Вуциц продао би и властиту фамелију само да удје у ЕУ срецом по нас па се та врата бас и неце отворити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

26.06.2018 06:41

Вучић му је ПРВИ честитао побједу!

Name

Јесус

26.06.2018 06:31

Шта ће Турска у ЕУ, тамо нема мјеста за оне који не вјерују у Исуса, јер да није тако она би већ одавно постала чланица ЕУ-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

26.06.2018 08:21

Ђе си Исусе, шта има...!?

Name

Боцанцуга

26.06.2018 06:57

ЦНН Америцко-Цифутска пропагандна масинерија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фик

26.06.2018 18:16

Мозда це сада кад добије ракете од Руса уци са војском у Европску унију то је пут освајања и зеља сваког диктатора а свјет их никад на време не препозна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос

27.06.2018 10:12

Мало па турско прољеце све спремно.