Борци огорчени: Закон или блокада

Един Мушић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ, казао је "Независним" да не зна хоће ли моћи заказати сједницу до сриједе до поднева, како су то затражили демобилисани борци из тога ентитета.

Босна и Херцеговина 24.06.2018 | 19:55
Борци огорчени: Закон или блокада
"Нисам у Сарајеву. Немам никакав материјал на основу којег би се могла заказати сједница", појаснио је Мушић.

Подсјећамо да су демобилисани борци у Федерацији БиХ у суботу запријетили да ће протестовати и блокирати овај ентитет уколико до сриједе Парламент ФБиХ не закаже сједницу на којој ће се разматрати нови приједлог закона о демобилисаним борцима и борачком регистру. Бивши борци траже обећани закон, а Влада тај закон још није доставила у парламентарну процедуру. Борци су позвали и Бакира Изетбеговића, лидера СДА и предсједавајућег Предсједништва БиХ, и Драгана Човића, лидера ХДЗ БиХ и члана Предсједништва БиХ, "да нареде својим сателитима да закажу сједницу Парламента како би се дјеловало кроз институције, а не блокадама".

Демобилисани борци поручили су да они не излазе на улицу из обијести и да нису хорде које ће чинити зло, већ само желе своја права.

Елвир Карајбић, шеф Клуба посланика СДП БиХ у Представничком дому ФБиХ, каже да већ дуго Влада ФБиХ вара борачку популацију.

"Један од закључака и Парламента био је да Влада припреми закон у року од 30 дана и достави га у у парламентарну процедуру. Нама је из Владе речено да је припремљен закон који уређује ову област, али нам никада није достављен. Нити је закон припремљен, нити је стављен у парламентарну процедуру, што довољно говори о неозбиљности Владе и владајуће већине. Не знам шта ће бити даље и није искључен ниједан сценарио", каже Карајбић.

Назил Велић, један од демобилисаних бораца, који је у суботу присуствовао састанку у Сарајеву, казао је да је до 22. јуна Салко Букваревић, ресорни федерални министар, требало да преда Приједлог закона о борачкој популацији у парламентарну процедуру, те да то није учињено.

"Федерални министар за питања бораца није испоштовао оно што је Парламент од њега тражио. Није упутио закон Парламенту, није учинио ништа за демобилисане борце", рекао је Велић.

Извор: НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЛАКТАСАНКА

24.06.2018 21:33

Борцима свака цаст и постовање за ратне заслуге али су у поратном перијоду тотално заказали,пристали и мирно пресли и прелазите преко страсних пониздња и матретирања сваке врсте да је то просто не схватљиво и на крају мирно гледате свог саборца на Давидовом тргу како се бори за истину која је и вама и те како потребна, него су уз њега стала васа дијеца, унуцади и праунуцади а ви мирно гледате и цекате да вам бисерка повеца 2% пензију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

25.06.2018 04:31

Опет ови борци.Сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

25.06.2018 13:17

Борци у Федерацији могу да се одрекну (свог) дуплог ратног стажа а у Републици Српској немогу јер у Републици Српској је тако,што че речи Борци у Федерацији имају Већа права од Бораца у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ