Новак опет посрнуо, Чилићу титула у Квинсу!

Хрватски тенисер Марин Чилић савладао је Новака Ђоковића у финалу Квинса после три одиграна сета, преокрета и велике 'маратонске' борбе.  Новак пропустио шансу, чекање се наставља. . .  Најбољи српски тенисер имао меч лопту, али је у финалу турнира у лондонском "Квинс клубу" изгубио у три сета од Марина Чилића.  Новак од сјаја до очаја, Чилић му отео пехар из руку! Српски ас поново без довољно среће, концентрације и енергије. . .

Тенис 24.06.2018 | 19:00
Новак опет посрнуо, Чилићу титула у Квинсу!
Чилић је после три часа игре био бољи од српског тенисера са 2:1 у сетовима, после преокрета (5:7,7:6 (4), 6:3).

Хрват је тако дошао до своје 18. титуле у каријери, а друге у Лондону на комплексу Квинса, прве после 2012. године и победе након дисквалификације Давида Налбандијана.

Србину су главе дошле неискоришћене прилике у другом сету, једна меч лопта пропуштена на 5:4, али и предност од 4:1 у тај-брејку и губитак шест поена заредом. 

Чилић је боље почео дуел, притискао сервис Србина од самог почетка и самим тим први стигао до брејк лопти. 

Укупно шест није искористио, да би у 12. гему првог сета Новак дошао до неколико брејк-сет лопти, од којих је једну искористио и тако решио тај део игре у своју корист. 

Други сет почео је слично као и крај првог. Ђоковић овога пута не успева да искористи менталну предност из првог сета и пропушта неке брејк прилике, а затим Чилић стабилизује игру и успева да дође до егала. 

Ђоковић је имао прилику у десетом гему да заврши меч, али је Марин сјајним сервисом спасао меч лопту и ипак некако дошао до гема, па су сервисери били сигурни све до тај-брејка. 

У тај-брејку српски тенисер је много боље почео, добро и сервирао и дошао до почетних 4:1. Ипак, Чилић опет хвата прикључак, а Новаковом петом дуплом долази и до поравнања резултата и 4:4, а онда губи још три поена и дуел одлази у одлучујући сет. 

Марин је евидентно био бољи играч у трећем делу игре, а до победе је стигао када је искористио другу брејк лопту у осмом гему сета, а онда изузетно мирно одсервирао за титулу, своју укупно 18. у каријери, и тиме потврдио да се на трави сјајно осећа и да му она поприлично добро 'лежи. 

Ђоковић ове АТП Тур недеље није бранио ниједан бод, тако да га очекује 'скок' на листи, а очекује се да од понедељка буде 17. тенисер света. 

Ово ће бити дан уписан у историју хрватског тениса, с обзиром да су, са само неколико сати размана, и Борна Ћорић и Марин Чилић освојили титуле на травнатим подлогама Халеа и Квинса.

Новак Ђоковић био је близу тријумфа, али ипак није успео да освоји прву АТП титулу у 2018. години!

Он је у финалу Квинса поражен од шестог тенисера света, Хрвата Марина Чилића, који је у другом сету спасао једну меч лопту, па у "тај брејку" преокренуо са 1:4 на 7:4!

Ђоковић - Чилић 1:2, по сетовима 7:5, 6:7 (4:7), 3:6.

Новаков последњи освојени турнир остаје онај у Истборну 1. јула 2017, али прво финале након повреде лакта и дуге паузе може се сматрати новим кораком напред, на тешкој стази повратка у светски врх.

Најбољи српски тенисер у Лондон је дошао као 22. на АТП листи. Овим резултатом обезбедио је помак на 17. позицију, а жал за победом је већи утолико што се знало да је у понедељак могао да се пробуди као 12.

Новак Ђоковић поново није успео.

Иако га је до прве титуле после безмало годину дана чекања - још од тријумфа над Гаелом Монфисом у Истборну прошлог јула - делило све три поена у тај-брејку другог сета, Ђоковић је поклекао под ударом Марина Чилића и остао без трофеја после велике драме у којој су га срећа, концентрација и енергија напустили...

Чилић је у врло занимљивом окршају после више од три часа игре успео да направи спектакуларни преокрет и слави са 2:1 у сетовим (5:7, 7:6(4), 6:3) и тако други пут заредом надиграо српског аса после више од седам година проведених у потчињеном положају. Човек који је оним тријумфом у четвртфиналу турнира у Паризу 2016. најавио суноврат Ђоковићеве каријере поново је искористио противникове тренутке потпуне слабости и учинио да српски ас у неверици посматра како му тло измиче под ногама, а самим тим и титула која је била надохват руке.

Меч против најбољег хрватског тенисера био је изузетно узбудљив и тесан од првог, па готово до последњег гема. Током сусрета виђена су само два велика брејка, а први од њих Ђоковићу је у дванаестом гему донео први сет. Додуше, оним далеко битнијим Чилић је себи трасирао пут до титуле, чиме се искупио за онај пораз на истом терену пре само годину дана у финалу против Фелисијана Лопеза... Треба истаћи, ово је велики дан за хрватски тенис, пошто је само неколико сати раније Борна Ћорић покорио Хале и савладао Роџера Федерера чиме је швајцарског велемајстора свргнуо с врха АТП листе. 

Што се меча у Квинсу тиче, први сет био је врло чврст и динамичан. Ниједан играч није дозволио да му противник одузме сервис, што је била последица врло концентрисане и смирене игре на оба краја терена. Ипак, Ђоковићев перформанс у петом гему лансирао је српског аса на прави пут, а недуго затим и великог вођства у финалу. Новак свом такмацу није дозволио да узме ни поен у том, по многима кључном петом гему, али се прави расплет заправо догодио два гема касније. 

Чилић је тада био врло близу брејка, имао је три гем лопте, али је Ђоковић је успео да се извуче, узврати ударац и продужи драму. Хрват касније није успео да искористи још две брејк лопте, Новак је остао миран и концентрисан, због чега је на крају био награђен гемом.

Луда партија виђена је и до самог краја првог сета. Ђоковић је врло лако могао да искористи прву брејк, уједно и сет лопту и чинило се на тренутак да је у томе и успео, али је Чилић брзо затражио видео проверу после чега се показало да је његова лопта ипак закачила линију. Чилић је новом дуплом сервис грешком омогућуо Ђоковићу да стигне до треће сет лопте, а овог пута није било грешке.

Ђоковић је други сет одиграо с много успона и падова, а таман када се учинило да је на прагу освајања титуле без изгубљеног сета, Чилић је успео да се тргне и потпуно врати у меч. После дванаест одличних гемова ушло се у тај-брејк где је Ђоковић показао неке бриљантне потезе, али и да је пред њим и даље дуг пут до потпуног повратка у препознатљиву форму. Новак је успео врло брзо да дође мини-брејка, онда и потврди своја наредна два сервиса и тако поведе са 4:1. Али, убрзо је потонуо... Чилић се вратио, заређао шест везаних поена, укључујући и велика два мини-брејка, који су најавили Ђоковићеву капитулацију у другом сету.

Трећи и одлучујући сет показао је да је Ђоковић и даље недовољно спреман да буде онај кога сви добро памтимо. Чилић је сваки сервис одрађивао готово рутински, док је Ђоковић имао доста проблема да одради посао када су лоптице биле код њега, што му је одузимало доста енергије и на крају онемогућило да се противнику супротстави још јаче. Видело се да је Ђоковић потонуо психички, али и физички... Све до осмог гема изгледало је да бисмо поново могли да гледамо тај-брејк, али је управо тај период игре одлучио питање победника. Ђоковић је спасао једну брејк лопту, другу није могао. После тога даље се није могло. Чилић је девети, уједно и последњи гем трећег сета одрадио „с нулом“.

Чилићу је ово тек трећи пехар у каријери са неког турнира из Серије 500, док је Ђоковићу ово било прво учешће у Квинсу после осам година, односно прво финале на истом турниру после равно десет година. Тада га је надиграо Рафа Надал...

АТП КВИНС - ФИНАЛЕ

Недеља

Новак Ђоковић - Марин Чилић 1:2 (7:5, 6(4):7, 3:6)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ноле, Ноле

24.06.2018 17:05

Да си мазнуо један батак пред мец, добио би пехар, а овако тањир за салату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЛЕНКО

24.06.2018 17:09

Ноле стварно немозес да сватис да ниси висе за тенис ,немој да се висе блемирас иди у пензију ти никад висе немозе ниста освојити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шампион

24.06.2018 18:19

Свака част Новаче. Само тако настави. Бићеш опет шампион. Само тако настави. Браво.

ОДГОВОРИТЕ