Србин ухапшен на граничном прелазу

Хрватска полиција је у Батровцима, на граничном прелазу са Србијом, ухапсила јутрос Србина Душка Гаћешу /44/ због наводно почињеног ратног злочина над цивилним становништвом у протеклом рату на подручју општине Бенковац, саопштено је из Информационо-документационог центра "Веритас" из Београда.

Регион 24.06.2018 | 14:08
Србин ухапшен на граничном прелазу
Гаћешини рођаци, који су били свједоци хапшења, наводе да је он био упознат о гласинама у вези са наводном умијешаности у убиство комшије хрватске националности почетком деведесетих година, али да им није придавао никакав значај, пошто је у вријеме тог догађаја био на студијама у Бањалуци. 

У саопштењу се истиче да се Душко Гаћеша није налазио на списку осумњичених, осуђених и оптужених Државног тужилаштва Хрватске на којем је било 1.577 имена, јер против њега још званично није ни отворена истрага. 

Према информацијама које је "Веритас" добио од Душкових рођака, они су из Србије приватним аутомобилом кренули у родно мјесто Добропољце код Бенковца. 

Приликом контроле докумената, гранична полиција је извела Душка и ускоро обавијестила рођаке, који су са њим путовали, да је за њим расписана полицијска потјерница по пријави за почињени ратни злочин, а након двочасовног задржавања на граници, одведен је полицијским возилом у Задар. 

Рођаци су обавијештени да ће, након испитивања у Задру, бити одлучено да ли ће Гаћеша бити пуштен или ће са кривичном пријавом бити приведен у сплитско тужилаштво на даљи поступак. 

Гаћеша је до августа 1995. године живио у Добропољцима, одакле је са мајком и братом, пред хрватском "Олујом", избјегао у Србију, у Земун Поље. 

Он посједује и хрватско и српско држављанство и до сада је више пута путовао у неколико европских земаља, а јутрос је први пут кренуо у Хрватску да посјети очев гроб, који је несрећним случајем страдао 1992. године. 

На основу међународних потјерница, које је расписао Биро Интерпола у Загребу, до сада је широм свијета ухапшено 168 Срба, од којих је 61 изручен Хрватској. 

Хрватска је, међутим, против 23 изручена Србина обуставила поступак или одбила оптужбу одбијена, али углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, чиме је те људе лишила права на обештећење за вријеме проведено у затвору. 

Из "Веритаса" истичу да оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске. 

Тренутно се у хрватским затворима, због оптужби да су починили ратни злочин, налази 28 лица српске националности, припадника бивше ЈНА и Српске војске Крајине, од којих је 19 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда. 

"Хапшење Душка Гаћеше под наведеним околностима сигуран је знак да ускоро почиње љетна сезона и да ће, као и претходних година, бити још хапшења по хрватским потјерницама, због чега би Срби из бивше Републике Српске Крајине и припадници бивше ЈНА морали бити много опрезнији при бирању љетних дестинација", упозорено је из "Веритаса". 

(Срна) 

Коментари / 0

Оставите коментар