Голчина Кроса за побједу Њемачке у надокнади!

Репрезентација Немачке победила је Шведску са 2:1 у другом колу Групе Ф Светског првенства у Русији.  Крос спасао Немачку у 90+5! Светски првак губио је на полувремену, па у наставку изједначио и упркос искључењу Боатенга победио Шведску.  Сме ли неко фудбала против Немаца? Тони Крос голом у петом минуту надокнаде донео браниоцу титуле три грандиозна бода против Швеђана - 2:1.

Фудбал 23.06.2018 | 22:10
Голчина Кроса за побједу Њемачке у надокнади!
Немачка је победила захваљујући Марку Ројсу и Тонију Кросу, који је дао невероватан гол у 96. минуту меча. Претходно је генијалан погодак постигао и Ола Тоивонен и тако је Шведска повела 1:0. 

Ипак, јасно је било од старта да ће Немачка играти без много резерве. Нападе је често вукао Кимих, Ројс је био у улози момка који би да сервира гол, а погодак је из казненог простора нападао, формацијски једини шпиц Немаца Тимо Вернер. 

У пракси - сви су нападали и ти напади су у првих десетак минута наговештавали да је питање тренутка када ће Немачка дати гол. 

Већ у другом минуту опасна шанса пред голом Шведске и прве муке за Олсена. Вернер је у казненом простору главом спустио за Ројса, а овај је шутирао и изблокиран је. 

Шест минута касније, Дракслер је прошао по левој страни и убацио лопту која је била између центаршута и ударца ка голу, али је у сваком случају прошла близу стативе. 

Само минут касније Ројс убацује на петерац за Вернера, а Линделеф реагује испред њега и спасава гол. 

Међутим, најопаснију прилику у првих двадесетак минута је имала Шведска. Берг је после грешке Ридигера истрчао контру и само га је Нојер делио од мреже. Иза леђа му је био Боатенг који је успео да га сустигне, гурне довољно да помало неодлучни Берг шутира траљаво и да му Нојер одбрани.

Нојер ништа није могао у 33. минуту када је после грешке Немаца на средини терена, Берг је повукао лопту, проследио Класону, а овај убацио у казнени простор Тоивонену. 

Тоивонен изврсно спушта лопту грудима и подиже је стопалом у лоб који ни двоструко виши Нојер не би могао да скине рукавицом и Шведска је повела 1:0. 

Ваља напоменути да су Немци у тим тренуцима имали посед лопте од скоро 80 одсто. Осим тога, само у првих десетак минута су Немци разменили више од 100 додавања, а Швеђани тек десетак. 

Гиндоан је у 38. минуту опасно шутирао, Олсен је одбранио, а до краја првог дела је Шведска могла до 2:0. 

Берг је добио идеалну лопту после орекида, пуцао је са десетак метара главом, а Нојер је крајним напором истргао ту лопту из ћошка свог гола и потврдио класу упркос повреди која га је дуго мучила.

То је био знак за буђење тима Јоакима Лева и у другом полувремену је само Немачка играла фудбал. Ушао је Марио Гомес уместо Јулијана Дракслера, а Лев је све карте бацио на напад. 

Идеалан сценарио за његову екипу десио се у 48. минуту када је Марко Ројс био на правом месту. Извукао се Вернер на бок, послао лопту по земљи за Гомеса, овај је пао, али је све то Ројс испратио и сместио лопту у мрежу за 1:1. 

Већ минут касније Крос је умало погодио мрежу када се његов ударац од шведског играча одбио у корнер. Шездесет први минут, Ројс сам испред гола, лопта Кимиха идеална, а Марко покушава петом и не успева. 

Низали су шансе Немци све до 82. минута када је због старта на Бергу Боатенг добио други жути картон и био искључен. 

Тада је Шведска припретила, Гранквист је главом умало дао гол, али је Нојер још једном реаговао врхунски у 84. минуту. 

Слично је урадио и Олсен у 88. после ударца Кроса главом, али није могао да одбрани у шестом минуту надокнаде истом играчу. 

Ројс је наместио лопту поред казненог простора, само је пипнуо довољно да се Крос залети и пошаље хируршки прецизну лопту у малу мрежу Олсеновог гола за велико славље и победу Немачке. 

Они сада имају три бода, колико и Швеђани, а једино се издвајају Мексиканци са шест.

Мајсторија Тонија Кроса у последњим секундама утакмице донела је репрезентацији Немачке победу над Шведском, која их је са руба елиминације довела пред врата осмине финала - 2:1 (0:1) на Олимпијском стадиону у Сочију!

Швеђани су повели у 32. минуту преко Оле Тоивонена, након грешке коју је направио управо Крос, изједначио је Марко Ројс у 48, а сјајни "везиста" Реал Мадрида поставио је коначан резултат у петом минуту надокнаде времена.

Тимо Вернер изборио је слободан ударац са леве стране, готово на ивици шеснаестерца, а Крос перфектно изведеним ударцем погодио супротни горњи угао.

Немцима се тако исплатила офанзива током читаве утакмице, а нарочито у финишу, након што је у 82. минуту Џером Боатенг добио други жути картон. Показали су прваци света "од чега су направљени", јер су бројчано јачег противника сабили у његов казнени простор, а Јоакиму Леву на крају се исплатика "коцка", пошто је уместо левог бека Хектора убацио офанзивног Јулијана Бранта.

Брант је у 92. минуту уздрмао стативу, топовским шутом са 17 метара и тада се чинило да је Немцима срећа дефинитивно окренула леђа. Била је то једна од десетак одличних шанси које нису искористили, међутим, њихов препознатљиви менталитет и неоспорни квалитет - кога последњих месеци углавном нису показивали - дошли су до изражаја када је било најпотребније.

Селектор "панцера" обавио је четири промене у односу на прво коло - две у одбрани (опорављени Хектор уместо Платенхарта, Ридигер уместо повређеног Хумелса), једну на средини терена (Руди уместо Кедире) и једну у офанзивној линији, где је Ројсу дао предност у односу на Озила.

Руди је због могућег прелома носа морао напоље после само пола сата, само што је ушао Гундоган примљен је гол из контре, а Лев је кључну измену направио у полувремену, када је уместо Дракслера увео јединог правог "сидраша" у актуелној екипи, искусног Марија Гомеза.

Он је учествовао у акцији код изједначујућег гола, својим присуством у казненом простору је константно правио проблем, а да је био мало срећнији и спретнији, он би био тај који је преокренуо на 2:1, и то много пре самог финиша.

Као у цртаном филму у коме Пера Којот губи тле под ногама и са литице гледа ка дну кањона, тако су Немци колачили очи и уместо Златног глобуса видлеи пропаст! А онда им се са надморске висине на којој се мути разум указао - Тони Крос. Прорадио је шампионски нерв везисте Реал Мадрида и у комбинацији са надалеко чувеном германском упорношћу донео Панцер дивизији три бода која имају дејство антибиотика. Са њима је све лакше, пошто на концу другог кола Групе Ф званични шампион света и даље има реалне шансе да се узаном стазом угура у осмину финала и оживи сан о одбрани титуле из Бразила.

Крос је у последњем минуту надокнаде минијатуром на смирену лопту Марка Ројса испалио бомбу у даљи угао голмана Робина Олсона, пресудио Шведској (2:1) и напумпао самопоуздање пред одлучујући сусрет са Јужном Корејом 27. јуна. Ако и ту победе сигурно су у нокаут фази из које умало још вечерас нису испали.

Тим Јоахима Лева је играо исто, од првог до последњег минута. Напред. Са високо постављеним штоперима, са Кимихом и Хехтором (заменио Платенхарда) скоро као крилима, са огромним поседом лопте, али без изразитог голгетера. Све су добри Немци радили до 20-ак метара од гола Шведске и ту би се јављао проблем идентичан оном као у судару са Мексиком. Оличен у једноставном питању: коме дати лопту? Тимо Вернер није тај. Још сто година да игра фудбал, једноставно, није класичан шпиц, због чега су се Милер, Дракслер и Ројс осетили изгубљеним, пошто нису знали коме да одиграју. Упорно гурање лопте на страну није давало одговарајући резултат, а ствари су постале још горе после пола сата кад је Ола Тоивионен мајсторски лобовао Мануела Нојера и наговестио да је могућа сензација.

Нападач Тулуза је искористио контраудар - један од неколико којим је тим Јанеа Андерсона угрожавао - и тек другим ударцем на Мундијалу постигао гол о коме ће се причати. Примера ради, прошле сезоне је у Француској испалио 19 удараца ка противничким голманима на 23 сусрета и никог није савладао. А јесте такву величину каква је Мануел Нојер. Руку на срце, баш њему би колико вечерас Немачка морала споменик да подигне, јер је спасао још две врхунске шансе у којима се нашао Маркус Берг, у другом полувремену је - тешко је то речима описати - спречио резервног шпица Џона Гуидетија да прекине неизвесност при резултату 1:1...

Швеђанима свака част, због начина на који су се бранили, али и због одлуке селектора Андерсона да упркос томе почне меч са два центарфора (Тоивионен и Берг), њих је дубинским лоптама хранио Емил Форсберг и сваки прелазак на половину ривала значио је потенцијалну опасност.

Но, Немци су то.

Имали су Нојера, али имали су и - Марија Гомеза. Уласком времешног центарфора Лев је добио суштину, пошеле су да се нижу прилике, већ у првом контакту са лоптом шпиц Штутгарта је асистирао Марку Ројсу за премијерни гол Немаца на Мундијалу. И то у идеално време. Минут 48.

И онда креће игра живаца: један за другим нападом, мало разноврсни, мали шаблонски, али сваки смислен. Нема се шта Немачкој приговорити на стилу игре. Једино тај недостатак нападач у пуној снази остаје као болно место. Можда зато што је у годинама Гомез није пред крај искорисито зицер (пречка), крилни нападач Јулијан Брант је уздрмао стативу и пошто су у међувремену остали са играчем мање (због другог жутог картона искључен Џером Боатенг) чинило се да им спаса нема. А онда, равно 18 секунди пре краја, један од голова Мундијала.

Да се памти. И да се пошаље порука свету: сме ли неко фудбала против Немачке? 

НЕМАЧКА - ШВЕДСКА 2:1 (0:1)
/Ројс 48, Крос 90+5 -Тоивонен 33/

Стадион: Олимпијски у Сочију
Капацитет: 44.287
Судија: Шимон Марчињак (Пољска)

НЕМАЧКА (4-2-3-1): Нојер - Кимих, Боатенг, Ридигер, Хектор (од 87 Брант) - Руди (од 31. Гундоган), Крос - Дракслер (од 46. Гомез), Милер, Ројс - Вернер.

ШВЕДСКА (4-4-2): Олсен - Лустиг, Линделеф, Грнаквист, Аугустинсон - Класон (од 74. Дурмаз), Ларсон, Екдал, Форсберг - Берг (од 90. Телин), Тоивонен. 

РЕЗУЛТАТИ 2. КОЛА ГРУПЕ Ф

Немачка - Шведска 2:1 (0:1)
/Ројс 48, Крос 90+5 - Тоивонен 32/

Јужна Кореја - Мексико 1:2 (0:1)
/Сон 90+3 - Вела 26п, Ћићарито 66/

ТАБЕЛА

1. Мексико 6 (гол разлика 3:1)
2. Немачка 3 (2:2)
3. Шведска 3 (2:2)
4. Јужна Кореја 0 (1:3)

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА (27. јуна): Јужна Кореја - Немачка (Казањ), Мексико - Шведска (Јекатеринбург).

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоја

23.06.2018 20:27

Судјење, катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2018 20:58

Корупција на СП, никад виђена до сада. Србија је оштећена, Богате земље као ДЕ и ЦХ могу да плате да победе, а у случају да се не постигне жељени резлтат утакмица се продућава додкле треба и преко 100 минута се игра.

Name

Тако Се Игра

23.06.2018 20:28

побједницка формула Рад Труд Залагање Ред Дисциплина Воља Борба до краја. То је њемацки фудбал. Нема предаје,нема повлацења,нема стајања,кукања,и тразења неког кривца. Уците,како се игра фудбал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аб

23.06.2018 22:18

Бас тако. Зато и навијам за њемацку. Примјер су у свему,не само у фудбалу