Покушали убити новог премијера?

Најмање 83 особе рањене су, од којих шест критично, но нема погинулих, објавио је у суботу Фитсум Арега, предстојник уреда етиопског премијера који је раније рекао да је неколико особа убијено у нападу на политички скуп који је осудила и сусједна Еритреја.

Свијет 23.06.2018 | 14:52
Покушали убити новог премијера?
У кратком телевизијском обраћању премијер Абиy Ахмед раније је рекао да је "неколико људи изгубило живот".

Напад је изведен у минутама након што је премијер завршио говор у средишту града на тргу Мескел, први скуп такве врсте откако је преузео дужност. 

Гирма Касса, замјеник полицијског повјеренства у Адис Абеби, рекао је за државну телевизију да је стотину људи озлијеђено у нападу, од којих 15 "тешко".

Скуп који је привукао десетке тисућа људи, био је организиран као подршка 41-годишњем Абиyу који је дужност преузео у травњу. 

"Била је ријеч о гранати. Нетко је покушао бацити је на позорницу гдје је био премијер", рекао је Сеyоум Тесхоме, члан организацијског одбора скупа.

Премијер је напад описао као "неуспјешан покушај снага које не желе да се Етиопија уједини".

Нови премијер рекао је у липњу да је спреман потпуно провести мировни споразум с Еритрејом потписан 2000., након двогодишњег рата између двију сусједних земаља који је међутим завршио застојем и гомилањем војних снага обију земаља.

Еритреја је у суботу осудио напад, написао је еритрејски велепосланик на Тwиттеру.

"Еритреја снажно осуђује покушај потицања насиља на данашњој манифестацији (Ахмеда Абиyа) за мир", написао је велепосланик Естифанос Афеwорки.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар