Потражују четири милиона евра

Споразум БиХ и Црне Горе по основу концесија за воде Билећког језера мртво слово на папиру. Споразум Подгорице и Сарајева о измирењу дуговања насталих још 1992. године

Босна и Херцеговина 22.06.2018 | 14:05
Потражују четири милиона евра
Од комшија из Босне и Херцеговине, општина Никшић потражује четири милиона евра дуга по основу концесија за воде Билећког језера (33 квадратна километра) које се једним делом (17,2 одсто) преливају на њиховој територији. Споразум Подгорице и Сарајева о измирењу дуговања која датирају још од 1992. године, потписан је 2003. али до данас је остао "мртво слово на папиру".

Ових дана градоначелник Никшића Веселин Грбовић поново је покренуо питање наплате које никако да се реши. По документу из 2003. хидроелектрана "Требишњица" годишње у никшићку општинску касу треба да уплаћује око 300.000 евра.

 Ако се не договоримо, дуг ћемо наплатити међународном арбитражом - наговестио је Грбовић.

Спор око Билећког језера између Републике Српске и Црне Горе траје још из времена заједничке државе и пуштања у рад хидроелектране "Грнчарево" 1967. године, која је подигнута на црногорској (никшићкој) територији, потапањем дела где је створено Билећко језеро. Позивајући се на међународно право Црногорци имају право на компензацију, што подразумева учешће у произведеној електричној енергији, сразмерно количини воде којом се Билећко језеро пуни с њене територије. Уз то, следе и накнаде које се плаћају по том основу у обе државе.

Проблем је актуелизован и у црногорском парламенту, па је тако Никола Вујовић из Министарства економије казао да је решавање овог проблема постало приоритет.

- Највероватније због комплексности рада органа управе Владе Босне и Херцеговине, повратни одговор још нисмо добили. У договорима са босанскохерцеговачким званичницима признат је дуг од четири милиона евра. Чињеница је Црна Гора и БиХ нису успеле од 1968. године постићи целовити споразум у овом делу наводи нас на закључак да и поред свих предности споразумног решења не треба затварати могућност да се ово питање реши у поступку пред међународним надлежним институцијама кроз поступак арбитраже или судског решења пред међународним судом - навео је Вујовић.

Пре неколико година било је најављено да ће Црна Гора и БиХ исплатити накнаде мештанима чија су имања пре пола века завршила на дну Билећког језера, што је регулисано и међудржавним споразумом, али ни од тога нема ништа.

(Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лакрдија

22.06.2018 12:09

Како ми немамо право да наплатимо од србије а црногорци имају од нас? Питам за комсију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУТОРИНА

22.06.2018 12:14

ТРЕБАЛИ БИ ЦРНОГОРЦИ ДА НАМ ВРАТЕ ДИО ЈАДРАНСКОГ МОРА (6-9) км , А НЕ ДА ИМ ДАЈЕМО ПАРЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

22.06.2018 14:58

Тако је.Ал се мало праве блесави.