НБА драфт: Ејтон 1. пик, Дончић трећи, иде у Далас!

Дончић иде код Новицког, промене и у "српским" тимовима.  Сензационални Лука Дончић ће каријеру наставити у Даласу, иако га је као трећег пика на драфту изабрала НБА франшиза из Атланте.  У Бруклину је одржан НБА драфт на којем је најбољег играча Европе изабрала Атланта, али га је одмах трејдовала у Мавериксе. Мусу као 29. пика изабрали Нетси

Кошарка 22.06.2018 | 11:15
НБА драфт: Ејтон 1. пик, Дончић трећи, иде у Далас!
Финикс решио дилему - Ејтон је први пик! Дончић преко Атланте у Даласу, Ристић није изабран! Владе Дивац и Сакраменто Кингси изабрали одличног крилног центра.

Меверикси су до права да користе и плате услуге репрезентативца Словеније стигли трејдом - дали су Хоксима плејмејкера Треја Јанга, изабраног са петог места и могућност да бирају уместо њих, са вероватно веома високе позиције, у првој рунди НБА пијаце следеће године.

У Даласу ће најбољег играча прошлосезонске Евролиге дочекати 40-годишњи Дирк Новицки, који је пре тачно 20 година ушао у лигу, директно из Вирцбурга стигао је на девето место табле са списком изабраних. 

Иако је било речи да би Дончић могао поново да сарађује са Игором Кокошковим, Финикс Санси су, као првог пика, покупили центра Деандреа Ејтона, студента Универзитета Аризона, пореклом са Бахама. 

Историјски дугу серију високих пикова на узастопним драфтовима студената Дјука наставили су Сакраменто Кингси. 

Генерални менаџер Владе Дивац, његов први сарадник Предраг Стојаковић, али и Предраг Дробњак као члан скаутинг службе франшизе из престонице Калифорније, одлучили су да изаберу крилног центра Марвина Беглија Трећег са друге позиције. 

Гужва у Клиперсима, Јокићу стиже подршка "са фелером" 

Занимљиву куповину обавили су ЛА Клиперси, а све у вези са гласинама да би званични капитен репрезентације Србије Милош Теодосић могао да се врати у Европу. 

Док Риверс ће следеће сезоне на располагању на спољним позицијама имати двојицу младића са озбиљним потенцијалом - плејмејкер Шаи Гилџијус-Александер стиже са 11. места, преко трејда са Шарлот Хорнетсима, а са њим и "двојка" Џером Робинсон. 

Иако се очекивало да Мајкл Портер Џуниор буде у самом врху на избору, вест да са колеџа носи незалечену повреду леђа му је смањила те шансе. 

Ризик је преузела екипа Денвер Нагетса, која би, у случају да способности 211цм високог крила нису трајно лимитиране, могла да добије озбиљну подршку ростеру који се формира око потенцијалног репрезентативца Србије Николе Јокића. 

Звезда из прикрајка целог овогодишњег избора младих играча, центар Мохамед Бамба, НБА каријеру ће започети у Меџику, док титула за "крађу вечери", према речима аналитичара, иде у руке генијалног Грега Поповића.

У академију Сан Антонио Спарса стиже Лони Вокер Четврти, бек-шутер са једногодишњим искуством студирања на Универзитету Мајами. 

Њега је у "зеленој соби" дочекао легендарни Дејвид Робинсон, а уз кадрове суза 19-годишњака са ананас-фризуром, коментатори су наводили да је велики љубитељ психологије, Националне географије и Дискавери канала.

У арени у Бруклину поново су се чули звиждуци навијача Њујорк Никса. Иако су то чинили и када је биран Кристапс Порзингис, у четвртак увече, по америчком времену, су носећи дрес са бројем 6 и презименом сјајног Летонца, негодовали јер ће следеће сезоне у Медисону гледати 211цм високо и свега 100 килограма тешко крило са Кентакија Кевина Нокса.

Са 23. позиције у Индијана Пејсерсе је стигао плејмејкер Ерон Холидеј, брат већ афирмисаних НБА играча Џруа и Џастина. У Бруклину је била присутна и прошлосезонска руки сензација из Јута Џеза Донован Мичел - дочекао је колегу са шутерске позиције и некадашњег колеџ ривала Грејсона Алена.

Лука Дончић, досадашњи ас Реал Мадрида и најкориснији играч Евролиге, изабран је на НБА драфту као трећи пик од стране Атланте, али су га Хокси одмах трејдовали у Далас.

Финикс Санси, који су први бирали у Бруклину, изабрали су Диандреа Ејтона, центра Универзитета Аризона, како се и предвиђало.

Сакраменто Владе Дивца, који је бирао као други, одлучио се за Марвина Беглија, крилног центра са Дјука.

Атланта је потом бирала Дончића, Мемфис Гризлиси су као четвртог пика изабрали крилног центра Универзитета Мичиген Стејт Џерена Џексона јуниора, а онда је бирао Далас.

Тек када су Маверикси објавили да је то Тре Јанг, плејмејкер Универзитета Оклахома, званично је објављена и замена по којој Јанг иде у Атланту уместо Дончића.

Та два тима званично су заменили пикове, а Атланта је добила и пик у првој рунди на драфту 2019. године.

Орландо је као шести изабрао Мохамеда Бамбу, 216 центиметра високог центра Универзитета Тексас, Чикаго је као седмог пика такође одабрао "петицу" са Универзитета Дјук Вендела Картера јуниора, а након њих Кливленд се као тим који је бирао са позиције број осам одлучио за плејмејкера Универзитета Алабама Колина Секстона.

Иза њих бирали су Њујорк И Филаделфија. Никси су као деветог пика изабрали Кевина Нокса, крилног играча Универзитета Кентаки, а Сиксерси кошаркаша Виланове Микела Бриџиса, који игра на истој позицији. Фила је одмах потом одлучила да га трејдује у Финикс.  

Кошаркаш Цедевите Џанан Муса изабран је као 29. пик од стране Бруклин Нетса.

Иако је млади Словенац на избору, који је почео шпалиром играча који су присуствовали драфту у друштву њихове пратње, позирао са качкетом Атланте, рекао је да је веома задовољан што је прослеђен у Далас.

"Снови постају јавност. Не могу да доечкам да покажем Далас Мавериксима шта све могу", написао је на Тwиттеру Дончић.

Он је јавности после драфта саопштио да је у досадашњој каријери имао много саиграча у Реал Мадриду и репрезентацији који су наступали у НБА лиги и да је од њих много научио о кошарци, али и о томе шта га чека у најјачој лиги света.

"Срећан сам што сам у НБА лиги, што сам део свега тога. Већ сам разговарао са Даласом и били су веома љубазни. Срећан сам и спреман сам", рекао је Дончић.

Сјајну добродошлицу младом Словенцу, који је са репрезентацијом освојио злато на Еуробаскету прошлог лета, пожелео је и Дирк Новицки.

Лука Дончић је употпунио круг европских играча који су на драфту бирани са највиших позиција.

Пре њега као трећи пикови одабрани су шпански ас Пау Гасол 2001. године и Турчин Енес Кантер 2011, док су боље позиционирани били Холанђанин Рик Смитс давне 1988. и српски кошаркаш Дарко Миличић 2003, који су бирани као други, односно Италијан Андреа Барњани, којег су Торонто Репторси 2006. изабрали као првог пика.

Погледајте и све пикове са овогодишњег Драфта:

НБА ДРАФТ - ПРВИ КРУГ

1. Деандре Ејтон (Финикс)
2. Марвин Бегли ИИИ (Сакраменто)
3. Лука Дончић (Атланта, трејдован у Далас)
4. Џарен Џексон јуниор (Мемфис)
5. Трае Јанг (Далас, трејдован у Далас)
6. Мо Бамба (Орландо)
7. Вендел Картер јуниор (Чикаго)
8. Колин Секстон (Кливленд)
9. Кевин Нокс (Њујорк)
10. Микал Бриџис (Филаделфија)
11. Шеј Гилџеус Александер (ЛА Клиперс, трејд из Шарлота)
12. Мајлс Бриџис (Шарлот, трејд из ЛА Клиперса)
13. Џером Робинсон (ЛА Клиперс)
14. Мајкл Портер (Денвер)
15. Трој Браун (Вашингтон)
16. Заир Смит (Филаделфија, трејд из Финикса)
17. Донте Дивићенцо (Милвоки)
18. Лони Вокер (Сан Антонио)
19. Кевин Хуертер (Атланта)
20. Џош Окоги (Минесота)
21. Грејсон Ален (Јута)
22. Чендлер Хачинсон (Чикаго)
23. Арон Холидеј (Индијана)
24. Анферни Симонс (Портланд)
25. Мо Вагнер (ЛА Лејкерс)
26. Лендри Шемут (Филаделфија)
27. Роберт Вилијамс (Бостон)
28. Џејкоб Еванс (Голден Стејт)
29. Џанан Муса (Бруклин)
30. Омари Спелман (Атланта)

НБА ДРАФТ - ДРУГИ КРУГ

31. Ели Окобо (Финикс) 
32. Џевон Картер (Мемфис)
33. Џејлен Брансон (Далас)
34. Девонте Грејем (Атланта)
35. Мелвин Фрејжер (Орландо)
36. Мичел Робинсон (Њујорк)
37. Гери Трент јуниор (Портланд, трејд из Сакрамента)
38. Кајри Томас (Филаделфија, трејдован у Детроит)
39. Исак Бонга (ЛА Лејкерс, трејд из Филаделфије)
40. Родионс Курукс (Бруклин) 
41. Џеред Вандербилт (Орландо, трејдован у Денвер)
42. Брус Браун (Детроит)
43. Џастин Џексон (Денвер, трејдован у Орландо)
44. Исуф Санон (Вашингтон)
45. Хамиду Дијало (Бруклин)
46. Диентони Мелтон (Хјустон)
47. Свјатослав Михаљук (ЛА Лејкерс)
48. Кеита Бејтс Диоп (Минесота)
49. Чимези Мету (Сан Антонио)
50. Ализ Џонсон (Индијана)
51. Тони Кар (Њу Орлеанс)
52. Винсент Едвардс (Јута)
53. Девон Хол (Оклахома)
54. Шејк Милтон (Далас)
55. Арнолдас Куболка (Шарлот)
56. Реј Сполдинг (Филаделфија)
57. Кевин Херви (Оклахома)
58. Томас Велш (Денвер)
59. Џорџ Кинг (Финикс)
60. Костас Адетокумбо (Филадефлија)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар