СП: Хрвати ''одучили'' Месија и Аргентинце од фудбала!

Хрвати згазили 'Гаучосе', Меси и Аргентина на ивици амбиса! Фудбалери Хрватске пласирали су се у осмину финала из групе Д маестралном победом над Аргентином у другом колу – 3:0 (0:0).  Хрватска иде даље, БРОДОЛОМ очајне Аргентине! Све је било ужасно у игри Аргентине - од уиграности до тактичких решења преко потпуне менталне нестабилности која је била уочљива још на интонирању химну. Ништа то не умањује скоро перфектну партију Хрвата који иду даље.  Ово расуло више ни Меси не може да заустави, Хрватска понизила Аргентину! Ватрени убедљиво до осмине финала, Гаучоси на прагу елиминације – 3:0.

Фудбал 21.06.2018 | 22:10
СП: Хрвати ''одучили'' Месија и Аргентинце од фудбала!
Хрвати су одиграли маестралну утакмицу и потпуно надиграли ‘Гаучосе’, обезбедили нокаут фазу, уједно гурнувши екипу Лионела Месија на ивицу амбиса пред наставак такмичења.

Меси је одиграо још једну бледу партију и тешко да и он може да им помогне – Аргентина има само бод из два меча и остале су јој теоретске шансе да прође даље.

На руку јој не иде негативна гол разлика, па ће у петак од 17 часова навијати да Исланд и Нигерија одиграју нерешено.

Утакмица у Нижњем Новгороду почела је великим пресингом Хрватске која и шансом за Ивана Перишића већ у петом минуту. Пробио је играч Интера по левој страни, ишао 1 на 1 са чуваром, наместио лопту на леву ногу и гађао супротни угао, али је одбранио Вили Кабаљеро.

Агресивна игра ‘Коцкастих’ натерала је дефанзивце Аргентине да у неким тренуцима изгледају као почетници – Николас Отаменди је направио два оштра фаула, двапут промашио читаву лопту, да би после десетак минута заиграо и Лео Меси.

Прво му је фалило неколико центиметара да дохвати лопту у петерцу, а онда и једним додавањем ка Едуарду Салвију креирао прилику за Енца Переса. Ипак, тада се испречио Дејан Ловрен и клизећим стартом спасао гол.

Уследио је нешто мирнији ритам што се фудбала тиче, али не и дешавања на терену, јер смо видели неколико изузетно оштрих стартова обе селекције. Тек на истеку пола сата, у року од само неколико десетина секунди, догодила се по једна стопостотна прилика на обе стране.

Споменути Перес је промашио празан гол са 12-13 метара, када му се лопта одбила у ноге после лоше процене одбране Хрватске, а у супротном казненом "одужио" му се Марио Манџукић. Шиме Врсаљко га је сјајно проиграо на другој стативи, али је он лоше захватио лопту у идеалној позицији у петерцу.

До краја полувремена Анте Ребић је добио жути картон и био себичан у доброј ситуацији, па се на одмор отишло без погодака.

Први део игре био је садржајан, упркос томе што није виђен нити један погодак, али шта тек онда рећи за други који је почео приликом за Агуера, да би у наставку акције Кабаљеро катастрофалном грешком најавио потом свог тима.

штопер, он се двоумио да ли да је избаци, па је само подигао и набацио на волеј Ребићу који је закуцава под пречку за вођство нашег суседа.

Изнервирани Хорхе Сампаоли покушао је увођењем и Паула Дибале, којег није пустио у прошлом сусрету, али опет није било довољно ритма у нападу, осим једне прилике коју је пропустио Меса. У 80. минуту судбина им је запечаћена и то на какав начин.

Лука Модрић је прихватио је лопту на неких 25 метара и нико му није пришао, он је два пута заламао, а онда поред четворице противничких играча упутио пројектил у доњи десни угао немоћног Кабаљера и велико славље селектора Златка Далића.

Отаменди је потом због ужасног потеза заслужио црвени, али га није добио, мало је фалило да га Иван Ракитић казни из слободњака, пречка је тада спасла Аргентинце, пре него што је везиста Барселоне у надокнади времена оверио убедљив тријумф.

Повукао је контранапад, лопта је дошла до Крамарића којем се од блока опет одбила, он је несебично вратио Ивану и овај рутински погодио за коначних 3:0.

Хрватска у последњем колу игра против Исланда, а Аргентина против Нигерије.

Катастрофа Аргентине!

"Гаучоси" су потпуно разбијени ове вечери у Нижњем Новгороду - у сваком смислу. Хрватска их је тактички потпуно надиграла, "гаучоси" су деловали као "разбијена дружина" без икакве идеје шта би требало да раде, а нервоза је исијавала из сваког играча на терену.

И не само играча - Сампаоли је читав меч скакао и шетао поред аут-линије немоћан да промени ишта у игри свог тима која није ни изгледала као игра, а није могао ни да опусти своје играче.

Не треба то никако да умањи сјајну партију Хрватске која је успела у другом полувремену да постигне три гола - прво је Анте Ребић казнио велики кикс Вилија Кабаљера, да бисмо потом видели мајсторије Луке Модрића и Ивана Ракитића.

"Гаучосима" остају само теоретске шансе да прођу даље...

Аргентина - Хрватска 0:3 (0:0)

Резултат на семафору ни близу не показује очај у игри Аргентине који је можда могао да се наговести још на интонирању химни када је Лео Меси био нервозан као никад у животу. Сви играчи деловали су као да су "пред пуцањем од притиска", а сваки нови лош потез терао би их да буду још нервознији и још неспретнији, да би то Хрватима давало дозу самопоуздања.

Право је чудо да у првом полувремену нисмо видели голове и више од једног картона, али када су "ватрени" превазишли ту фазу и схватили да је Аргентина само по имену баук - брзо су их казнили.

Притисак на задњу линију, на овом мечу са три штопера - што није донело НИКАКВУ предност Аргентини опет ни у једном аспекту игре, исплатио се Ребићу у 53. Минуту када му је Кабаљеро набацио лопту за волеј - а овај то перфектно искористио.

Ухватили су се сви за главу, у неверици посматрали шта се дешава, али као да су сваког момента веровали ипак да ће Меси "извући" један потез и вратити их у игру.

Ипак, ни он није свемогућ. Играо је готово сам у средини терена, Сампаоли се одлучио за "вингбекове" који би са још једним играчем играли "два на два" са Хрватима што се завршавало трагично, док Маскерано и Енцо Перез нису квалитет играча који ће креирати.

Покушао је Сампаоли са Дибалом и Павоном, али већ је било касно…

Нарасло је самопоуздање Хрвата као квасац - осетили су рањивост свог ривала који се бранио и нападао у "чопорима" - па је Модрић након "соло" акције страшним ударцем погодио мрежу Кабаљера у 80. Минуту. И није се завршило на томе, па је љути Ракитић, само два минута након што је погодио пречку из слободног ударца, "решио" одбрану Аргентине која је стајала и гледала како је понижавају.

Играчи су утучени напустили терен, а њихова једина нада сада је Нигерија која игра против Исланда. У случају да победе Острвљани - шансе Аргентине остају баш минималне и онда им је потребна победа Хрватске у последњем колу.

Наравно, подразумева се ако победе Нигерију, али у овом тренутку и по приказаном на терену - "гаучоси" делују да не могу да победе никога.

Још током квалификација за Мундијал видело се да Аргентина нема хемију, али се фудбалска јавност у овој земљи надала да би то могло да се промени у Русији. Ипак, такве процене су биле погрешне. Аргентина је вечерас на Светском првенству доживела прави бродолом, потпуно је разбијена од Хрватске, која слави заслужени пласман у осмину финала, а Гаучосима остаје само теорија и нада да ће некаво чудо да се догоди у последњем колу - 3:0 (0:0). То је заиста тешко очекивати након оваквог дебакла.

Ношени фантастичним двојцем на средини терена, Луком Модрићем и Иваном Ракитићем, Ватрени су очитали праву фудбалску лекцију селекцији Хорхеа Сампаолија. Објективна разлика у квалитету, пре свега на средини терена, посебно је била очигледна у других 45 минута, када је виђена игра мачке и миша на стадиону у Нижњем Новгороду.

Хрвати су и у првом полувремену били смиренији, одмеренији у амбицијама и стрпљивији. Сачекали су своју шансу, натерали противника да се опусти и сурово га казнили. Улога трагичара утакмице припала је несрећномВилију Кабаљеру, који је на старту другог полувремена поклонио гол лукавом Антеу Ребићу. Потпуни нокаут доживео је десет минута пре краја утакмице када није имао шта да тражи код пројектила Луке Модрића. Док је оно што су учинили Хрвати у последњим тренуцима меча, код гола Ракитића, представљало право понижење за читаву екипу Хорхеа Сампаолија, не само за несрећног чувара мреже Челсија.

Лионел Меси је главобољу имао још на самом почетку утакмице. Тренутак које су ухтатиле телевизијске камере јасно је показивао да Аргентина не улази на прави начин у меч. Велики ас Барселоне и светског фудбала био је потиштен читаву утакмицу. Сваки његов покушај да прође кроз двојицу или тројицу играча завршаовао се на самом почетку. Слично је било и са остатком тима, који није умео да пронађе прави начин да се одупре надахнутом противнику.

Велики губитник је и Сампаоли, чије је тренерско умеће након оваквог наступа на Мундијалу постало више него упитно. За његово „разапињање“ вечерас ће бити задужена аргентинска штампа, која не дозвољава овакво фудбалско понижавање. Темпераментни стратег је у прве две утакмице на Мундијалу све погрешно урадио, покушаће нешто да промени у утакмици са Нигеријом, али би тада могло да буде касно, јер више ништа не зависи од Аргентине.

Хрватска након овог меча има отворен пут пред собом. Далић ће бити у могућности да добро одмори кључне играче против Исланда и добро припреми за осмину финала. Са игром коју су вечерас демонстриралиМодрић и Ракитић проблеме би имале и да леко квалитетније и организованије селекције од Аргентине, тако да ће Ватрени у наставку такмичења бити тим "за избегавање" од стране противничких селекција.

Аргентиска свлачионица би могла да експлодира већ вечерас, ако се то није догодило и пре ове утакмице. Они искусни су потпуно подбацили, а они од којих се очекивала свежа крв нису донели додатни квалитет. Такође је јасно да је апсолутно без ауторитета остао и Сампаоли, чије се речи неће превише уважавати у припреми за меч са Нигеријом. Већина у табору Гаучоса би вероватно већ вечерас желела да напусти Русију, али ће ипак морати да остану на истом месту још пет дана.

Светско првенство – група Д:

Аргентина – Хрватска 0:3 (0:0)
(Ребић 53, Модрић 80, Ракитић 90+1)

Нижњи Новгород
стадион: Нижњи Новгород
број гледалаца: 40.000
судије: Равшан Ирматов (Узбекистан), Абдукамидуло Расулов (Узбекистан), Јаконгир Саидов (Узбекистан), Норберт Науата (Тахити)

Аргентина (4-4-2): Кабаљеро – Меркадо, Отаменди, Таљифико – Салвио (Павон 56), Масћерано, Меса, Перес (Дибала 68), Акуња – Меси, Агуеро (Игуаин 54)

Хрватска (4-2-3-1): Субашић – Врсаљко, Ловрен, Вида, Стринић – Брозовић, Ракитић – Ребић (Крамарић 57), Модрић, Перишић – Манџукић

Нигерија - Исланд (22. јун, 17 часова)

ТАБЕЛА: Хрватска 6, Аргентина 1, Исланд 1, Нигерија 1.

Последње коло (26. јун, 20 часова): Нигерија - Аргентина Исланд - Хрватска

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тетак Мата

21.06.2018 21:12

Био је то филм Леси се враћа кући.

ОДГОВОРИТЕ