Земље које имају највише оружја

Чак милијарду комада лаког наоружања у свету налази се у приватном власништву, показују последњи статистички подаци Смалл Армс Сурвеy. Број оружја који поседују цивили у последњих десет година увећан је за 17 одсто.

Србија 21.06.2018 | 19:26
Земље које имају највише оружја
Највише га је у Америци, Индији и Кини. Када је реч о региону, у врху листе су Црна Гора и Србија са просечно 39,1 комадом оружја на сто становника а при дну Косово са 23,8 и Албанија са 12,03.

Од земаља региона, према Институту за међународне и развојне студије у Женеви, Босна и Херцеговина са 31,2 комада оружја на 100 становника пета је у Европи и десета у свијету, високо седмо мјесто на европској љествици држи Македонија са 29,8, док је Косово 11. са 23,9 комада.

Податак да су Србија и Црна Гора по броју оружја у посједу грађана прве у Европи показују растући проблем ком државе морају стати на пут, кажу саговорници Радија Слободна Европа. Центар за испитивање јавног мнијења при Институту за међународне и развојне студије у Женеви објавио је да у ове двије земље на сваких 100 становника долази 39,1 комад лаког наоружања.

Добривоје Радовановић, бивши директор београдског Института за криминолошка и социолошка истраживања, напомиње да се ове процјене односе на број легалног али и нелегалног оружја и те бројке види као значајан проблем за општу безбједност.

"Ако је тачан тај податак, то отприлике значи неких три милиона комада ватреног оружја у рукама грађана Србије. Огроман број тог оружја сигурно је криминалног поријекла, односно донијет са ратишта деведесетих година и непријављен. У Србији је највећи проблем то илегално оружје зато што се са њим чини неких 80 одсто криминалних злочина у Србији", наводи Радовановић.

Аутори истраживања навели су да легално и нелегално наоружање чији број су проценили обухвата широк спектар оружја, од импровизованог до фабричког.

На глобалној листи Института за међународне и развојне студије у Женеви Србија и Црна Гора са 39 комада оружја на 100 људи заузимају високо треће мјесто, одмах после Сједињених Америчких Држава и Јемена.

Зоран Миљанић, експерт за безбједност и бивши члан Одбора за безбједност Скупштине Црне Горе, каже да је у земљама Балкана, па и у Црној Гори, традиција један од разлога за посједовање оружја, али да држање толиког наоружања чак и у легалном посједу јесте проблем, често и за саме власнике.

"Може бити опасно у случају да се оно чува на неприкладан начин и посебно је ризично ако је на дохват руке. Нисам баш сигуран да се сви увијек придржавају услова правилног чувања оружја, а незгодно је и то што су наши људи некада и бахати у понашању. Мислим да је апсолутно беспотребно држање толиког броја оружја код грађана Црне Горе и земаља региона", сматра Миљанић.

Процјене надлежних су да у свијету постоји милијарду комада ситног ватреног оружја од чега је 857 милиона у рукама цивила, укључујући легално и нелегално наоружање.

У Србији је уз дозволу могуће посједовати пиштоље и ловачке пушке, док су нелегални аутоматско оружје, минско-експлозивна средства, пригушивачи и слично.

Криминолог Добривоје Радовановић сматра да Србија најприје мора да се позабави рјешавањем проблема илегалног оружја, јер неке претпоставке говоре да га има од неколико стотина хиљада до чак милион комада, а највећи број је код људи који се баве криминалом.

"Наоружани су људи који се баве организованим криминалом, они који се баве отмицама, пљачкама, и други учиниоци кривичних дјела. Али највећи проблем је што се један дио тог оружја налази и код људи који немају криминалну прошлост или намјеру да се баве криминалом. Они тиме желе да се одбране од могућих криминалних напада. Држе оружје за евентуалну одбрану своје куће и породице иако због тога могу бити жестоко кажњени", каже Радовановић.

По количини оружја у цивилном власништву, према подацима Организације за праћење ситног наоружања из Женеве, предњаче грађани Сједињених Америчких Држава у чијим рукама је око 393 милиона комада, што је више него 25 земаља са највећим власништвом оружја заједно, а наводи се да је у укупну бројку урачунато и оружје које поседују органи реда.

Како је и Црна Гора у врху по броју оружја у посједу становништва, стручњак за безбједност Зоран Миљанић сматра да је, под број један, потребна промјена свијести грађана како би се та тенденција смањила.

"Под број два, треба грађани да се осјећају безбједније. Како ће се грађани осјећати безбједније ако на улицама наших градова имате свакодневне криминалне обрачуне и убиства. То у једном броју случајева доводи до тога да грађани сматрају да морају да посједују неко ватрено оружје да би се заштитили", закључује Миљанић.

Извор: РСЕ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сто

21.06.2018 17:44

је сигурно, сигурно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Евфопејци Би Прво ,

21.06.2018 17:45

Да разорузају србију и црну гору ;у потпуности ,а друго је све лако ;ја би јос повецао проценан ,видите ста се догађа око нас "у слуцај цега док ти из лагера доставе неко орузје ,ти си хладан ,када се амери разорузају и ми цемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрвати

21.06.2018 18:15

се не спомињу? Они ваљда и немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

21.06.2018 18:28

Па ста се онда бојимо насе околине кад ми имамо највисе орузја. О сакривеном да се и не прица. Хрвати се и не спомињу, пих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХРГАЉ

21.06.2018 19:34

Ма Европљани мисле тако. Ми смо људи колекционари, ми то скупљамо.

ОДГОВОРИТЕ