САД најавиле повлачење из УН

САД се повлаче из Савета УН за људска права, изјавила је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, истакавши да је то "организација која није вредна свог имена".

Свијет 20.06.2018 | 07:27
САД најавиле повлачење из УН

Објављујући повлачење у обраћању у Стејт департменту, заједно са државним секретаром Мајклом Помпеом, она је рекла да се Вашингтон одлучио на тај корак пошто друге земље "нису имале храбрости" да се прикључе америчкој борби како би се реформисало то, како је навела, "лицемерно тело које служи само себи".

"Чинећи овај корак, желим да буде кристално јасно да то не значи повлачење из нашег ангажовања у вези са људским правима", додала је Хејли, преноси Ројтерс. 

Америчка амбасадорка је подсетила да је пре годину дана јасно ставила до знања да ће САД остати у Савету УН само "уколико се спроведу суштинске реформе". 

Према њеним речима, јасно је да су ти позиви на промене остали без одговора, преноси АП. 

Уз то, Хејли је оштро критиковала чланство у Савету земаља као што су Кина, Куба, Венецуела и ДР Конго, које су, како је навела, и саме оптужене за кршења људских права. 

Критиковала је, такође, Русију, Кину, Кубу и Египат јер, како је навела, осујећују напоре САД да реформишу Савет. 

Критике је упутила и земљама које, како је рекла, деле америчке вредности и охрабривале су Вашингтон да остане у Савету, али "нису биле спремне да озбиљно оспоре статус кво". 

Хејли је, такође, рекла да Савет УН за људска права има "хроничне предрасуде против Израела". 

Ипак, напоменула је да би се "САД радо поново придружиле Савету" уколико то тело спроведе реформе. 

Она је, иначе, прошле године већ запретила повлачењем, наводећи као разлог дугогодишње америчке притужбе да је 47-члани Савет пристрасан на штету Израела. 

До објаве о повлачењу САД долази само дан након што је шеф УН за људска права Зеид Раад ал Хусеин осудио Трампову администрацију због раздвајања мигрантске деце од родитеља на граници са САД, примећује америчка агенција. 

У међувремену, 12 хуманитарних и група за заштиту људских права писале су Помпеу како би га упозориле да ће повлачење САД из Савета УН за људска права "само погоршати слабост Савета".

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И треба да се повучете

20.06.2018 05:48

Аветиње једне, доста сте зла посијали по свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТАР

20.06.2018 06:27

УН треба укинути,Овакве само помазу америци и Еу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерје

20.06.2018 06:38

Саудијска Арабија диктатура која отворено крси људска права. Американцима то не смета јер им дају нафту а купују орузје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

20.06.2018 07:11

И треба.Бескорисна организација.Скуп малих подгузних земаља које глуме суверенитет.Браво предсједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

20.06.2018 07:48

Нема лицемјернијих и горих од вас...добро, ви и Енглези...гоните се у три лијепе!!!

ОДГОВОРИТЕ