Представљамо: Звездини ривали на путу ка ЛШ - Спартакс и Апоел...

Газда боксер из Дизнија, сумњиви власник из сенке, газила их Воша, мучили Астану, имају тројицу одавде! Нема бојазни за црвено-беле. . .  АПОЕЛ - Милојевић и Стојиљковић нису хтели, хоће ли Уго Вијеира? Без најбољег на Звезду, али са 21 странцем. . .  Звезда има да наплати и неке дугове из прошлости. . .

Фудбал 19.06.2018 | 19:00
Представљамо: Звездини ривали на путу ка ЛШ - Спартакс и Апоел...
Спартакс Јурмала из Летоније је противник таман по мери за почетак Звездиног европског пута у квалификацијама за Лигу шампиона. Нити изазивају бојазан, али нису ни аматери против којих се само треба појавити на терену. Уосталом, почетак квалификација у Европи никада не даје праву слику квалитета за фаворите и једина битна ствар је проћи даље, а утисци о игри се остављаују за касније...

С обзиром да је Звезда могла да извуче Спартак из Трнаве који је шампион Словачке и незгодан тим, може се рећи да је са Летонцима одлично прошла. Спартакс је млад клуб, основан 2007. године када се експресно пласирао у друголигашки караван. Тамо је провео четири сезоне пре него што је дебитовао у елитном рангу летонског фудбала. Од тада напредују корак по корак и дошли су до врха. У претходне две сезоне су били шампиони Летоније, а претпрошле сезоне су играли и финале националног купа.

Име су добили по власнику и оснивачу клуба Спартаксу Мелкутјану чије име нема никакве везе са славним Спартаком из Москве. Отац му је Јермен, а мајка Рускиња. У Јурмалу су се доселили 1970. где је Спартакс одрастао. Никада није тренирао фудбал нити га је играо, већ се бавио боксом као тинејџер. Када је одрастао, напустио је Летонију, почео да ради на америчким крузерима и некако дошао до компаније Волт Дизни у којој је радио 10 година и обогатио се. После тога се вратио у домовину и заједно са оцем основао Спартакс Јурмалу. Ипак, сумња се да је стварни газда клуб Итало-руски фудбалски менаџерМарко Трабуки који поседује клуб преко једног немачког инвестиционог фонда. Клуб послује нетранаспарентно, начин финансирања није познат јавности и нико не зна ко заправо вуче конце у клубу. У жижи су били због трансфера 19-годишњег Сергеја Јеременка који је дошао из Базела и одмах је прослеђен у московски Спартак на позајмицу. Никоме није јасно како је толики таленат какав је Јеременко дошао у Спартакс.

У Европи им је ово четврта сезона у којој ће учествовати. Дебитовали су у квалификацијама за Лигу Европе пре три лета када су направили изненађење и елиминисали Будућност из Подгорице победом у гостима од 3:1 и ремијем код куће 0:0. У следећем колу су налетели на Војводину која их је испрашила са 3:0 у Новом Саду и потом одиргала 1:1 у реваншу, да би на крају дошла до плеј-офа са Викторијом Плзењ.

Следећег лета су Летонци лагано елиминисани од Динамо Минска који је водио Вук Рашовић. Белоруси су славили са 2:0, 2:1. Прошлог лета су дебитовали у квалификацијама за Лигу шампиона и оставили прилично добар утисак ротив фаворизоване Астане која је сезону раније играла Лигу шампиона. У првом мечу у Летонији, Астана је славила голом Твумасија у 73. минуту, а у реваншу у Казахстану је било 1:1 и Спартксу је недостајао гол за пролаз даље. То је добра опомена за црвено-беле...

Тренер екипе је Рус Александар Гришин који је одиграо преко 150 мечевеа за московске клубове ЦСКА и Динамо, а имао је кратак селекторски мандат у омладинској селекцији Русије. Спартакс је преузео у априлу, пошто је претходни тренер Јожеф Вукушић отишао након титуле.

Првенство у Летонији се игра по летњем календару и дошло је до 22. кола пре мундијалске паузе. Спартакс се налази на другом месту са 22 бода у 11 мечева.

У играчком кадру немају звучна имена, али имају нека позната за оне који детаљно прате српски фудбал. Члан Спартакса је некадашњи члан Партизана, Рада и Радничког, Алексанадар Косорић. Чланови тима на почетку сезоне су били и некадашњи нападач Јагодине и Новог Пазара Марко Симић, као и бивши дефанзивац Војводине Никола Ковачевић. Али њих нема у протоколима у последњих неколико мечева.

У саставу су и тројица Руса, двојица фудбалера из Никарагве, а остатак чине домаћи фудбалери. Имају седморицу репрезентазтиваца Летоније од којих је најбољи Алексеј Вишњаковс. Он је офанзивни репрезентативац и капитен селекције Летоније за коју је одиграо 81 меч и дао девет голова. Тренутно је у први стрелац лиге са осам голова.

АПОЕЛ - Милојевић и Стојиљковић нису хтели, хоће ли Уго Вијеира? Без најбољег на Звезду, али са 21 странцем... Звезда има да наплати и неке дугове из прошлости...

Ако све буде како треба и ако Црвена звезда у првом колу квалификација елиминише летонске аутсајдере Спартакс Јурмалу, у другом колу следи оно право и озбиљан ривал - АПОЕЛ из Никозије. Под претпоставком да ће и Кипрани савладати своју прву европску препреку и елиминисати литванску Судуву.

АПОЕЛ је један од ривала по мери које је Звезда могла да добије у другом колу. Ни најтежи, али ни најлакши.

Кипарски клубови су у еврокуповима до почетка овог века служили за поправљање гол-разлике, а онда креће успон на основама уложеног новца и огромног броја страних фудбалера, углавном из Шпаније, Португалије и Бразила. Перјаница успеха кипарског фудбала је био баш АПОЕЛ, а једна од првих славних епизода је била елиминација Црвене звезде у квалификацијама за УЕФА куп 2008. године. Звезда је тада доживела шокантну елиминацију с обзиром да је била фаворит. После 2:2 на Кипру, исти резултат је после 90 минута био и у Београду, да би АПОЕЛ прошао после 3:3 у продужецима. После тог меча је смењена комплетна управа Црвене звезде на челу са Топлицом Спасојевићем, а отишао је и тренер Здењек Земан.

Био је то весник Звездиних несрећних година и највећих успеха у историји АПОЕЛ-а. Кипарски клуб се следеће сезоне пласирао у Лигу шампиона, пошто је са Ненадом Миросављевићем као ударном иглом претходно елиминисао Партизан. У елити се није обрукао уписавши ремије против Челсија и Атлетика. Архитекта тог тима је био наш стручњак Иван Јовановић који је у клубу провео пет година и исписао му најлепше странице историје.

У сезони 2011/2012 АПЕОЛ је био прва сензација европског фудбала. Јовановићев тим је тада дошао до четвртфнала Лиге шампиона пошто је био први у групи са Зенитом, Шахтјором и Портом, а потом је у осмини финала избацио и Лион! У четвртфиналу их је зауставио Мурињов Реал.

У последњих пет година, АПОЕЛ је редован учесник групних фаза еврокупова, од чега два пута Лиге шампиона. Прошле сезоне је био у групи с Реалом, Борусијом и Тотенхем где је освојио два бода.

Прошло лето су почели турбулентно и после само три меча у Европи сменили холандског тренера Марија Бијна. Интересантно је да су пре њега жарко желели да доведу Владана Милојевића који је имао сјајну сезону у Паниониосу, али је он изабрао Црвену звезду.

У претхдној сезони су освојили титулу у драматичној трци са Аполоном. Пресудио је дерби три кола пре краја у којем је АПОЕЛ преокренуо головима искусног Игора де Камарга и победом од 2:1 преотео Аполону прво место.

Управо је Де Камарго био најзвучније име шампионског тима у претходној сезони. И најбољи играч са 15 голова на 25 мечева. Кажемо „био“ јер је напустио клуб и преселио се у Мехелен.

Током свих ових година, АПОЕЛ је био колонија странаца са тек понеким кипарским фудбалером попут голмана Хјотиса који су имали колико-толико озбиљну улогу. Шпанци, Бразилци, Португалци су били носиоци игре. У шампионском саставу из прошле сезоне, само двојица кипарских фудбалера су имала већу минутажу.

Одласком Де Камарга су изгубили ударну иглу и желели су да тај недостатак надоместе довођењемНиколе Стојиљковића. Али и он је попут Милојевића годину дана раније, изабрао Црвену звезду пре њих. Потом су се окренули некадашњем Звездином нападачу Угу Вијеири који им је главна жеља у овом прелазном року. Међутим, ПАОК и АЕК им кваре планове јер такође желе Португалца. Ипак, врло је могуће да видимо Уга Вијеиру као предводника нападачке линије кипарског шампиона у двомечу са Црвеном звездом.

Тренутно у играчком кадру имају 21 иностраног фудблера!

Напустио их је први голман Наузет Перез који се вратио у Шпанију, а замениће га Венецуеланац РафаелРомо који се вратио са позајмице као најбољи голман Друге лиге Белгије. Он или искусни Ватерман који је некада бранио за ПСВ ће почети сезону.

Овог лета је АПОЕЛ напустио и дугогодишњи леви бек Роберто Лаго и вратио се Шпанију, а уместо њега су довели Бразилца Кајуа из Сантоса. Стандрадни штопери су искусни Јоргос Меркис, Шпанац Хесус Руеда и Бразилац Карлао, они се мењају на две штоперске позиције, а недавно су довели прекаљеног штопера Јоана Тавареса. Десни бек је некадашњи млади репрезентативац Шпаније Емилијано Нсуе.

Тренутно најбољи играч тима је везиста Гајас Захид. Норвежанин је је био незамењив претходне сезоне и већ има неке озбиљне понуде из Европе. Занимљив играч је и офанзивни везиста Лоренцо Ебесилио који је поникао у Ајаксу, а трилинг опасних играча у везном реду комплетира Роланд Салај. Мађар је најскупље појачање у историји клуба, прошлог лета су га Пушкашу платили 2.000.000 евра и оставио је врло добар утисак у првој сезони.

Срце тима и жива легенда клуба је Португалац Нуњо Мораис, најстандарднији играч претходних сезона. Дошао је из Челсија 2007. године и од тада је погонско гориво кипарског тима.

После одласка Де Камарга, најозбиљније опције у шпицу су искусни Африканац Поте и аустралијско крило ТомиОар, али то капитално појачање у нападу се још чека.

Тренер екипе је португалски стручњак Бруна Балатазара који је преузео екипу од Грка Домниса у марту, успео да посложи коцкице и да освоји титулу.

АПОЕЛ је ривал против којег се Звезда једном већ опекла, па нема никаквог разлога за потцењивање. Поготово то не треба очекивати од актуелне гарнитуре у Звезди која је до сада показала неке друге манире у Европи, за разлику од претходних сезона.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар